tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Boehringer Ingelheim – farmaceutická spoločnosť uvádza na trh novú vakcínu proti vírusu katarálnej horúčky sérotypu 3. Aplikácia je zatiaľ povolená. Produkt je už k dispozícii.

Boehringer Ingelheim rozširuje svoje portfólio vakcín o inaktivovanú vakcínu pre ovce a dobytok na boj proti vírusu katarálnej horúčky oviec (BTV). Je to prvá vakcína proti BTV sérotypu 3 (BTV3), ktorá zabraňuje úmrtnosti a klinickým príznakom, inzeruje spoločnosť.

Okrem toho by sa tým znížila cirkulácia vírusu v krvi zvierat, a tým by sa znížilo riziko ďalšieho prenosu choroby. Boehringer Ingelheim spolu so spoločnosťou Bioveta sa podarilo uviesť vakcínu na trh len za sedem mesiacov.

"Sme radi, že môžeme našou vakcínou podporiť poľnohospodárov, veterinárov a úrady v ich boji proti katarálnej horúčke," povedal Dr. Gerald Behrens, globálny vedúci oddelenia prežúvavcov v Boehringer Ingelheim. "Môže sa použiť na prevenciu budúcich ohnísk BTV3 a poľnohospodári môžu chrániť nielen svoje stáda, ale aj živobytie."

Celoeurópske choroby

Boehringer Ingelheim má portfólio vakcín proti rôznym "cezhraničným chorobám zvierat", vrátane slintačky a krívačky a vtáčej chrípky. Po nedávnom prepuknutí BTV3 sa zdravotnícke orgány obrátili na farmaceutický priemysel a zdôraznili potrebu vakcíny proti tomuto novému sérotypu vírusu katarálnej horúčky.

Boehringer Ingelheim reagoval partnerstvom so spoločnosťou Bioveta, výrobcom veterinárnych produktov s osobitným zameraním na vakcíny, na vývoji novej vakcíny. Očakáva sa, že vakcína bude napríklad v Nemecku dostupná už v tomto období. Použitie Spolkovým ministerstvom výživy a poľnohospodárstva (BMEL) a Inštitútom Paula Ehrlicha (PEI) je spočiatku povolené na obdobie šiestich mesiacov. Základná imunizácia vyžaduje jednu injekciu pre ovce a dve injekcie pre hovädzí dobytok v intervaloch troch týždňov.

Katarálna horúčka: výzva pre zdravie zvierat a poľnohospodárstvo

Vírus katarálnej horúčky, ktorý prenáša drobný hmyz nazývaný pakomár (Culicoides), predstavuje vážnu hrozbu. Choroba vykazuje silne sezónny priebeh s nízkym výskytom v zime a na jar a zvyšujúcim sa výskytom v lete a na jeseň. Existuje 29 rôznych sérotypov vírusu katarálnej horúčky, ktoré infikujú prežúvavce, ako je hovädzí dobytok a ovce. Mimoriadne obavy vyvoláva novoobjavený sérotyp 3, ktorý sa v súčasnosti šíri v Európe.

Pri ovciach spôsobuje vážne ochorenia a uvádza sa, že vedie k týždenným úhynom približne 2,5% v chovoch oviec.

Postihnutý je aj hovädzí dobytok. Okrem klinických príznakov viedlo najnovšie prepuknutie BTV3 k reprodukčným poruchám a významným stratám mlieka v postihnutých mliečnych farmách. Okrem zdravotných následkov pre zvieratá môže vírus katarálnej horúčky spôsobiť značné hospodárske straty aj chovateľom hospodárskych zvierat a má vplyv na medzinárodný obchod.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: MagioreStockStudio - stock.adobe

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov