Počty brojlerov sa znížili o 11 %.
Bulharský hydinársky sektor v roku 2023 stagnoval. Podľa nedávnej správy Global Agricultural Information Network (GAIN) Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) sa tento rok začal vyšším počtom brojlerov. Avšak kvôli problémom súvisiacim s produkciou, ako sú vysoké náklady na kŕmne obilie, energiu a prácu, ako aj inflácia potravín skončila s približne o 11 % nižším počtom brojlerov. Jatočné spracovanie a produkcia mäsa z brojlerov bola stabilná na úrovni približne 90 500 t.
Sektor kačacieho mäsa si viedol lepšie napriek niekoľkým prepuknutiam HPAI a zaznamenal 18-percentný nárast počtu. Počet jatočne spracovaných zvierat bol vyšší a viedol k 11 % zvýšeniu produkcie kačacieho mäsa na 24 900 t.
V dôsledku vyššie uvedeného vývoja sa celkový stav hydiny na konci roka 2023 znížil o 6,4 % od roku 2022, zatiaľ čo celková produkcia hydinového mäsa (komerčná a nekomerčná) zaznamenala v roku 2022 malý nárast o 2,4 % na 122 000 t. Samotná komerčná produkcia hydinového mäsa vzrástla o 1,1 % na 121 000 t.
Domáca spotreba hydinového mäsa vzrástla o 8,2 % na novú rekordnú úroveň viac ako 190 000 t po stagnácii v roku 2022 a bola podporená zvýšeným dovozom. Dovoz hydinového mäsa v roku 2023 vzrástol o viac ako 10 % poháňaný dynamickejším spotrebiteľským dopytom, najmä v odvetví stravovacích služieb.
Dovoz kuracieho mäsa predstavoval 95 % z celkového dovozu hydiny v objeme 102 000 t, pričom ostatné druhy hydinového mäsa (hlavne morčacie) dovážali len okolo 6 000 t, zatiaľ čo dovoz kačacieho mäsa bol nevýznamný.
Z Poultrysite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.
Snímka: cdn.globalagmedia.com/poultry/articles/general-images/broilers.jpg