tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelský start-up podal prvú žiadosť o schválenie pestovaného mäsa v Európe vo Švajčiarsku. Schvaľovací proces však potrvá minimálne dvanásť mesiacov.

Izraelský start-up Aleph Farms podal žiadosť na švajčiarsky Federálny úrad pre bezpečnosť potravín a veterinárny úrad (BLV) o schválenie pestovaného mäsa. Informuje o tom spoločnosť, ktorá má v úmysle v budúcnosti predávať svoju laboratórne vyrobenú náhradu steaku vo Švajčiarsku.

Aleph Farms spolupracuje so švajčiarskym potravinárskym gigantom Migros. Od roku 2019 investuje do Aleph Farms. Podľa Good Food Institute (GFI) schvaľovací proces vo Švajčiarsku zahŕňa posúdenie bezpečnosti a toxikologické štúdie a očakáva sa, že bude trvať najmenej dvanásť mesiacov.

Ak bude schválená, náhrada hovädzieho mäsa s názvom Aleph Cuts bude spočiatku ponúkaná v špičkových reštauráciách. Podľa prieskumu oboch spoločností by 74 % opýtaných Švajčiarov bolo otvorených laboratórnemu mäsu.

Doplnková ponuka by podľa oboch spoločností nemala nahradiť skutočné mäso. „Spolu s Migros zakladáme kravskú bunku ako tretiu potravinovú kategóriu hovädzieho dobytka popri hovädzom mäse a mlieku,“ hovorí Didier Toubia, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Aleph Farms. Ponuka by tiež mala v budúcnosti zabezpečiť stabilnejší a bezpečnejší prísun bielkovín a tukov vo Švajčiarsku.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Aleph Farms

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov