tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dedičnosť pri hydine opisuje, ako sa vlastnosti prenášajú zo sliepky a kohúta na ich potomstvo. Tieto vlastnosti sú zakódované v génoch, ktoré sa zasa nachádzajú na chromozómoch.

Keďže sú jasne viditeľné len konečné výsledky - ale nie samotné gény a chromozómy - mechanizmus fungovania dedičnosti sa niekedy môže zdať dosť nejasný. Aby sme vám objasnili, ako to všetko funguje, uvádzame niekoľko základných informácií o dedičnosti a genetike kurčiat.

Forma

DNA: skratka pre deoxyribonukleovú kyselinu, ktorá pozostáva zo série veľkých molekúl alebo chromozómov usporiadaných do dvoch vlákien, ktoré sa navzájom vinú a nesú genetickú informáciu.

Chromozómy: molekuly DNA, na ktoré sa pripájajú gény. Chromozómy existujú vždy v pároch, jeden na každom vlákne. Kurčatá majú 39 párov chromozómov (v porovnaní s 23 chromozómami u človeka), spolu 78 chromozómov.

Rekombinácia: počas tvorby vajíčok a spermií sa párové chromozómy od seba oddeľujú. Keď spermia oplodní vajíčko, jeden z každého chromozómu z kohúta sa spojí s príslušným chromozómom zo sliepky, čím vznikne nová kombinácia 39 párov. Rekombinácia je zodpovedná za variabilitu jednotlivých kurčiat v rámci plemena.

Gén: základná jednotka dedičnosti znaku, ktorá pozostáva z krátkych sekvencií DNA pripojených k chromozómu na vlákne DNA. Každý chromozóm je hostiteľom viacerých génov, každý gén môže ovplyvňovať viaceré znaky a väčšina znakov je ovplyvňovaná viacerými génmi. Odhaduje sa, že kurčatá majú až 23 000 génov (v porovnaní s 25 000 génmi u ľudí), ktoré v kombinácii určujú také faktory, ako je základný vzhľad a správanie kurčiat.

Mutácia: náhodná zmena v štruktúre génu, ktorá vzniká buď spontánne, alebo ju vyvolá niečo v prostredí, napríklad žiarenie, chemikálie alebo toxíny. Výsledkom mutácií sú alely, ktoré sú zodpovedné za genetickú rozmanitosť.

Alela: skratka pre alelomorf, čo znamená "iná forma" - alternatívna verzia génu vyskytujúca sa na tom istom mieste chromozómu.

Lokus: presné miesto na chromozóme, kde sa nachádza konkrétny gén.

Homozygot: kura s dvoma párovými génmi, ktoré sú rovnaké.

Heterozygot: kurča s dvoma rôznymi génmi - alelami - v páre.

Genetické mapovanie: Určenie lokusu a účelu každého génu.

Funkcia

expresia génu: proces, pri ktorom sa informácia zakódovaná v géne mení na špecifickú funkciu.

Genotyp: nazýva sa aj genóm. Súhrn génov kurčaťa, ktoré nie sú ľahko viditeľné, hoci určujú ľahko viditeľné vlastnosti kurčaťa. Genotyp kurčaťa zostáva rovnaký počas celého jeho života.

Fenotyp: ľahko viditeľné vlastnosti kurčaťa, vrátane mäsitosti a správania, ktoré sú určené genotypom kurčaťa s vplyvom prostredia, v ktorom sa kurča nachádza. Ako sa mení vnútorné a vonkajšie prostredie kurčaťa, mení sa aj jeho fenotyp.

Autozóm: každý chromozóm, ktorý nie je pohlavným chromozómom.

Pohlavný chromozóm: nazýva sa aj alozóm. Chromozóm, ktorý určuje pohlavie kurčaťa. Pri kurčatách sú pohlavné chromozómy Z a W (u ľudí sú to X a Y). Kohúty majú dva chromozómy Z; sliepky majú jeden chromozóm Z a jeden chromozóm W. Každé kurča má teda aspoň jeden chromozóm Z, ale len sliepky majú chromozóm W.

Gén viazaný na pohlavie: gén pripojený k pohlavnému chromozómu, ktorý ovplyvňuje iný znak ako pohlavie, napríklad farbu peria. Chromozóm Z je dlhší ako chromozóm W a kóduje viac genetickej informácie, ktorá nie je spojená s pohlavím, preto väčšina pohlavne viazaných znakov pochádza z chromozómu Z. Je pravdepodobné, že znak, ktorý je výsledkom génu na chromozóme Z, sa prejaví pri kohútoch, zatiaľ čo znak, ktorý je výsledkom génu na chromozóme W, sa prejavuje výlučne pri sliepkach. Pohlavné väzby sú príkladom toho, ako využívame dedičnosť kurčiat a genetické základy v náš prospech.

 

Z Poultryproducer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: poultryproducer

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov