tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Úspech dvoch chovateľov dobytka: Jatočné usmrtenie na pastvinách puškou sa rovná výstrelu. Spôsob si môže zvoliť majiteľ zvieraťa sám. Precedens pre všetkých farmárov.

Dvaja chovatelia dobytka z Flachtu v okrese Rhein-Lahn majú povolené usmrcovať svoje zvieratá na pastvine guľkou z pušky. Rozhodol o tom správny súd v Koblenzi.

Súd nariaďuje, že revír musí povoliť takzvané pasienkové usmrcovanie. Okres to zakázal dvom poľnohospodárom Nure Follmannovej a Geraldovi Kleindienstovi s odvolaním sa na nariadenie ministerstva životného prostredia Porýnia-Falcka. Namiesto toho by majitelia dobytka mali odchytiť svoj dobytok z voľného výbehu a potom ho jatočne usmrtiť. Použitie pušky je povolené len vo výnimočných prípadoch, argumentoval úrad.

Správny súd na druhej strane nevidí žiadny právny základ na to, aby to zakázal, uvádza SWR. Sudcovia rozhodli, že obe metódy sú rovnocenné. Chovatelia dobytka sa teda môžu sami rozhodnúť, ktorý z dvoch spôsobov jatočného usmrcovania svojich zvierat použijú.

Úspech pre chovateľov dobytka

Chovatelia predtým odmietli dohodu a trvali na rozhodnutí, aby mali právnu istotu aj do budúcnosti. Teraz dúfajú, že toto rozhodnutie budú môcť použiť ako základ pre odškodnenie. Víťazstvom na súde chcú tiež vytvoriť precedens pre ostatných chovateľov dobytka.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance/dpa | Harald Tittel

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov