tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pri manipulácii s dobytkom často dochádza k vážnym úrazom. Aj keď je času málo, vaša bezpečnosť musí byť prioritou. Tipy poskytujú odborníci z poľnohospodárskeho systému sociálneho zabezpečenia.

Takmer každá štvrtá nehoda v nemeckom poľnohospodárstve sa v roku 2018 stala v chove zvierat. Celkovo sa pri práci s dobytkom zranilo 8,6 % alebo 6 306 ľudí, z toho päť smrteľne. Približne 80 % nehôd sa stalo chovateľom dojníc a dojčiacich kráv.

Aby sa tomu zabránilo, 38 odborníkov zo Sociálnej poisťovne pre poľnohospodárstvo a lesníctvo (SVLFG) učí chovateľov dobytka, ako bezpečne zaobchádzať so zvieratami pri každodennej práci.

Ako sa správa dobytok

„Takmer všetko, čo farmári robia v priamom kontakte s dobytkom, spôsobuje zvieratám viac či menej silný stres,“ vysvetľuje Manfred Eggers z SVLFG. To zahŕňa presuny, ako aj fixáciu alebo krátke ošetrenie. „Často dochádza k nehodám, keď sú zvieratá podceňované,“ hovorí Harald von Kampen z SVLFG. Pretože dobytok sú „lietajúce“ zvieratá a nepredvídateľné v panických situáciách.

Ak krava čoraz častejšie vrtí chvostom, prudko dvíha hlavu, prejavuje sa chvenie kože alebo sa vyprázdňuje a močí, ide o jasné stresové signály. Odborníci sa zhodujú, že najbezpečnejší spôsob práce s kravou je byť čo najpokojnejší a najpomalší.

Ale ak sa napríklad čaká na starostlivosť o paznechty, ľahšie sa to povie, ako urobí, pretože strachová pamäť dobytka súvisí s objektom, osobou a polohou. To znamená, že klietka na ošetrovanie paznechtov je rovnako negatívne vnímaná, ako aj ošetrovateľ alebo ošetrovacie miesto. Dôležité je preto vytvoriť bezpečnosť pre ľudí a zvieratá prostredníctvom technických metód a činností.

1. Fixácia hlavy

Opierka hlavy sa používa pri čakaní na zásahy na hlave, napr. pri zápale oka alebo iných úkonoch spojených s hlavou zvieraťa. Podpora udržuje hlavu zvieraťa stabilnejšie a vyššie. Zviera nikdy nesmie stáť pripútané bez dozoru. Eggers dbá na to, aby krk nebol príliš natiahnutý.

BOZP 1

 

2. Teľatá

Odrohovanie a iné zákroky na teľati sú jednoduchšie, keď je mladé zviera fixované. Odborníci na to používajú kruhový povraz. Umiestnia ho cez krk, potom medzi predné nohy a do bokov. Ťahom po stranách cez chrbát sa teľa ľahko prevráti a už nemôže vstať.

 BOZP 2

 

3. Upokojujúce body

Dôrazným škrabaním spodnej časti ucha sa kravy uvoľnia. To môže uľahčiť nasadenie ohlávky alebo upokojenie kravy počas drobných zákrokov. Prvý krčný stavec na chrbtici je tiež bod, ktorý pri dotyku vyvoláva uvoľnenie. Pri práci v kŕmnej ohrade by chovatelia nikdy nemali vkladať ruky alebo paže medzi kravu a ohradu.

BOZP 3

 

4. Drenčovanie

Jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť zraneniam spôsobeným údermi hlavy pri drenčovaní, je potierať podnebie úst kravy jednou rukou. Tým sa spustí prehĺtací reflex a ústa zostanú mierne otvorené.

BOZP 4

 

5. Rozptýlenie

Dobytok sa dokáže sústrediť len na jednu vec v jednom čase. Na rozptýlenie nervóznej kravy na krátky čas môžu preto farmári použiť čeľusťovú ohlávku. Na to je vhodný jednoduchý povraz so slučkou. Lano leží nezvykle v tlame dobytka a zamestnáva ho. Táto ohlávka nie je vhodná na vodenie.

BOZP 6

 

6. Presuny

Dobytok sa vo všeobecnosti vyhýba presunu zo svetlých do tmavých oblastí. Okrem toho by mali byť odchytové a paznechtové boxy orientované smerom k stádu. Ak majiteľ pristúpi bližšie k dobytku, dobytok sa v závislosti od svojej plachosti pohne. Ak sa krava pohne požadovaným smerom, neveďte ju ďalej, ale udržujte vzdialenosť alebo ustupujte. Týmto spôsobom sa zvieratá naučia pohybovať s malým počtom impulzov a úroveň stresu pre ľudí a zvieratá zostáva nízka.

BOZP 5

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Reimink

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov