Limagrain repky

Nedela 07.júla 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu stagnáciu cien ošípaných, premenlivý vývoj cien mliečnych komodít a mierny rast cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku tento týždeň stagnujú, a nezmenili sa ani ceny jatočných ošípaných.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dvojici aukcií v rámci ostatného týždňa na burze ISN v Nemecku vrátane dnešnej aukcie ostala cena zobchodovaných zvierat bez medzitýždennej zmeny na 2,30 EUR/kg jat. hm.

Ceny ošípaných v tomto týždni ostávajú zastabilizované aj v Dánsku, a to na cenovke 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide uplynulý týždeň na medzitýždennej báze posilnili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 1,83 EUR/kg ž. hm. (2,31 EUR/kg jat. hm.)

Marginálne cenové zmeny ošípaných v západnej Európe naznačujú na stabilnú cenotvorbu aj na slovenskom trhu. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni zostať oscilovať v pásme 2,24 – 2,35 EUR/kg jat. hm.

Otázka ale znie, ako sa v nasledujúcich týždňoch do európskej cenotvorby zainteresuje zostrujúca sa obchodná vojna medzi EÚ a Čínou. Čína avizovala možný začiatok prešetrovania neoprávnených podpôr producentov a spracovateľov európskej bravčoviny, ktorú krajina importuje, pričom sa zvažuje začatie konania aj v prípade niektorých mliečnych produktov. Zatiaľ trhy na tento vývoj nereagujú, no ak by prešetrovanie spomalilo exporty európskej bravčoviny, je tu riziko, že komodita by sa mohla zo západnej Európy presunúť na náš trh v SR a tým tlačiť domáce ceny jatočných ošípaných nižšie.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných v uplynulom týždni zastavili rast, keď skorigovali o 12 eurocent/kg ž. hm. na 2,27 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian ceny futures živých ošípaných medzitýždenne oslabili o 96 EUR/t ž. hm., pričom sa dnes obchodujú za 2162 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota medzitýždenne vzrástli o takmer nepostrehnuteľných 0,2 %, keď farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,91 USD/kg jat. hm.. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne klesli o 6 % na 1,99 USD/kg jat. hm., čím sa výrazne priblížili k cenám na fyzickom trhu.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni pokračujú v stagnácii. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne ostali na cenovke 4,10 EUR/kg jat. hm. a jatočné býky (R3) sa nepohli z miesta z ceny 4,75 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 24. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne ostala bez zmeny na 5,06 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) si rovnako udržala status quo, keď ostala zafixovaná na 4,28 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 24. týždni 2024 medzitýždenne stúpli o 5 eurocent/kg jat. hm. na 4,85 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne klesli o 30 eurocent/kg jat. hm. na 2,67 EUR/kg jat. hm.

Dianie v Európe naznačuje na pokračovanie stabilnej cenotvorby jatočného dobytka v tomto týždni.

Mlieko

Kým ceny mliečnych komodít v EÚ na trhu futures sa ostatné týždne hýbu len veľmi sporadicky, na spotovom trhu v západnej Európe vykazujú značnú dynamiku.

Na trhu futures európske ceny masla na burze EEX ostali medzitýždenne bez zmeny na dnešných 6590 EUR/t. Ceny SOM v sledovanom období klesli o 3 EUR/t na dnešných 2499 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne klesla o 0,3 % na 47,24 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní boli v 24. kalendárnom týždni 2024 na medziročnej báze vyššie o 0,9 %. Spotové ceny mlieka v krajine si minulý týždeň pripisovali pekné zisky a to hlavne na juhu Nemecka, kde vzrástli medzitýždenne o 5 EUR/100 kg na 44 EUR/100 kg. Tým sa vyrovnali s cenami na severozápade krajiny, keďže tunajšie ceny si medzitýždenne pripísali zisk 1 EUR/100 kg na už zmienených 44 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne stúpli 4 EUR/100 kg na 48 EUR/100 kg.

Mliekareň FrieslandCampina (Holandsko) zverejnila garantované ceny mlieka pre farmárov na mesiac júl. Tie medzimesačne vzrástli o 0,25 EUR/100 kg na 48 EUR/100 kg pri obsahu bielkovín 3,58 % a tuku 4,45 %. Po prepočte na štandardizovanú cenu (4 % tuku a 3,4 % bielkovín) táto medzimesačne vzrástla rovnako o 0,25 EUR/100 kg na 44,48 EUR/100 kg.

Pre slovenských prvovýrobcov mlieka to môže byť priaznivý impulz, ktorý naznačuje, že domáce ceny mlieka by sa ďalšie mesiace po prepočte na štandardizované ceny mali vyhnúť poklesu.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne klesli o 0,9 %, čo ich posunulo na cenovku 43,85 USD/100 kg.

AGROMAGAZÍN nateraz ponecháva svoj cenový výhľad slovenských cien surového kravského mlieka bez zmeny, no už čoskoro ich rozšírime o prognózu na mesiac september 2024.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 2024: 44,30 EUR/100 kg, júl 2024: 44,80 EUR/100 kg, august 2024: 44,80 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 2024: 42,15 EUR/100 kg, júl 2024: 42,70 EUR/100 kg, august 2024: 43,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent si na medzitýždennej báze rozšírila zisky, keď posilnila o 1 USD za barel na dnešných 85 USD za barel. Technicky tak komoditu máme znovu v dlhodobom rastovom trende, čo jej otvára priestor pre ďalšie posilňovanie. Cena stúpla kvôli novej vlne rastu geopolitického napätia na Blízkom východe, kde sa zostruje konflikt medzi Izraelom a Libanonom. Okrem toho začala motoristická sezóna, ktorá v ostatnom týždni výraznejšie znížila zásoby ropy a jej derivátov v USA. Svoj podiel na raste ceny majú aj investori, ktorí za ostatný zmonitorovaný týždeň skokovo navýšili svoje dlhé pozície (stávky na rast ceny), čo sa prejavilo aj na cenách ropy.

Podľa analytikov JPMorgan by ropa Brent mohla do augusta, resp. do septembra posilniť k 90 USD za barel. Keďže ale niektoré krajiny OPEC+ avizovali, že v 4.Q. 2024 chcú začať upúšťať od redukcie ťažobných limitov a tým navýšiť produkciu, aktuálne sa zdá, že rastový potenciál ropy ostane ďalej obmedzený.

Ropa sauž niekoľko dní obchoduje v úzkom pásme medzi 85 až 86 USD za barel, pričom smer vymanenia sa z tohto pásma naznačí na ďalšie smerovanie ceny komodity. Indície naznačujú, že Brent by mal mať potenciál pre ďalší vzostup svojej ceny smerom do pásma 87 – 90 USD za barel.

Na európskych burzách vidíme pokračovanie väčšej dynamiky rastu cien pri nafte v porovnaní s cenami benzínov. Ako sme už avizovali minulý týždeň, tento vývoj sa odzrkadľuje na poklese cenového rozdielu medzi naftou a benzínom natural 95 aj na slovenskom trhu. Cenový rast palív v SR však bol ostatný týždeň dynamickejší ako sme pôvodne očakávali. Nafta sa vyšplhala nahor o takmer 5 eurocent/l na 1,55 EUR/l, pričom ceny benzínu Natural 95 vzrástli o necelé 2 eurocenty za liter na 1,625 EUR/l. Aktuálny vývoj cien PHM na burzách pritom naznačuje na stagnáciu cien PHM v tomto týždni. Ceny nafty by tak mohli ostať na 1,55 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 na cenovke 1,625 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov