Štvrtok 12.decembra 2024, meniny má Otília, zajtra Lucia

SHR MVDr. Jozef Karch oslávi budúci rok v marci 30. výročie založenia svojej poľnohospodárskej firmy. Na poliach v okolí Sejkova a Krčavy (okres Sobrance) dosahuje pravidelne vynikajúce úrody, pričom výnimkou nebol ani tento ročník.

V jeho podnikaní má po celý čas pevné miesto aj živočíšna výroba – chov hydiny tradičným spôsobom bez urýchľovania doby výkrmu. Zároveň poskytuje tiež služby modernou technikou, vrátane 4 výkonných kombajnov s rôznymi zberovými adaptérmi.  

Chov hydiny tradične = kvalitné mäso

Jozef Karch začínal v roku 1993 hospodáriť na výmere 4 hektáre, a zároveň choval aj 4 tisíc brojlerových kurčiat. Chovu hydiny zostal verní po celý čas až dodnes. Odchov nerobí rýchleným spôsobom, ale kurčatá vyrastú prirodzene. „Odchov kurčiat realizujeme v 4 turnusoch ročne, s dobou výkrmu viac ako 60 dní, čo sa prejavuje na štruktúre a kvalite mäsa,“ hovorí Jozef Karch. Najlepším ocenením je pre neho dlhodobý záujem zákazníkov, celú produkciu tak dokáže predať priamo z dvora.

Hneď po vysokej škole pracoval pán Karch na farme s chovom moriek. Získané skúsenosti zúročil aj vo svojom vlastnom podnikaní a pred 12 rokmi začal chovať aj tento druh hydiny.

Ročne robia 2 turnusy, pričom v prvom z 2 500 moriek predajú na ďalší chov 2 000 vtákov a 500 vykŕmia do jatočnej hmotnosti a následne predajú spracované v mäse. Druhý turnus – 1 500 moriek vykŕmia na jeseň a smerujú k zákazníkom pred Vianocami.   

Rozšírený chov mäsového dobytka

Živočíšnu výrobu tu zastupuje aj chov býkov, ročne ich odchovajú 30 až 35. Na hospodárskom dvore v Krčave aktuálne rozšírili chov nákupom 20 jalovíc mäsového plemena limousine, ku ktorým pribudne čoskoro aj plemenný býk.  

Pravidelne špičkové úrody

Za 30 rokov narástla obhospodarovaná výmera zo 4 na 825 hektárov. Jozef Karch sa so svojimi zamestnancami o túto pôdu vzorne stará, udržiava ju vo výbornom stave a pravidelne investuje do zúrodňovania. Svedčia o tom dosahované úrody jednotlivých plodín, ktoré pravidelne patria medzi najlepšie aj v rámci porovnávania na celom Slovensku.

Repku zvykne pestovať na výmere okolo 150 ha. Ďalej pestuje ozimnú pšenicu, vrátane tvrdej, ozimný jačmeň, sóju, kukuricu. „Tento rok bol historický z pohľadu repky. Dosiahli sme úrodu v priemere 5,45 t/ha a na najlepšej 34 ha parcele bol vynikajúci výsledok 5,97 t/ha,“ opisuje poslednú žatvu Jozef Karch a pokračuje: „Výnimočným bol tento rok zber repky. Dosiaľ sme repku kosili hneď po ozimnom jačmeni, ale teraz sa zberala až ako posledná. Museli sme byť nesmierne trpezliví a čakať pokiaľ dozrejú semená v spodných šešuliach, ktoré sú najťažšie a výrazne sa podpisujú pod úrodu.“

„Tento rok bol výborný pri oziminách, oveľa horšie úrody boli pri jarinách zberaných na jeseň. Za posledných 10 rokov máme jednoznačne najslabšie sóje. Pri tejto plodine sme boli zvyknutí na úrody medzi 3 až 4 t/ha, avšak teraz to bolo len 1,5 t/ha. Zrnová kukurica ešte celkom dobre dopadla vzhľadom na nepriaznivé podmienky a celkovo sme zaznamenali priemer okolo 7 t/ha. Čo je ale výrazne menej oproti vlaňajším 12 t/ha,“ dopĺňa úrody sóje a kukurice Jozef Karch.  

PREMETAL MON - slovenský dodávateľ pozberovej technológie

Ťažko si predstaviť úspešné pestovanie plodín bez dostatočných skladovacích kapacít. Pri zrnovej kukurici je veľkou výhodou vlastníctvo sušičky, potom vie poľnohospodár lepšie plánovať zber a následný predaj v čo najvhodnejšom období.

Na farme Jozefa Karcha sušia kukuricu vlastnou sušičkou už 15 rokov. Spočiatku bola denná kapacita šaržovej sušičky len 30 ton, potom výkonnosť zvyšovali na 80 až 100 ton. „Tento rok sme investovali do novej kontinuálnej sušičky, kde dokážeme vysušiť denne aj vyše 250 ton kukurice, pri vlhkosti 21 %. Novou sušičkou vieme lepšie rozložiť riziká, ktoré prináša vývoj cien plynu. Pôvodná šaržová sušička využíva na energiu zemný plyn a nová kontinuálna tekutý propán-bután“ hovorí Jozef Karch. Doplníme, že pôvodná sušička sa nachádza na stredisku v Sejkove a nová v Krčave.

Montáž sušičky spolu s dopravnými cestami realizovala slovenská spoločnosť PREMETAL MON, známy dodávateľ pozberových technológií s množstvom spokojných zákazníkov po celom Slovensku.

Je potrebné poznamenať, že všetky dopravníky a prvky spádovej dopravy si vyrábajú sami vo vlastnej prevádzke v Prešove. „Ak nastane nejaký problém, ľudia z firmy PREMETAL MON reagujú veľmi rýchlo. Väčšinu náhradných dielov si vyrábajú sami, preto sú hneď dostupné a v priaznivej cene,“ oceňuje spoluprácu s dodávateľom Jozef Karch.

          

Celý článok bol publikovaný v časopise AGROMAGAZÍN 11/2022 na stranách 18–19.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina

AGROMAGAZÍN

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov