tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Apríl bol ďalším výnimočným mesiacom pre americký export hovädzieho mäsa do Mexika, podporovaný silným pesom a silným dopytom po stravovacích službách, uvádza nedávna tlačová správa americkej Federácie pre mäso a vývoz (USMEF).

Aprílové dodávky dosiahli 14 403 mil. t, čo je o 10 % viac ako pred rokom, pričom cena sa vyšplhala o 18 % na 81,8 mil. USD. Za január až apríl sa vývoz do Mexika zvýšil o 14 % na 64 912 mil. t v hodnote 365,4 mil. USD (nárast o 17 %). Tieto súčty zahŕňali 32 912 t z hovädzieho mäsa, čo je o 13 % viac ako pred rokom, v hodnote 93,9 milióna USD (nárast o 19 %). Mexiko je hlavnou destináciou pre vývoz hovädzieho mäsa z USA.

Aprílový export do Južnej Kórey dosiahol 24 825 mil. t, čím prekonal veľký objem z apríla minulého roka o 7 %. Hodnota vývozu bola 201,8 mil. USD, čo je o 13 % menej ako pred rokom, ale je to najviac od augusta. Do apríla vývoz do Kórey klesol o 10 % z minuloročného rekordného tempa na úrovni 88 708 mil. t v hodnote 707,1 mil. USD (pokles o 31 %). Kórejský won sa v apríli oproti americkému doláru prepadol, no odvtedy zaznamenal mierny rast. Inflácia sa nedávno zmiernila aj v Kórei, čím sa zlepšili vyhliadky dopytu po hovädzom mäse.

graf maso USA vyvoz 04 2023

Aprílový export do Európskej únie (plus Spojeného kráľovstva), ktorý obmedzuje dovoz na hovädzie mäso z jedincov bez hormonálnej úpravy, dosiahol 2 345 mil. t – o 25 % viac ako pred rokom a najviac od septembra 2019. Hodnota exportu vzrástla o 32 % na 31,4 mil. USD. Do apríla sa vývoz do EÚ + Spojeného kráľovstva zvýšil o 14 % na 7 176 mil. t v hodnote 89,8 mil. USD. Britský dopyt spôsobil časť tohto rastu, a to napriek skutočnosti, že americké hovädzie mäso nemá bezcolný prístup do Spojeného kráľovstva.

Austrália a Nový Zéland majú teraz v rámci nedávno implementovaných dohôd o voľnom obchode bezcolné kvóty na vývoz hovädzieho mäsa do Spojeného kráľovstva, čo vážne znevýhodní americké hovädzie mäso. Pre tento kalendárny rok predstavuje podiel EÚ na bezcolnej kvóte na vysokokvalitné hovädzie mäso pre USA 27 800 t.

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: thecattlesite

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov