tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Patogénne huby ako fuzáriá, biela hniloba, verticílium a ďalšie sú strašiakom poľnohospodárov nielen posledný rok. Spoločnosť BIOFIL Slovakia ponúka riešenie so svojim výrobkom Strážca pôdy, ktorej hlavnou zložkou je baktéria Bacillus subtilis.

Tá patrí medzi najvýznamnejšie pôdne baktérie, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v rovnováhe pôdnych ekosystémov. Je známa svojou schopnosťou potláčať rôzne patogénne huby, vrátane Fusarium, Alternaria, Sclerotinia, Phoma a Verticillium. Táto schopnosť robí B. subtilis cenným nástrojom v biologickej kontrole chorôb rastlín v poľnohospodárstve počas celej doby vegetácie.zdravieochrana

Mechanizmy potláčania patogénnych húb

  1. Produkovanie antimikrobiálnych látok:
    • Antibiotiká: B. subtilis produkuje široké spektrum antibiotík, ako sú bacitracín, polymyxín, a fengycín, ktoré priamo inhibujú (utlmujú) rast patogénnych húb.
    • Lipopeptidy: Surfactín, iturín a fengycín sú lipopeptidy produkované B. subtilis, ktoré narúšajú bunkové membrány patogénnych húb, vedú k ich lýze (rozkladu) a úhynu.
  2. Syntéza hydrolytických enzýmov:
    • Chitinázy a glukanázy: Tieto enzýmy degradujú bunkové steny húb, čím oslabujú ich štruktúru a funkčnosť.
  3. Konkurencia o živiny a priestor:
    • B. subtilis rýchlo kolonizuje koreňový systém rastlín a povrch pôdy, čím vytvára nepriaznivé podmienky pre rast patogénnych húb tým, že im odoberá živiny a priestor na rast.
  4. Indukcia systémovej rezistencie (ISR):
    • B. subtilis môže aktivovať obranné mechanizmy rastlín tým, že stimuluje produkciu fytoalexínov a iných obranných zlúčenín. To vedie k zvýšenej odolnosti rastlín proti napadnutiu patogénnymi hubami.

Príklady potláčania konkrétnych patogénov

  1. Fusarium spp.:
    • Fusarium je rod húb, ktorý spôsobuje závažné choroby ako fusáriové vädnutie. B. subtilis potláča Fusarium produkciou antimikrobiálnych látok a konkurenčne zabraňuje jeho šíreniu.
  2. Alternaria spp.:
    • Alternaria spôsobuje škvrny na listoch a plodoch. B. subtilis produkuje lipopeptidy, ktoré narúšajú bunkové membrány Alternaria, čím znižujú jej virulenciu.
  3. Sclerotinia sclerotiorum:
    • Táto huba spôsobuje bielu hnilobu. B. subtilis inhibuje (utlmuje) jej rast produkciou hydrolytických enzýmov, ktoré rozkladajú bunkové steny huby.
  4. Phoma spp.:
    • Phoma spôsobuje rôzne choroby rastlín, vrátane listových škvŕn a koreňovej hniloby. B. subtilis využíva kombináciu antibiotík a kompetitívneho vylúčenia na potlačenie tohto patogénu.
  5. Verticillium spp.:
    • Verticillium spôsobuje vädnutie rastlín. B. subtilis indukuje systémovú rezistenciu v rastlinách, čím zvyšuje ich odolnosť voči Verticillium, a zároveň produkuje látky, ktoré priamo inhibujú (utlmujú) rast huby.

Záver

Bacillus subtilis je mimoriadne účinná baktéria v boji proti patogénnym hubám, čo ju robí nenahraditeľným nástrojom v biologickej kontrole chorôb rastlín. Jej schopnosť produkovať antimikrobiálne látky, syntetizovať hydrolytické enzýmy, konkurovať o živiny a priestor, a indukovať systémovú rezistenciu, robí z nej významného spojenca v poľnohospodárstve.

 

Pôsobenie baktérií BIOFIL na pategénne huby

Fusarium graminearum Alternaria alternata
 fuasrium wh  alternaria wh
kontrola                                   účinok BIOFIL kontrola                                   účinok BIOFIL
Sclerotinia sclerotiorum Aspergillus sp.
 sclerotinia wh  Aspergillus sp. wh
kontrola                                   účinok BIOFIL kontrola                                   účinok BIOFIL

 

 

Kontakt: Roman Pinke, +421 948 89 99 89, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov