tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Produktivita na „typickej“ mliekovej  farme v Spojenom kráľovstve za posledné desaťročie klesla. Podľa správy AHDB (Rada pre rozvoj poľnohospodárstva a záhradníctva), ktorá citovala údaje z International Farm Comparison Network (IFCN), medzitým stáda v iných krajinách produkujúcich mlieko zaznamenali stabilnú alebo rastúcu produktivitu.

Produktivita je množstvo vyprodukovaného výstupu v porovnaní s množstvom požadovaného vstupu – je to miera efektívnosti. Pohľad na produktivitu ako centy na liter výstupu verzus vstup pre typické 160-členné stádo kráv v severozápadnom Anglicku ukazuje v poslednom desaťročí klesajúci trend. Spojené kráľovstvo v tom nie je jediné, pričom údaje ukazujú, že typická severonemecká farma zažíva podobný pokles.

Farmy inde však zaznamenávajú rast produktivity. Patria sem stáda z krajín dlhodobo vyvážajúcich mliečne výrobky, ako je Dánsko a Belgicko, ako aj rastúcich vývozcov, ako sú Španielsko, Poľsko a Bielorusko.

Medzinárodné porovnania produktivity, ako je toto, často vyvolávajú dve poznámky, pričom prvou je, že produktivita v Spojenom kráľovstve bola na začiatku vyššia, takže niektoré iné krajiny jednoducho dobiehajú. To môže byť čiastočne pravda, ale údaje naznačujú, že farmy v niekoľkých z týchto krajín z hľadiska efektívnosti teraz predbehli Spojené kráľovstvo.

Druhá často kladená otázka je, že vzhľadom na to, že v Spojenom kráľovstve sa predáva veľa britského mlieka, prečo by to malo význam pre farmárov? Priamy vplyv je taký, že horšia produktivita znamená nižšie zisky, pretože stáda využívajú viac vstupov, aby zarobili menej.

Nepriamym vplyvom je, že dovoz a vývoz vystavuje Spojené kráľovstvo globálnym cenám mlieka a mliečnych výrobkov, takže stáda v Spojenom kráľovstve fungujú na rovnakom trhu ako stáda v Poľsku, Španielsku a akejkoľvek inej krajine vyvážajúcej mlieko. Slabšia produktivita sťažuje výrobu za konkurencieschopnú cenu a zároveň prináša zisk, čo spôsobuje, že britské mliečne výrobky sú náchylné na podhodnotenie zo strany krajín s efektívnejšou výrobou.

So súčasnými vysokými cenami vstupov môžu farmy v bezprostrednej budúcnosti bojovať so zlepšením produktivity, aspoň pokiaľ ide o výstupy oproti vstupom. Ale nákladné vstupy zameriavajú myseľ na efektivitu a farmy budú starostlivo zvažovať, či výstup stojí za vstup. Kľúčom je zachovať, že obnovené zameranie sa na efektivitu, ak by sa veci zlepšili, povedie k lepším ziskom, produktivite a konkurencieschopnosti v budúcnosti.

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Global Ag Media

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov