tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čakanie na správnu vlhkosť – častá situácia na slovenských poliach aj v uplynulej žatve. So skladovacou technológiou GGS poľnohospodári čakať nemuseli a do síl mohli voziť napríklad obilniny s vlhkosťami aj viac ako 16 percent. Jednoduchým a lacným prevetraním potom znížili vlhkosť na požadovanú úroveň. Táto technológia dokáže tiež predĺžiť zberový deň, kombajny môžu začínať skôr ráno a neskôr večer končiť. Úrodu tak môžeme dostať rýchlejšie pod strechu s oveľa väčšou istotou zachovania kvality.

Už aj vo viacerých poľnohospodárskych podnikoch na Slovensku sa osvedčila technológia pozberovej úpravy a skladovania GGS. V prepočte na jednu tonu skladovanej komodity ide o ekonomicky zaujímavé riešenie, čo je ešte dôležitejšie v tomto období poznačenom nízkymi výkupnými cenami.

IMRIŠEK, s. r. o., Nitra – Malanta

Už tretiu sezónu používa nové silá, vrátane sušiaceho, Ing. Marek Imrišek pri Nitre. Každá z uplynulých troch sezón bola diametrálne odlišná, či už hovoríme o cenách, úrodách, alebo

priebehu počasia počas vegetácie a zberu. Všetky ročníky mali ale niečo spoločné, vždy sa ukázala výhodnosť investície do novej skladovacej technológie.

S novými silami ide žatva oveľa plynulejšie. Nevadí, ak naskladníme trochu vlhšiu komoditu, pretože to vieme potom dostať rýchlo v sile na požadovanú vlhkosť. Žatva tak ide rýchlejšie, denný výkon kombajnov sa zvýšil,“ neľutuje Ing. Marek Imrišek investíciu do technológie GGS a dopĺňa ďalšiu výhodu súvisiacu s vyprázdňovaním síl: „Ako jedni z mála dokážeme napĺňať cisterny kamiónov cez potrubie, čo ocenil náš odberateľ dobrým kontraktom.“

V silách nie je žiadny problém skladovať komodity dlhodobo pri zachovaní plnej kvality. „Vlani sme napríklad predávali po 11 mesiacoch repku, ktorú sme naskladnili do síl s vyššou zberovou vlhkosťou,“ hovorí Ing. Marek Imrišek. Dopravník, ktorým napĺňajú silá, sa uplatnil aj pri skladovaní v klasickej hale. Dokázali tu oveľa viac uskladniť v porovnaní s použitím teleskopického manipulátora.

AGROPEX, s. r. o., Sklabiná

V Sklabinej neďaleko Veľkého Krtíša už po roku používania nových síl GGS zdvojnásobili kapacitu. V tomto roku dostavali ďalšie dve silá, každé s kapacitou 700 ton. Súčasťou celej linky je aj sušiace silo. S pomocou technológie GGS dokázali urýchliť žatvu, pretože naskladňujú bez problémov aj obilniny s vlhkosťou 16 %.

 

Celý článok, doplnený aj o ďalšie skúsenosti z podnikov AGRODRUŽSTVO SENNÉ a LÚČNICA, s.r.o., Lúčnica nad Žitavou, bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe 10/2023.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Imrišek

 

Agropex Sklabina 

 

AGD Senne

  

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov