tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V marci 2024 sa v španielskej Valencii uskutočnil 1. samit EÚ o uhlíkovom poľnohospodárstve, kde sa stretlo viac ako 600 profesionálov, organizácií a nadšencov, ktorí sa venujú hospodáreniu s uhlíkom a manažmentu pôdy.

Uhlíkové poľnohospodárstvo

Keďže klimatické zmeny už nie sú vzdialeným problémom, ale naliehavou realitou, vyžadujú si okamžitú a kolektívnu akciu. Uhlíkové poľnohospodárstvo, t. j. poľnohospodárske postupy, ktoré zvyšujú sekvestráciu uhlíka (ukladanie) vo vegetácii a pôde a ktorých cieľom je zmierniť zmenu klímy a zlepšiť zdravie pôdy, pôsobí ako transformačné riešenie. Môže zlepšiť poľnohospodárske postupy na väčšiu odolnosť voči zmene klímy a strate biodiverzity, čím sa v podstate prehodnotí poľnohospodárstvo pre udržateľnú budúcnosť. Nedávne pokroky poukazujú na celý rad výhod nad rámec sekvestrácie uhlíka, vrátane zlepšenia živín, výhod súvisiacich s vodou, zlepšenej štruktúry pôdy a podpory biodiverzity. S pomocou technologického pokroku a štandardizovaných účtovných metód získavame jasnejšie pochopenie jeho celkového vplyvu. Identifikáciou a vyčíslením týchto dodatočných výhod môžeme výrazne zvýšiť návratnosť investícií do uhlíkového poľnohospodárstva, čím sa stáva čoraz atraktívnejšou a životaschopnejšou možnosťou pre poľnohospodárov aj investorov.

Kľúčové poznatky zo samitu EÚ o uhlíkovom poľnohospodárstve:

1. Certifikačný rámec EÚ pre odstraňovanie uhlíka: podpora cesty k nule

Certifikačný rámec EÚ pre odstraňovanie uhlíka je kľúčovou súčasťou európskej stratégie na dosiahnutie nulových čistých emisií do roku 2050. Vzhľadom na výzvy pri úplnom znižovaní emisií sa odstraňovanie uhlíka stáva čoraz dôležitejším pre vyváženie nevyhnutných emisií. Cieľom tohto rámca je stanoviť normy a usmernenia na certifikáciu a overovanie týchto metód odstraňovania uhlíka, pričom sa zabezpečí, že splnia požadované environmentálne a technické kritériá.

2. Význam monitorovania: účinnosť a integrita uhlíkového poľnohospodárstva

Meranie a monitorovanie sú dôležité pre hodnotenie vplyvu akýchkoľvek zmierňujúcich opatrení a uhlíkové poľnohospodárstvo sa riadi rovnakou logikou. Klimatické tvrdenia spojené s posunom poľnohospodárskeho manažmentu musia byť teda preukázané a potvrdené. V tomto ohľade má certifikačný rámec odstraňovania uhlíka v úmysle ponúknuť jasné usmernenia na jeho kvantifikáciu. Správne a nepretržité monitorovanie slúži nielen ako technická požiadavka, ale je zásadné pri vytváraní dôvery a dôveryhodnosti na trhu s uhlíkovými kreditmi medzi investormi, tvorcami politík a verejnosťou.

3. Harmonizácia: budovanie dôvery k uhlíkovým kreditom

Samit zdôraznil potrebu harmonizovaného prístupu k certifikácii uhlíkových kreditov v celej Európe. Súčasné nesúrodé metódy certifikácie vytvárajú nekonzistenciu a neistotu na trhu s uhlíkovými kreditmi. Jednotný a štandardizovaný prístup je nevyhnutný na dosiahnutie rovnakých podmienok, zníženie zložitosti a zvýšenie transparentnosti a dôveryhodnosti.

 

Celú analýzu si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 07/2024 na s. 10.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Preložila a upravila Ing. Andrea Mrekajová, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

 

kolobeh uhlika Mrekajova

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov