tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Jarné mrazy už prichádzajú do vinohradov takmer pravidelne.

V Čechách a na Morave sa negatívne prejavili v rokoch 2011, 2012 a v tomto roku 2016. Asi najhoršie poškodenie viniča bolo evidované v roku 2012, keď 18.5.2012 poklesla teplota veľmi náhle pod bod mrazu a poškodila v tej dobe už pekne narastené letorasty. Ako vypadalo tohto roku poškodenie vo vinohradoch na Morave?

 

Poškodenie mrazmi nebolo plošné. Sú vinohrady, ktoré neboli mrazmi vôbec poškodené, ale sú tiež vinohrady, kde je poškodenie až 80%. V závislosti od úrovne poškodenia potom existujú tiež možnosti regenerácie.

V dobe, keď jarné mrazy prišli, boli vo vinohradoch už dobre narastené letorasty z hlavných očiek, ale vedľajšie očká iba začínali pučať. Približne tri týždne po mrazoch už na ťažňoch pučia nepoškodené vedľajšie očká a tvoria sa letorasty, ktoré budú mať tiež strapce. Vinič hroznorodý disponuje množstvom zásobných látok, ktoré doposiaľ plno nevyužil a tiež spiacimi očkami na starom dreve. Spiace očká preto začínajú výraznejšie pučať, ako tomu býva tiež po poškodení zimnými mrazmi.

Tiež pri letorastoch, ktoré vyrastajú zo starého dreva je vidieť násadu kvetenstiev. I na takto výrazne poškodených kroch, ktoré budú obrastať zo starého dreva, preto môžu byť strapce. Na letorastoch zo spiacich očiek sú viditeľné aj dva strapce. Musíme preto v tomto smere hľadieť optimisticky do budúcnosti a uspokojiť sa aj s minimálnou úrodou.

V súvislosti s oneskoreným pučaním je potrebné počítať s dlhším zrením strapcov, čo bude veľmi závisieť od priebehu počasia. V priebehu vegetácie môže vinič dohnať až 14 dní. Takže bude záležať na počasí, aká bude kvalita zberu. Je potrebné počítať tiež s tým, že bude nižšia úroda, takže hrozno bude tiež lepšie dozrievať.

Prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně

Celý príspevok si môžete prečítať v pripravovanom čísle 4/2016 časopisu Sady a Vinice.

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov