tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 20.septembra 2024, meniny má Luboslav/Luboslava, zajtra Matúš

Rozdiel v objeme mlieka dodaného v predchádzajúcom roku sa v júli v Írsku opäť prehĺbil.

V Írsku sa v júli v porovnaní s predchádzajúcim rokom opäť zvýšil objem dodávok mlieka, uvádza Central Milk Market Reporting (ZMB). Írske mliekarne s 1,01 milióna ton zaznamenali o 3,3 % menej mlieka ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka. V júni sa mínus znížil na 1,2 %, čím sa stal najmenším v aktuálnom roku.

dodavka mlieka IRL 2024

Celkovo írske mliekarne vyprodukovali za prvých sedem mesiacov roku 2024 5,49 milióna ton mlieka. V dennom priemere to bolo o 5,4 % menej ako v rovnakom období 2023. V roku 2022 dosiahol objem mlieka v Írsku po období dlhodobého rastu historické maximum: 9,09 milióna ton. V kalendárnom roku 2023 potom prvýkrát klesol, a to o 4,2 %.

Produkcia mliečnych výrobkov na zelenom ostrove tiež klesla v prvých siedmich mesiacoch aktuálneho roka. Napríklad sa vyrobilo o 4,1 % menej konzumného mlieka a o 6,3 % menej masla. V prípade sušeného odstredeného mlieka neboli údaje zverejnené za všetky mesiace. V období od marca do júla 2024 sa sušené odstredené mlieko vyrobilo v množstve 73 300 ton, čo je o 21,4 % alebo o 20 000 ton menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Reimink

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov