tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Štvrtok 19.septembra 2024, meniny má Konštantín, zajtra Luboslav/Luboslava

Na insemináciu používajú vaky so spermou namiesto bežných túb – a to úspešne. Pre nich je táto technológia natoľko presvedčivá, že návrat späť je nemožný.

Herbert Saemann a Doris Langová z okresu Neustadt an der Aisch v Bavorsku dosiahli vyššiu efektivitu inseminácie jednoduchou výmenou zariadení. Chovatelia už 4 roky používajú na insemináciu svojich 500 prasníc vaky so spermou každé 2 týždne namiesto bežných túb.

Doris Langová sa dozvedela o vakoch na podujatí. „Najskôr to bol pokus a omyl – odvtedy sa nechceme vrátiť k tubám. Prednosti týchto sáčkov nás presvedčili,“ vysvetľuje nadšene.

Vhodné pre každú prasnicu

Vaky na spermu sú vhodné pre farmy prasníc všetkých veľkostí. Sú kompatibilné so všetkými katétrami a inseminačnými technikami,“ vysvetľuje Bernhard Rupp z inseminačnej asociácie Neustadt an der Aisch eV (BVN). Nástavec pre inseminačné pipety je rovnaký pre vaky ako pre tuby. Vaky obsahujú rovnaké množstvo spermií. Sú dostupné v rôznych objemových veľkostiach. Vaky sú vyrobené z viacvrstvových plastových fólií a sú mäkšie a mobilnejšie ako tuby.

Vaky na spermie sú navyše priestorovo úspornejšie ako tuby. Do chladiaceho boxu sa zmestí približne o 30 % viac vakov so spermou ako túb. Vďaka mäkšiemu materiálu a tvaru vakov sa medzi nimi nenachádzajú žiadne vzduchové vankúšiky. „Schopnosť chladenia v prepravnom boxe a v chladničke je preto lepšia, pretože vrecká sa chladia rovnomernejšie,“ vysvetľuje Rupp. Vrecia zároveň produkujú menej odpadu. „Objem odpadu je menej ako o polovicu menší a poľnohospodári musia nádoby na odpad vyprázdňovať menej často,“ vysvetľuje Rupp.

Rýchle a jednoduché

Inseminačný klub, ktorý sa nachádza asi 20 km odtiaľ, dodáva spermie priamo do firmy v chladiacom boxe. Manažéri fariem používajú spermu kancov Tempo pre svoje prasnice TN70. Všetka kančia sperma je dostupná vo vakoch. „Špeciálnu kančiu spermu, ako napríklad spermu plemena durok, máme v tubách,“ vysvetľuje Saemann.

Každé 2 týždne v stredu ráno odstavia 50 prasníc v pôrodnej maštali. Prvýkrát inseminujú v pondelok ráno. Druhá inseminácia potom nasleduje v pondelok večer.

Šesťdesiatročný vedúci farmy na začiatku inseminácie očistí okolie reprodukčných orgánov prasnice. Doris Langová potom zavedie inseminačné pipety do prasníc. Ide o konvenčné pipety, ktoré sa používajú aj na insemináciu pomocou skúmaviek. Pripojí nadstavce na všetky pipety. Herbert Saemann medzitým zaženie kanca do uličky pred hlavami prasníc, aby stimuloval ruju.

Musí to byť hygienické

Predtým, ako umiestni vrecúška na nadstavec na pipetu, zatvorí otvor prstom. „To znamená, že sa do nadstavca nedostane vzduch a inseminácia je hygienickejšia,“ vysvetľuje chovateľka. Špička vrecka zostane zatvorená, kým sa nenasadí na nadstavec pipety. Až pri nasadzovaní Doris Langová ohne hrot a položí vrecko na predĺženie. Po otvorení zostane hrot v okraji vrecka a nemôže spadnúť do jamy s hnojovicou.

Spermie potom prúdia do maternice prasnice a vak sa úplne vyprázdni. „Často musíte prepichnúť tuby so spermou ihlou alebo odstrihnúť roh, aby sa zvyšné spermie dostali do prasnice. Pri vakoch to nie je potrebné,“ vysvetľuje. Zatiaľ čo vrecko na prvej prasnici vyprázdňuje, farmárka môže oplodniť ďalšie 4 prasnice. Po dokončení inseminácie prvej prasnice stiahne vak a vyberie pipetu.

Nemuseli sme absolvovať žiadne školenie, aby sme prešli na túto metódu, náš poradca z inseminačnej asociácie nám ukázal, ako s vakmi narábať,“ vysvetľujú prevádzkoví manažéri. Plodnosť prasníc sa od prechodu na vrecia príliš nezmenila. „Odvtedy sme mali viac prasiatok. V konečnom dôsledku nemôžeme povedať, či je to len kvôli zmene vakov so spermou. V manažmente hrá dôležitejšiu úlohu viac faktorov,“ hovorí Doris Langová.

Konzistentná kvalita

Kvalita spermií vo vakoch je rovnaká ako v skúmavkách. Potvrdila to dlhodobá skúška BVN s viac ako 3 000 insemináciami. Výrobca používa plastové fólie bez lepidla, pretože lepidlá môžu zhoršiť kvalitu spermií. Všetky vaky tiež prechádzajú programom kvality u výrobcu a tiež rôznymi testami a auditmi.

Vlastnosti, ako je citlivosť vakov na svetlo a odolnosť proti roztrhnutiu, sú prinajmenšom také dobré ako tuby. BVN to testovala. Vrecia sú ešte pevnejšie ako tuby. Slabým miestom rúrok sú zvarové švy. „Ak nie sú správne zvarené, môžu prasknúť a vytekať,“ vysvetľuje Rupp. Lepšiu hygienu a úsporu času potvrdzuje aj odborník na insemináciu.

Pokiaľ ide o náklady, tuby na spermu a vaky sú rovnaké. Vaky v súčasnosti tvoria 15 % z celkového objemu predaja. BVN je v súčasnosti jedinou predajnou stanicou v Nemecku.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Schrievers

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov