tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

V Českej republike hrozí nedostatok veterinárov aj napriek tomu, že každý rok doštuduje 3-krát viac absolventov, ako potrebuje tamojší trh. Nedostatok sa týka predovšetkým veterinárnych lekárov pre hospodárske zvieratá. Absolventi nejavia príliš veľký záujem o prácu v ich chovoch (radšej sa venujú spoločenským zvieratám) a priemerný vek veterinárov v praxi pre HZ postupne rastie. Tamojšie rezortné ministerstvo preto navrhlo zmeny vo veterinárnom zákone, ktoré by mali pomôcť riešiť aj túto situáciu.

Predchádzajúce slová potvrdzuje aj krátka anketa medzi študentmi brnianskej Fakulty veterinárního lekařství Veterinární univerzity. Komora veterinárních lékařů (KVL) očakáva kritický nedostatok veterinárov v priebehu 5-10 rokov. Tento stav by mohol v ČR kompenzovať zvýšené počty veterinárov z jazykovo blízkeho Slovenska. Ďalšou možnosťou je trend, ktorý je zrejmý už v súčasnosti - vykonávanie niektorých zákrokov chovateľmi pod dohľadom veterinárov a na ich pokyn. V tejto súvislosti sa očakáva, že sa zvieratá budú menej liečiť a viac ich pôjde na „nutky“. KVL sa obáva, že chovatelia sa budú čoraz častejšie snažiť o zamestnanie vlastného veterinára, čím by podľa nej mohlo dôjsť k narušeniu nezávislosti veterinárov, napr. pri používaní veterinárnych liečiv.

Nedostatok veterinárov však pociťuje aj tamojšia Štátní veterinární správa. Podľa jej údajov chýba v teréne približne 50 inšpektorov (najviac v ústeckom a juhočeskom kraji). To sťažuje situáciu v oblasti hygienického dozoru na bitúnkoch. V blízkej budúcnosti by malo odísť do dôchodku až 300 veterinárov zo štátnej služby.

Prejednávaná novela veterinárneho zákona by mala uľahčiť život farmovým veterinárom: Vo vykonávacej vyhláške rezortného ministerstva by sa následne stanovili úkony na zvieratách, ktoré by mohli vykonávať chovatelia (ak spĺňajú odbornú spôsobilosť). Veterinárni lekári by sa potom mohli zamerať na skutočne odborné činnosti, ktoré zodpovedajú ich vzdelaniu. Tak už funguje v celom rade európskych štátov bez toho, aby to poznamenalo kvalitu starostlivosti o hospodárske zvieratá.

 

Podľa www.irozhlas.cz pripravil M. Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov