tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre si udržala prvenstvo v udržateľnosti medzi univerzitami na Slovensku aj v roku 2023. V globálnom umiestnení poskočila až o 56 miest.

Začiatkom decembra bol zverejnený celosvetový rebríček UI GreenMetric World University Rankings za rok 2023. SPU sa globálne umiestnila na 178. mieste, čo znamená zlepšenie umiestnenia až o 56 miest oproti roku 2022. Navyše, do hodnotenia bolo zahrnutých viac univerzít ako v roku 2022. „Zlepšenie reflektuje naše opatrenia v oblasti udržateľnosti, konkrétne zabezpečenie dodatočných udržateľných energetických zdrojov, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie na výrobu elektriny, energie a tepla (rekonštrukcia Študentského domova Antona Bernoláka). Ďalej to bola rekonštrukcia plaveckého bazéna s významnou úsporou energie, vylepšenie organizácie nakladania so separovaných odpadom (polopodzemné kontajnery MOLOK) a zakúpenie prvého vozidla na elektrický pohon, ktorý operuje v areáli SPU. V neposlednom rade je to aj organizovanie aktivít v oblasti udržateľnosti, do ktorých je zapojená nielen akademická obec, ale aj verejnosť,“ uviedla inžinierka Hana Zach z Kancelárie vnútorného systému zabezpečovania kvality na SPU v Nitre.

Slovenská poľnohospodárska univerzita sa hodnotenia UI GreenMetric zúčastňuje od roku 2018, čiže už šesť rokov, a zakaždým obhájila prvú pozíciu v rámci Slovenska, ako aj popredné miesta v priestore V-4. „Napríklad v aktuálnom hodnotení 2023 sme sa v rámci V-4, ktorého sa zúčastnilo 37 univerzít, umiestnili na 6. mieste,“ doplnila H. Zach. Zo Slovenských univerzít sa v roku 2023 hodnotenia zúčastnila Technická univerzita v Košiciach (749. miesto), Katolícka univerzita v Ružomberku (1043. miesto) a Žilinská univerzita (1067. miesto). Rebríček UI GreenMetric World University Rankings si už definitívne získal celosvetovú popularitu s 1183 univerzitami v hodnotení z 84 krajín. Pre porovnanie, v roku 2022 bolo v hodnotení 1050 univerzít z 85 krajín sveta.

Rebríček hodnotí výkonnosť univerzít v oblasti udržateľnosti, pričom odráža úsilie jednotlivých univerzít pri znižovaní ekologickej stopy a zabezpečenie vzdelávania a výskumu v oblasti udržateľnosti. Hodnotenie je založené na troch pilieroch udržateľnosti – environmentálnej, ekonomickej a sociálnej – a zahrňuje ukazovatele infraštruktúry, energetiky a zmeny klímy, nakladanie s odpadmi, voda, doprava, vzdelávanie a výskum.

                                                      

Tlačová správa SPU v Nitre

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov