tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Hovädzie mäso je cennou zložkou ľudskej stravy. Len 100 gramov dodá telu vysoký podiel základných živín a má len veľmi nízky obsah tuku.

Hovädzie mäso obsahuje kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Najmä obsah kvalitných bielkovín a esenciálnych aminokyselín robí hovädzie mäso tak cenné pre ľudskú výživu. Vzhľadom na dennú potrebu priemerného dospelého človeka (muž, 25 až 51 rokov, 70 kg telesnej hmotnosti, stredne aktívny) 100 g hovädzieho mäsa pokryje viac ako 50 % dennej potreby bielkovín.

Denná potreba niektorých esenciálnych aminokyselín, základných stavebných kameňov bielkovín, je úplne pokrytá už pri konzumácii 100 g hovädzieho mäsa. Hovädzie mäso má zároveň veľmi nízky obsah tuku, a preto je užitočné pri nízkokalorickej diéte. V mäse sa v priamo využiteľnej forme nachádzajú aj ďalšie živiny, ako sú vitamíny B6 a B12, ako aj dôležité minerály a stopové prvky. Vitamín B6 a B12 sú základné vitamíny, ktoré sú zodpovedné za metabolické procesy v tele. Príslušné zásoby vitamínu B12 sa nachádzajú prakticky len v živočíšnych produktoch.

Optimálna biologická dostupnosť živín robí z mäsa dôležitú súčasť vyváženej zmiešanej stravy. Zrieknutie sa mäsa vo výžive ľudí a väčšie zníženie stavov zvierat by viedlo k tomu, že by cenné zdroje zostali nevyužité. Hospodárske zvieratá sú nevyhnutné v kolobehu poľnohospodárskych materiálov. Využívajú pre človeka nekonzumovateľnú rastlinnú hmotu z poľnohospodárskej výroby a vyrábajú kvalitné potraviny. Výsledný hnoj sa vracia späť do kolobehu poľnohospodárskych materiálov.

 

Z dialog-rindundschwein.de preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: encyklopediapoznania.sk, dialog-rindundschwein.de

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov