Na globálnom trhu s mäsom sa črtá výmena stráží. Zatiaľ čo hovädzie a bravčové mäso dosahujú svoje limity z hľadiska množstva, hydina naďalej rastie.
Je pravdepodobne len otázkou času, kedy hydinové mäso zosadí bravčové mäso z trónu na celom svete a nahradí ho ako najdôležitejší druh mäsa na svete. Zatiaľ to však nie je tak ďaleko, ako ukazuje najnovšia prognóza Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) na rok 2025.
Posolstvo je však jasné: zatiaľ čo sa očakáva mierny pokles produkcie hovädzieho a bravčového mäsa, očakáva sa, že sektor hydiny bude neustále rásť. USDA očakáva, že globálna produkcia hovädzieho mäsa klesne o 0,8 % na necelých 61 miliónov ton. Najmä v USA, jednom z najväčších výrobcov a spotrebiteľov, bol zaznamenaný výrazný pokles výroby. Objemy výroby však stagnujú alebo klesajú aj v iných regiónoch - Brazília, EÚ, Čína.
Bravčové mäso na hranici
V sektore bravčového mäsa sa predpokladá, že Čína, ktorá predstavuje takmer polovicu svetovej produkcie, klesne o 2,2 %. Deje sa tak v rámci vládnych opatrení na stabilizáciu cien. USA na druhej strane rozšíria produkciu ošípaných o 2,2 % a zvýšia vývoz, najmä do Mexika. Konečný výsledok pre globálny sektor bravčového mäsa v roku 2025 je iba mínus 0,8 % v porovnaní s aktuálnym rokom. Celkovo sa potom očakáva dobrých 115 miliónov ton bravčového mäsa. Predchádzajúci vrchol sa dosiahne v roku 2023 so 116,3 miliónmi ton.
Pochody hydinárskeho priemyslu
Odvetvie hydiny je stále ďaleko od dosiahnutia tohto cieľa. V roku 2025 sa však očakáva stabilný rast svetovej produkcie o 1,8 %. Odvetvie kuracieho mäsa by tak dosiahlo približne 105 miliónov ton. V priemere za posledný rok prišlo na trh každý rok približne 1 milión ton kuracieho mäsa navyše.
Existujú však regionálne rozdiely: USA a EÚ plánujú mierne zvýšenie produkcie a viac myslia na domáce dodávky, zatiaľ čo Brazília chce výrazne rozšíriť svoje exportné kapacity. Hnacou silou rastúceho dopytu sú však aj menšie producentské krajiny, ktoré ovplyvňujú medzinárodný obchod, a tým aj ceny: Thajsko, Turecko, Japonsko atď.
Mocenské vzťahy sa menia
Tento vývoj naznačuje, že celosvetová produkcia mäsa sa presúva na hydinu, zatiaľ čo množstvo hovädzieho a bravčového mäsa mierne klesá.
Vývoj produkcie hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa na globálna úrovni v hlavných výrobných oblastiach.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Schulze Steinmann