tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

K. Kováč

Nepamätám si, kto sedel za okrúhlym stolom, a ani neviem, kedy sa rozhovor niekoľkých známych osobností, ktorých spomeniem, odohral.

Každopádne si dovolím parafrázovať výrok, ktorý jeden z prítomných adresoval niektorému zo spoludiskutujúcich. “Si nešťastný? To mi je ľúto, ale nezúfaj, ten stav nie je večný, pominie...” Hovorím si, áno, toto vo chvíľach ťažoby poteší.

Asi väčšina z nás žije v očakávaní blaženosti a šťastia, nech len všetko klape podľa našich predstáv a plánov. Opak považujeme za nežiaduci a zbytočný. A tak, keď som sa prednedávnom presúval autom belgickými cestami, blikajúce policajné majáky, dopravná zápcha a následné odklonenie áut na vedľajšie cesty mi na mojej nálade nepridali.

Úzke belgické cesty sú bludiskom. U nás by to boli jednosmerky, miestni sa sem však zmestia v oboch smeroch. Jeden musí vždy zastaviť na okraji, počkať. Druhý šofér sa väčšinou usmeje a poďakuje kývnutím. Cesty spájajú na samote stojace domy, dedinky, ale, a to je príčina, prečo tento krátky text uverejňujeme na portáli Agrobiznis, aj rodinné farmy.

Sú malebné, tvoria krajinu, sú jej súčasťou. Ony sú obsahom a zmyslom. Akoby boli tou príčinou, prečo je krajina tu a nie naopak. Moje prvotné “mini-nešťastie”, nepríjemnosť, ktorá spôsobila stratu času a meškanie na miesto určenia, pominula. Nahradilo ju malé dobrodružstvo s veľkým zážitkom. Pretrval až do chvíle, keď som sa opäť vrátil na hlavnú cestu. Lenže za ani nie polhodinu som vedľa cesty napočítal približne desiatku menších či väčších fariem a chovov. Pasúce sa kone, ovce, somáre, miekový, ale aj mäsový dobytok. Skvelý pohľad, nesmierne pozitívna atmosféra…

Takže! Ak sa vám podarí ocitnúť v Belgicku, ale možno aj v inej krajine, odporúčam vám zablúdiť. Stojí to za to. A nezabudnite - ak by ste boli nešťastní, a to z akéhokoľvek dôvodu, nielen zo zmeny organizácie dopravy, nezúfajte, smútok pominie… A keď sa tak stane, užite si ten moment radosti. Prečo? Vrátim sa k v úvode spomínanej diskusii. Po krátkej chvíli po výroku o nešťastí totiž zaznelo: “Si šťastný? Neboj, aj tento stav pominie…”

 

Karol Kováč, niekdajší šéfredaktor Magazínu chovateľa

Snímky: autor

Náš bývalý kolega natočil v Belgicku aj dve krátke videá.

Prvé si môže pozrieť po kliknutí na tento odkaz.

Druhé si môže pozrieť po kliknutí na tento odkaz.

 

01

 

02

 

03

 

04

05

 06

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov