tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Produkcia mlieka klesá v dôležitých tretích krajinách, najmä na južnej pologuli, najvýraznejšie v Argentíne. Produkcia mlieka rastie iba v Austrálii.

Štyria najvýznamnejší vývozcovia mliečnych výrobkov mimo EÚ-27, USA, Nový Zéland, Argentína a Austrália, spolu v máji 2024 vyprodukovali ešte menej mlieka ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Celkovo bola produkcia mlieka v štyroch regiónoch v máji 11,3 milióna ton, čo je o 1,9 % menej ako v máji 2023. Kumulatívny objem výroby za prvých päť mesiacov dosiahol 58,9 milióna ton, čo bolo o 1,7 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Južná pologuľa produkuje menej mlieka

V porovnaní medzi štyrmi producentskými regiónmi iba Austrália dokázala zvýšiť svoju produkciu mlieka po lepších výrobných podmienkach ako v predchádzajúcom roku. Celkovo poľnohospodári v máji dodali takmer 0,7 milióna ton mlieka, čo je o 3,5 % viac ako rok predtým. Pri kumulácii za prvých päť mesiacov došlo k nárastu o 3,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

O 14 % menej v Argentíne, necelé mínus 1 % v USA

Argentína zaznamenala najvýraznejší pokles produkcie. V máji poľnohospodári dodali mliekarňam 0,8 milióna ton suroviny. V porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka to bol pokles o 10,8 %. Pokračoval tak pokles produkcie mlieka v Argentíne, ktorý formuje obraz od mája 2023. Celkovo to od januára do mája tohto roka znamenalo mínus 14,3 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023.

Nový Zéland v máji pokračoval v pohybe smerom nadol a vyprodukoval celkovo 0,9 milióna ton suroviny. V porovnaní s májom 2023 to bol pokles o 6,2 %. Pri kumulácii za prvých päť mesiacov to viedlo k poklesu o 2,0 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023.

Na južnej pologuli bolo v máji nadojených 2,4 milióna ton mlieka, čo je v porovnaní s májom 2023 pokles o 5,4 %. V období kumulácie od januára do mája objem klesol o 4,3 % na 15,5 milióna ton.

Produkcia mlieka v USA pokračovala aj v máji po poklese, ktorý sa začal v júli predchádzajúceho roka. V máji 2024 poľnohospodári v USA dodali približne 8,9 milióna ton mlieka, čo je o 0,9 % menej ako rok predtým. Pri kumulácii za prvých päť mesiacov to viedlo k celkovému objemu 43,4 milióna ton, čo zodpovedalo poklesu o 0,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

 

graf mlieko Juzna amerika 2024

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.

Snímka: Liste

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov