tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vývoz hovädzieho mäsa do Číny brzdil atypický prípad BSE.

Trhy s dobytkom v Brazílii boli podľa nedávnej trhovej správy CEPEA v roku 2023 ovplyvnené vnútornými a vonkajšími aspektmi. Výrobné, zdravotné, klimatické a ekonomické problémy spôsobili nestabilitu všetkých produktov v dodávateľskom reťazci.

Hodnoty výkrmového dobytka začiatkom februára prekročili 300 BRL/arroba (1 arroba = 15 kg)/(1 BRL = 0,20 USD). Koncom augusta však bola cena pod 200 BRL/arroba. Na konci roka 2023 sa index vrátil na úroveň 250 BRL.

Ak vezmeme do úvahy mesačnú sériu indexu CEPEA/B3, septembrový priemer bol na úrovni 214,67 BRL, čo je najmenej od augusta 2012 (keď bol na úrovni 206,80 BRL).

Podľa výskumníkov z Cepea mal na trh veľký vplyv atypický februárový prípad bovinnej spongiformnej encefalopatie (BSE). Prípad vyústil do pozastavenia zásielok hovädzieho mäsa do Číny. Napriek tomu bola krajina hlavnou destináciou pre brazílsky produkt v roku 2023.

Vývoz hovädzieho mäsa do všetkých destinácií sa v roku 2023 posunul dobrým tempom, čo pomohlo krajine zvýšiť ponuku. Počet jatočne spracovaných zvierat sa  po štvrťroku zvyšoval. Od januára do septembra tohto roka bolo spracovaných 24,64 milióna zvierat, čo je o 11,4 % viac ako v rovnakom období roku 2022 a podľa údajov IBGE najviac od roku 2014.

Na domácom trhu s hovädzím mäsom bol dopyt nízky v prvom polroku, keď boli ceny vysoké. Ceny však v auguste rástli, čím vyrovnávali poklesy cien.

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thecattlesite, Global Ag Media

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov