tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Philipp Mack vykrmuje morky a dokument o kľúčových otázkach chovu moriek od Federálneho ministerstva výživy a poľnohospodárstva (BMEL) považuje za existenčnú hrozbu pre svoje podnikanie. S volaním o pomoc sa obrátil na regionálnych poslancov a federálnych politikov.

Koncom júla napísal chovateľ moriek Philipp Mack z Crailsheimu (Bádensko-Württembersko) emotívny list regionálnym predstaviteľom a federálnym politikom. Po zverejnení dokumentu o kľúčových otázkach BMEL chovu moriek sa mladý manažér farmy obáva drastických následkov pre svoje podnikanie a svoju existenciu, ak budú implementované politické plány. Ústredný bod dokumentu týkajúci sa horného limitu hustoty zástavu - 40 kg na meter štvorcový pre kohúta a 35 kg na meter štvorcový pre sliepku - nie je možné zaviesť. Spolu so spoločnosťou Heidemark GmbH, prostredníctvom ktorej Mack predáva svoje morky, aktuálne pozval ľudí na návštevu svojej farmy. Pozvanie prijali zástupcovia tlače a poslanec NR SR a agropolitický hovorca Zelených Martin Hahn.

Výkrm moriek na viacerých farmách

Philipp Mack založil svoj poľnohospodársky podnik spolu so svojou manželkou v roku 2012 s 30 hektármi ornej pôdy a približne s 12 500 chovnými kapacitami moriek. Sám pochádza z rodiny s hydinovou farmou a jeho brat Johannes vo vlastnom podniku vykrmuje aj morky. V posledných rokoch sa chovy neustále modernizujú a rozširujú.

Philipp Mack vo svojom liste písal o dlhých hodinách práce a pravidelných ústupkoch v prospech spoločnosti. „Chceli by sme (trom) deťom ponúknuť perspektívu a viesť našu spoločnosť do ďalšej generácie. Vďaka dobrovoľnému záväzku chovať moriaky chovatelia moriek už stanovili normy, ktoré nemajú obdobu nikde na svete. Znižovanie hustoty zásob pre spoločnosť nie je realizovateľné, nie je potrebné a ani účelné.

Pri stretnutí na mieste v Crailsheime Mack vyjadril obavy, že chov moriek sa v dôsledku toho presunie do zahraničia a že mäso vyrobené podľa nižších noriem sa bude dovážať. Úroveň sebestačnosti v morčacom mäse je už pod 80 %. „Bojíme sa o našu existenciu," hovorí Mack v rozhovore. „Politici robia rozhodnutia bez toho, aby vedeli, ako to vyzerá v našich chovoch.“

Strach z presunu výroby do zahraničia

Na list Philippa Macka zareagovali viacerí politici. Na Mackovu farmu sa prišiel pozrieť politik Strany zelených Bádenska-Württemberska a predseda poľnohospodárskeho výboru v krajinskom parlamente Martin Hahn. V odpovedi predtým zdôraznil, že je pre neho dôležité, aby boli zaistené dobré životné podmienky zvierat a že to nemožno dosiahnuť, ak sa chov moriek presunie do zahraničia. Preto požaduje jednotné minimálne štandardy v celej EÚ namiesto toho, aby sa púšťali do toho sami na vnútroštátnej úrovni.

Hahn koncom júla upozornil v liste pre spolkového ministra poľnohospodárstva Özdemira, že zníženie hustoty chovu by ohrozilo konkurencieschopnosť producentov moriek v Nemecku a že presun výroby do zahraničia by mohol v budúcnosti dokonca viesť k nižším štandardom pre dobré životné podmienky zvierat. V posolstve Özdemirovi tiež zdôraznil, že je pre neho dôležité, aby sa v ďalšej práci BMEL pri tejto téme viedol dialóg so združeniami na ochranu zvierat, hydinárskym priemyslom a vedou a aby sa pri hodnotení vplyvu zohľadnili. Túto obavu opäť zdôraznil na mieste v Crailsheime. „Nemalo by dochádzať k žiadnym zmenám trhu alebo výroby,“ povedal Martin Hahn.

Nevyžadujú sa žiadne právne kroky

Člen Spolkového snemu (FDP) a poľnohospodársky expert Gero Hocker vo svojom liste odpovedal: „Na pozadí celoštátnych, dobrovoľných dohôd Iniciatívy za dobré životné podmienky zvierat neexistuje žiadna právna potreba prijať opatrenia na revíziu požiadaviek na chov. Nie sú mi známe, akékoľvek nové vedecké štúdie o optimálnej hustote chovu v chovoch moriek, ktoré podporujú iniciatívu BMEL.“ A ďalej: „Budúce zmeny zákona majú zmysel len vtedy, ak existujú nové vedecké poznatky o chove moriek, alebo ak sú potrebné zmeny na úrovni EÚ, ktoré sa musia implementovať na národnej úrovni.“

Bádensko-Württemberský minister poľnohospodárstva Hauk vo svojej odpovedi Mackovi zdôraznil, že zdieľa jeho obavy a aj obavy z migrácie chovu zvierat do zahraničia. Výslovne odmieta nariadenia obsiahnuté v dokumente o kľúčových otázkach spolkovej vlády, najmä pokiaľ ide o nízku hustotu zástavu kvôli špecifickej obave z narušenia hospodárskej súťaže v porovnaní so zahraničnou produkciou. Ako je zrejmé z listu, Hauk požaduje jednotné a právne záväzné požiadavky na chov moriek na úrovni EÚ.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Rose

 

Morky DE 2

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov