tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Svetová produkcia kurčiat rastie v priemere o 1,5 %.

Podľa nedávnej správy o trhu od spoločnosti Aviagen sa pomalý rast svetovej ekonomiky v poslednom čase odráža v pomalom raste svetovej produkcie kurčiat. Svetová produkcia kurčiat nedávno vzrástla v priemere len o 1,5 %. Je pravdepodobné, že rast sa od roku 2025 zrýchli a za poslednú polovicu dekády vzrastie v priemere na 2 %.

Nízke ceny v USA v roku 2023 viedli v minulom roku k zvýšeniu produkcie len o 0,4 %. Na rok 2024 USDA predpovedá, že rast sa zvýši na 1,1 %, pričom väčšina rastu bude v druhej polovici roka.

Okamžité ceny vykostených pŕs v USA rástli v prvých piatich mesiacoch roku 2024 prekvapivo rýchlo, k čomu prispeli vysoké ceny konkurenčného mäsa. Cenu navyše pomohla podporiť relatívne robustná americká ekonomika s nízkou nezamestnanosťou. Za celý rok bude priemerná cena vykostených pŕs pravdepodobne výrazne vyššia ako vlani.

Spotové ceny mrazených štvrtí - stehien sú o niečo vyššie ako v minulom roku napriek zníženiu objemu exportu. Obchodné problémy a relatívne silný dolár znižujú potenciálny objem exportu.

Ceny krídel sú pozoruhodne vysoké. Cena je teraz o tomto čase dvojnásobná oproti minuloročnej cene. Dá sa očakávať, že ceny krídel zostanú vysoké, keďže dopyt sa zdá byť neukojiteľný.

Vzhľadom na silný dopyt po kurčatách a nízku cenu obilia je produkcia kurčiat v USA v súčasnosti zisková, keď sa vypočíta pomocou spotových cien, a je pravdepodobné, že bude zisková aj počas celého roka.

 

Z Poultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Poultrysite

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov