tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kvôli útokom Húsíov (teroristická šiitská islamská politická a vojenská organizácia) v Červenom mori sa austrálska nákladná loď na prepravu dobytka musela vrátiť späť. V Austrálii však zatiaľ zvieratá nesmú byť opäť vyložené.

Zhruba pred mesiacom vyplávala z Austrálie do Izraela nákladná loď na prepravu zvierat so 14 000 ovcami a 1 500 jedincami hovädzieho dobytka na palube. Zvieratá boli zrejme určené do Jordánska.

Austrálska vláda klasifikovala situáciu v Červenom mori kvôli útokom Húsíov ako príliš nebezpečnú a nariadila loď vrátiť späť. Alternatívna trasa okolo Afriky bola zamietnutá z dôvodov  životných podmienok zvierat.

Loď MV Bahijah je späť už asi týždeň a kotví pri pobreží Západnej Austrálie. Tu však nastal nový problém - zvieratá nesmú byť znovu vyložené, pretože rovnako ako všetky prichádzajúce zvieratá, musia byť najprv v karanténe. Doteraz bolo vyložených len niekoľko stoviek zvierat.

Aktivisti za práva zvierat tieto podmienky odsudzujú. Ministerstvo poľnohospodárstva na druhej strane oponuje, že ovce a dobytok sú v dobrom zdravotnom stave. Vývozca sa teraz musí rozhodnúť, ako bude postupovať.

Mimochodom, Austrália chce v nasledujúcich rokoch úplne zakázať vývoz živých oviec.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: splash247.com

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov