Podľa novej správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa v roku 2022 na celom svete chovalo viac rýb, ako sa ulovilo vo voľnej prírode. Znamená to historický zlom.
Organizácia FAO zverejnila svoju výročnú správu o stave akvakultúry - celosvetový termín pre chov morských plodov a vodných rastlín - a rybného hospodárstva. Podľa správy dosiahla celosvetová produkcia v oboch sektoroch v roku 2022 nové maximum na úrovni 223,3 milióna ton živočíchov a rastlín. Z toho 185,4 milióna ton predstavovali vodné živočíchy a 37,8 milióna ton riasy. Akvakultúra predstavovala 51 % produkcie vodných živočíchov v roku 2022, t. j. 94,4 milióna ton.
Podľa FAO sa spotreba morských plodov od roku 1961 zvýšila dvojnásobne v porovnaní s celosvetovou populáciou. Keďže sa neočakáva, že produkcia z rybolovu sa v budúcnosti výrazne zmení, nárast akvakultúry je nevyhnutný na uspokojenie rastúceho globálneho dopytu.
Akvakultúra a voľne žijúci rybolov - často označované ako lov, pretože zahŕňajú lov voľne žijúcich morských živočíchov - so sebou prinášajú významné environmentálne problémy a klimatické aspekty. Patrí sem uvoľňovanie dusíka a fosforu do prírodného prostredia, poškodzovanie vodných ekosystémov, šírenie chorôb do voľne žijúcich populácií a únik chovaných rýb do voľnej prírody, čo môže narušiť genetickú štruktúru voľne žijúcej populácie.
Odborník Dave Love odporúča spotrebiteľom, ktorí si uvedomujú klimatické a environmentálne aspekty, aby si nakupovali čerstvé ryby na mieste výlovu, aby sa skrátili dodávateľské reťazce, čo môže znížiť uhlíkovú stopu konzumácie rýb. Okrem toho by z klimatického aj výživového hľadiska mohli byť dobrou voľbou menšie ryby a morská zelenina.
Z Bauernfarm.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: fishforward.eu