tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Spojené kráľovstvo (UK) má 67,1 milióna obyvateľov. Je popredným obchodným a finančným centrom a treťou najväčšou ekonomikou v Európe. Poľnohospodárstvo je podľa európskych noriem intenzívne, vysoko mechanizované a efektívne, no predstavuje menej ako 1 % hrubého domáceho produktu. Poľnohospodárstvo Spojeného kráľovstva produkuje približne 58 % potravinových potrieb krajiny s menej ako 2 % pracovnej sily, je silne závislé od dovozu, aby splnilo rôznorodé požiadavky spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve, ktorí očakávajú celoročnú dostupnosť všetkých potravinárskych výrobkov. Podľa nedávnej správy USDA GAIN táto medzera predstavuje príležitosti pre vývozcov.

Vajcia a hydina patria medzi tri najlepšie spotrebiteľsky orientované rastové produkty v Spojenom kráľovstve. Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo predstavuje príležitosti z hľadiska propagácie produktov, ktoré sa zameriavajú na životné prostredie, na určité produkty vrátane mäsa a hydiny boli uvalené obchodné bariéry v oblasti udržateľnosti a zdravia. Americké poľnohospodárstvo má pravidelne negatívny obraz v britských médiách, čo sťažuje prijatie produktov z tejto časti sveta.

"Americké potraviny a poľnohospodárstvo sú vo veľkej miere motivované spravodajstvom a vnímajú sa tak, že majú nižšie normy týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat a životného prostredia ako ich britské náprotivky," uvádza sa v správe. "Niekoľko reťazcov supermarketov sa zaviazalo, že "nikdy nebudú skladovať chlórované kurča", namiesto toho uprednostnia podporu britských farmárov."

Americké hovädzie mäso, hydina a mliečne výrobky čelia značným prekážkam vstupu do Spojeného kráľovstva. Napríklad na získanie potrebného vývozného certifikátu od Úradu inšpekcie bezpečnosti potravín (FSIS) hydina v USA nesmie byť liečená  antimikrobiálnymi látkami. Keďže táto prax je schválená FDA a je rozšírená v Spojených štátoch, platí účinný zákaz dovozu.

Hovädzie a hydinové mäso z USA musí byť tiež zo zvierat usmrtených  a spracovaných v zariadení schválenom v Spojenom kráľovstve. Všetky americké produkty z hovädzieho mäsa musia pochádzať z dobytka neliečeného hormónmi.

Mliečne výrobky musia pochádzať zo zariadenia schváleného v Spojenom kráľovstve. V prípade mlieka a mliečnych výrobkov je schvaľovanie  riadené FDA (ale vývoznú licenciu vydáva Inšpekčná služba pre zdravie zvierat a poľnohospodárska marketingová služba). Všetky zvieratá a živočíšne produkty vyžadujú dovoznú licenciu, či už ide o produkt  živočíšneho pôvodu (POAO), mlieko a mliečne výrobky atď.

Pre tých, ktorí plánujú vstúpiť na trh Spojeného kráľovstva, správa USDA navrhuje dodržiavať potravinové zákony Spojeného kráľovstva vrátane požiadaviek na balenie a označovanie. V prípade potreby sú nevyhnutné zdravotné certifikáty živočíšnych produktov. Je tiež dôležité poznať normy týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat v Spojenom kráľovstve.

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thecattlesite, Global Ag Media

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov