tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kukurica je zaraďovaná medzi ľahko silážovateľné plodiny pre jej dostatočné množstvo vodorozpustných cukrov potrebných pre naštartovanie a celkový priebeh fermentácie. Kukuričná siláž je veľmi kvalitné krmivo, ktoré sa vo výžive prežúvavcov využíva ako plnohodnotný zdroj energie. Na to, aby sme dosiahli čo najvyššiu kvalitu kukuričnej siláže, je v prvom rade potrebné dodržať základné technologické zásady.

Výber kukurice

Jedným z prvých technologických postupov výroby kukuričnej siláže je výber kvalitného osiva a vhodného hybridu. Vybraný hybrid musí byť vysoko produktívny a vhodný na pestovanie v danej oblasti. Rýchlosť zrenia hybridov je označovaná číslami FAO. Takzvané “stay green” hybridy, ktorých listy zostávajú dlhšie zelené umožňujú pestovateľom flexibilné naplánovanie zberu. Naopak hybridy s vyšším podielom zrna majú kratšie obdobie vhodné na zber z dôvodu rýchlejšieho uvoľňovania vody zo zrna.

Zber kukurice

Najdôležitejším kritériom pre termín zberu kukurice na siláž je obsah sušiny rastliny a zrelosť zrna. Optimálny obsah sušiny na silážovanie je 34 %. Zrelosť zrna určujeme podľa mliečnej línie, ktorá by mala byť medzi polovicou a 2/3 zrna.

V prípade veľmi skorého zberu dochádza ku strate veľkej časti kŕmnej hodnoty z dôvodu nedostatočného uloženiu škrobu v zrne. Okrem toho, že je nižšej energetickej hodnoty, má aj veľmi nízku úroveň pH. Nízka sušina v priebehu fermentácie spôsobuje zvýšený odtok silážnych štiav, čím dochádza ku ďalším stratám živín. Prekvasené siláže s nízkym obsahom sušiny obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny octovej, čo môže byť dôvodom následnej acidózy dobytka. Naopak, v prípade veľmi neskorého zberu pri vysokej sušine dochádza ku problému s utlačením hmoty a vytlačením vzduchu, čo následne umožňuje rozvoj kvasiniek a plesní. V prípade vyššej sušiny rastliny dochádza k lignifikácii stebla, znižovaniu stráviteľnosti vlákniny a k tvrdnutiu zrna, ktoré následne ústrojenstvo rezačiek nedokáže dostatočne narušiť a takéto zrno tráviaci trakt zvieraťa nestrávi (potrebná energia je vylúčená z tela namiesto toho, aby bola zužitkovaná na produkciu). Jedným z ďalších opatrení, ktorým môžeme ovplyvniť kvalitu siláže, je výška strniska a dĺžka rezanky. Vyššie strnisko (20-45 cm) znamená menšie znečistenie hmoty a vyšší podiel zrna. Pri optimálnom obsahu sušiny sa odporúča dĺžka rezanky 10-15 mm, pri systéme shredlage 26-31 mm. Veľmi dôležité je sledovať aj narušenie zrna. Je potrebné dosiahnuť 100 % narušenie zrna.

 

Celý článok nájdete v letnom dvojčísle Slovenského CHOVu na s.30-31

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Eva Gúčiková, špecialista pre HD, Mikrop Slovensko s.r.o.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov