tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tento rok mali počas Národnej výstavy HZ doslova žatvu ocenení. Okrem titulu šampióna výstavy získali aj Zlatý kosák a ďalšie ocenenia v rámci kategórie mäsového dobytka. Pri výpočte ocenení nemieme zabudnúť ani na nami udeľovaný titul pre NAJfotogenickejšie zviera výstavy. V posledný deň výstavy sme vyspovedali riaditeľa Agrospol Hontianske Nemce, družstvo, Ing. Jaroslava Dóbiho (JD) a jeho brata farmára Michala Dóbyho (MD). 

Ocenenia, ktoré ste získali tento rok na Národnej výstave HZ za svoje zvieratá nie sú vašimi prvými.

MD: Vlani sme získali titul šampióna výstavy za býka BARON z DEVIČIA (aubrac). Prvý titul šampióna výstavy za plemeno (aubrac) získal pre našu spoločnosť ešte v roku 2017 plemenník JURASSIC. Predtým boli aj ďalšie ocenenia, ktoré máme čestne vystavené v administratívnej budove.

Ako sa pozeráte na svoje doterajšie účinkovanie na nitrianskej Národnej výstave HZ?

JD: Ako bývalý športovec som zvyknutý stanovovať si ciele a najmä porovnávať sa s druhými. Na Národnej výstave HZ som bol za svoje nové pôsobisko po prvýkrát vlani a všimol som si, že v expozícii mäsového dobytka by bolo vhodné zvýšiť počet vystavovaných zvierat a najmä zmeniť ich štruktúru tak, aby zaujali viac návštevníkov tejto časti výstaviska. Predpokladal som, že by sme mali predstaviť viac býkov. Správnosť tejto myšlienky potvrdil zvýšený záujem návštevníkov o našu expozíciu. Keď si porovnám dva návštevnícky najsilnejšie dni (piatok, sobota), v našej expozícii zostávalo oveľa viac ľudí ako vlani aj napriek nepríjemným horúčavám. To nám potvrdil aj majiteľ predajného stánku, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti našej miniexpozície. V nej sme zlepšili aj životné podmienky nami vystavovaných zvierat, ktoré sme skryli pod „stan“. Pre návštevníkov sme pripravili aj konečný produkt – mäso, ktoré si mohli kúpiť v našom stánku za prijateľné ceny. Zlepšili sa aj podmienky pre nás ako vystavovateľov. Vďaka spolupráci s manažmentom nitrianskeho výstaviska sme mohli ako zázemie pre nás použiť nevyužívanú kolibu na začiatku expozície mäsového dobytka aj k nej priliehajúci prístrešok.

Cézar sa stal obľúbeným aj vďaka svojej povahe a dobrej ovládateľnosti. Ako ste ho pripravovali na výstavu?

MD: Samotný nácvik vodenia CAESARA trval len 2 týždne. Predchádzajúcich 10 týždňov sme ho však navykali na prítomnosť ľudí v jeho blízkosti. Pri nácviku sme sa inšpirovali v krajine pôvodu oboch našich plemien. Francúzski odborníci nám totiž radia aj pri chove týchto plemien.

JD: Naši francúzski priatelia len krútili hlavou pri pomyslení, že budeme „krotiť“ 4-ročného plemenného býka.

MD: Oni začínajú pracovať zväčša s plemenníkmi vo veku 8 mesiacov.

Čo by ste chceli ešte dodať na záver?

JD: Tento rok dostal slovenský mäsový dobytok počas národnej výstavy HZ pomerne široký mediálny priestor – jednak vo Farmárskej revue, ale aj v iných médiách. Nakoniec, aj vy s nami pripravujete tento rozhovor. Naším hlavným cieľom bolo spropagovať mäsový dobytok a to sa podarilo.

MD: Mediálnu prezentáciu by však mali zintenzívniť aj samotní chovatelia. Veľmi vhodné sú na to sociálne médiá. Na nich by však mohli byť aktívnejší napr. aj vaši kolegovia z médií. Mali by viac využívať aj iné kanály ako je Facebook. Ešte by som dodal jednu vec. My sme si tu na výstavisku predplatili váš časopis. Ja by som privítal, ak by vedenie rezortu pod ktorý patria odborné školy, zabezpečilo predplatné takýchto časopisov aj pre študentov všetkých stredných škôl s poľnohospodárskym zameraním u nás.

 

Za rozhovor poďakoval Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímka: autor

Celý text rozhovoru si môžete prečítať v septembrovom vydaní Slovenského CHOvu na s.21

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov