tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč na tlačovej konferencii v areáli Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce vyzdvihol produkciu slovenskej jahňaciny a vyzval ľudí na Slovensku, aby pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami vyhľadávali v obchodoch aj tradičnú slovenskú pochúťku.

Slovenská jahňacina sa pod značkou „Zlaté jahňa – 100% slovenské“ dostáva na pulty slovenských obchodov z roka na rok vo väčšom objeme. Z niekdajších 8 000 predaných jahniat v roku 2018 ich počet vlani dosiahol úroveň 22 000. Pritom ešte nedávno sa väčšina slovenských jahniat vyvážala za veľmi nízke ceny do zahraničia, najmä do Talianska.

„Úlohou ministerstva je podporovať chov oviec a kôz. Sme v úzkej spolupráci s chovateľmi, aby bol dostatok jahňaciny na pultoch celoročne. S tým súvisí aj nárast objemu ovčieho mlieka, čo napomáha k zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti našej krajiny,“ uviedol minister Richard Takáč.

MPRV liptovske revuce 1

 

Momentálne sú salaše plné jahniat. Chovatelia ich aj tento rok môžu umiestniť na našom trhu. K zdravému jahňaciemu mäsu sa tak dostane i slovenský spotrebiteľ. „Mäso je kvalitné a kontrolované, spotrebitelia majú 100% istotu, že kupujú zdravé a čerstvé mäso. Z trendu posledných rokov vidíme, že spotreba jahňaciny stúpa predovšetkým v predveľkonočnom období, ale už máme chovateľov, ktorí sa snažia chovať počas celého roka, čím zvyšujú aj produkciu mlieka,“ prezradil predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.

Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce s počtom oviec 2 629 patrí medzi jedno z najväčších družstiev na Slovensku a je najväčší chovateľ oviec plemena „zošľachtená valaška“ na Slovensku. Podnik je ukážkovým príkladom spojenia poľnohospodárstva v horských výrobných podmienkach so zameraním na živočíšnu výrobu s ochranou životného prostredia a s produkciou kvalitných potravín. „Budúci rok oslavujeme 50. výročie založenia družstva a veríme, že počet oviec a kôz budeme zvyšovať. Aj sklady, ktoré teraz využívame na niečo iné, máme v pláne prerobiť na maštale a rozširovať chov,“ uviedla Anna Kováčiková, predsedníčka PD Liptovské Revúce.

 

Tlačová správa MPRV SR

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov