tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tieto ohrozené Przewalského kone sú súčasťou úsilia o návrat tohto druhu na stredoázijské pláne, po ktorých sa kedysi pohybovali. Prvýkrát po najmenej 200 rokoch sa do kazašskej Zlatej stepi vrátili divoké Przewalského kone.

Ide o posledné skutočne divoké kone, ktoré na Zemi zostali a ktorých biotopy boli zničené poľnohospodárstvom a inou ľudskou činnosťou. Teraz ich pražská zoo vrátila do ich pôvodného domova na pláne Strednej Ázie.

Čo sa stalo s Przewalského koňmi v Strednej Ázii?

Začiatkom júna pristálo v strednom Kazachstane lietadlo českej armády CASA so štyrmi týmito ohrozenými zvieratami na palube. Tessa, Wespe, Umbra a Sary absolvovali 18-hodinový let z Berlína a 7-hodinovú cestu nákladným autom, aby sa dostali do svojho nového domova.

Predchádzajúcim letom priviezli žrebca Zorra a dve kobyly - Zetu II a Ypsilonku, čím sa ich celkový počet zvýšil na sedem.

V Altyn Dale - kazašskom názve pre Zlatú step - boli zriadené dva veľké výbehy s celkovou rozlohou 80 hektárov. Kone sa tu budú rok aklimatizovať na nové prostredie pod prísnym dohľadom výskumníkov.

Pred vypustením do voľnej prírody musia preukázať, že sú odolné voči mrazu a parazitom a dokážu nájsť potravu pod ťažkým snehom, ktorý v zime padá na Zlatú step.

Čo sú Przewalského kone?

Przewalského kone sa považujú za posledné skutočne divoké kone, ktoré na našej planéte zostali, keďže ostatné druhy, ako napríklad americký mustang, pochádzajú z domestikovaných zvierat. Kedysi sa tento druh bežne vyskytoval v rozsiahlych stepiach Strednej Ázie.

V čase, keď ich v roku 1879 objavil ruský geograf Nikolaj Przewalski, sa ich životný priestor zmenšil na malú oblasť západného Mongolska. Konkurencia zo strany hospodárskych zvierat, ľudská činnosť a zmeny prostredia ich takmer vyhubili.

Po druhej svetovej vojne sa ich počet znížil natoľko, že bolo jasné, že vo voľnej prírode môžu vyhynúť. V roku 1959 sa konala konferencia, na ktorej sa riešili možnosti záchrany tohto druhu. Pražská zoologická záhrada bola poverená "medzinárodným chovom" týchto zvierat. Do konca 60. rokov 20. storočia úplne vymizli z voľnej prírody, ale ich počet v ľudskej starostlivosti začal rásť.

Práve potomkovia týchto Przewalského koní sa v súčasnosti reintrodukujú do voľnej prírody v Kazachstane.

"Ide o historicky významnú udalosť: sedem 'Przewalských', ktoré sme sem prepravili dvoma lietadlami CASA, predstavuje prvé jedince tohto druhu v strednom Kazachstane po stovkách rokov," uviedol vo vyhlásení riaditeľ ZOO Praha Miroslav Bobek.

"Týmto dvojitým transportom sme urobili významný krok k návratu posledného divokého koňa do inej oblasti, kde sa v minulosti vyskytoval."

Bobek dodal, že konečným cieľom je pomaly prepraviť do tejto oblasti aspoň 40 koní, aby sa vytvorila životaschopná populácia. Na jar budúceho roka pripravuje ďalší transport do Kazachstanu. Zoo tiež v roku 2026 pošle niekoľko Przewalského koní do Mongolska, kde sa vďaka reintrodukčnému programu ich populácia rozrástla na viac ako 850 zvierat.

 

Z Euronews.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.

Snímky: Miroslav Bobek/Praha Zoo

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov