tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V dôsledku vojnových strát v ukrajinskom chove ošípaných je vyšší dovoz z EÚ. Bitúnky a spracovatelia hlásia tri hlavné problémy.

Strata produkcie bravčového mäsa na Ukrajine spôsobená vojnou viedla k vyššiemu dovozu z Európskej únie. Podľa odhadov Ukrajinského agropodnikateľského klubu (UKAB) sa v júni doviezlo z EÚ okolo 9 000 t; štyrikrát viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka a takmer o polovicu viac ako v máji. Hlavnými dodávateľmi boli Poľsko, Dánsko a Holandsko.

Silný nárast dovozu

Za prudký nárast dovozu v júni môže podľa UKAB okrem výpadkov v domácej produkcii aj opätovné zavedenie DPH a clá na dovoz bravčového mäsa od 1. júla. Účastníci trhu v predstihu skladovali stále viac tovaru, vysvetlil analytik UKAB Maksym Hopko. Predtým Ukrajina zaviedla kvótu na bezcolný dovoz 20 000 ton bravčového mäsa ročne s cieľom stabilizovať domáci trh. Podľa Agropodnikateľského klubu sa od januára do mája 2022 doviezlo 22 300 t.

Výpadky elektriny a nedostatok pracovnej sily

Potreba dovozu sa zvýšila, pretože chovatelia ošípaných z východných a južných oblastí krajiny boli nútení dočasne sa stiahnuť z trhu, povedal Hopko. Až 20 % ukrajinských výrobných zariadení ošípaných sa v súčasnosti nachádza v oblastiach kontrolovaných ruskými ozbrojenými silami. Okrem toho mnohé farmy v iných častiach Ukrajiny trpeli problémami, ako sú výpadky elektriny a nedostatok pracovnej sily. V dôsledku toho prudko vzrástli veľkoobchodné ceny bravčového mäsa.

Tri hlavné problémy

Zväz výrobcov mäsa (ACY) medzitým informoval, že bitúnky a spracovatelia mäsa v súčasnosti trpia tromi hlavnými problémami.

Po prvé, existuje nedostatok kapitálu, pretože pohľadávky sa neuspokojujú a chýba prístup k štandardným úverovým nástrojom.

Po druhé, konkurenčný boj o ošípané pripravené na bitúnok sa zintenzívnil kvôli nízkej ponuke a zložitá a nákladná logistika zmenšuje okruh pri získavaní zvierat.

Do tretice, devalvácia národnej meny hrivny spôsobuje problémy mäsovému priemyslu, pretože to značne predražuje nevyhnutné dovozy obalov, korenín či náhradných dielov na výrobu. Napokon, ďalším faktorom neistoty je reakcia spotrebiteľov na vyššie ceny mäsa a údenín v maloobchode, ktoré už viedli k zmenám v spotrebe.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Heil

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov