tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vedci zaoberajúci sa chovom hydiny z Arkansaskej poľnohospodárskej experimentálnej stanice odhaľujú zložitosť vtáčích mozgov a nachádzajú lacnejšie spôsoby výskumu.

Vedci zmapovali zložité neurologické dráhy, ktoré kontrolujú videnie pri kurčatách, pomocou podrobných 3D modelov spojení medzi očami a štyrmi oblasťami mozgu. Výskumný dokument s názvom „Mapovanie vtáčej vizuálnej tektofugálnej dráhy pomocou 3D rekonštrukcie“ bol prijatý na publikovanie v Journal of Comparative Neurology. O talamofugálnej dráhe bol napísaný samostatný výskumný dokument.

Wayne Kuenzel, profesor fyziológie a neuroendokrinológie na oddelení vedy o hydine pre experimentálnu stanicu, uviedol, že táto technika je menej nákladným spôsobom vytvárania kvalitných 3D obrazov pripomínajúcich technológiu magnetickej rezonancie alebo MRI. Povedal tiež, že táto metóda bude prínosom pre výučbu komplexnej anatómie a rozšíri nástroje výskumníkov v oblasti vedy o zvieratách. Experimentálna stanica je výskumným oddelením systémovej divízie poľnohospodárstva University of Arkansas.

"Na tejto technike je dôležité, že je to jednoduchý postup a nie je drahý," povedal Kuenzel. "Som si istý, že časom nadobudne dôležitosť a pritiahne väčšie publikum."

Parker Straight, hlavný autor výskumnej publikácie, pokračoval v práci ako spolupracovník pre klinický výskum a konzultant pre výskum vtáčej neuroanatómie s Kuenzelom. Aktualizovali aj „Stereotaxický atlas mozgu kurčiat“, knihu o anatómii kuracích mozgov.

"Nie je to len kvalitný výskumný dokument, ale bude nápomocný aj pri výučbe," povedal Kuenzel o práci Straighta. "Tektofugálna vizuálna dráha má štyri kritické nervové štruktúry v štyroch rôznych oblastiach mozgu. Ich 3D diagram umožňuje vidieť celú dráhu na jednom obrázku, a preto by mala umožniť učenie sa celej dráhy rýchlejšie a možno aj trvalejšie."

Na vytvorenie nového 3D zobrazovania Straight povedal, že skombinovali konvenčnú zobrazovaciu metódu nazývanú histochémia s novšou zobrazovacou metódou známou ako diceCT, čo je skratka pre "difúznu počítačovú tomografiu s kontrastom na báze jódu".

Histochémia používa chemické činidlá, ako sú farbivá na farbenie tkaniva a umožňuje mu podstúpiť analýzu obrazu. DiceCT je ako MRI, vysvetlil Straight, ale namiesto použitia veľkého magnetu a rádiových vĺn používa jód na farbenie tkaniva, takže môžeme vidieť skupiny buniek medzi vláknitými traktmi. DiceCT používa röntgenové skenovanie na „digitálne“ rezanie skúmaného biologického subjektu.

"Vzhľadom na to, že metóda je lacnejšia, umožňuje, aby bola prístupná pre oveľa viac výskumníkov, ktorí často nemusia uvažovať o využívaní MRI kvôli jej cene alebo dostupnosti," povedal Straight.

Jedným z príkladov potenciálneho využitia technológie by bolo hodnotenie zmien alebo modelov lézií v rôznych štádiách ochorenia. Ďalšie príklady môžu zahŕňať sledovanie neurónov na dlhé vzdialenosti bez prerušenia spojenia, ako aj porovnanie štrukturálnych rozdielov a ich vzťahu k rôznym vzorcom správania.

"Zoznam je pomerne dlhý, pokiaľ ide o to, ako sa táto metóda môže ukázať ako prospešná pre výskum, " povedal Straight. "Dúfam, že táto štúdia podnieti ďalšie skúmanie neurobiológie zvierat pomocou 3D metód a toho, ako sa porovnáva s neurobiológiou ľudí."

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thepoultrysite

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov