tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) aktualizovala a zobrazila výsledky systému Area monitoring system (AMS) v aplikácii v GSAA. Zmeny a rozšírenia pribudli aj do nahrávača pre geotagované fotografie, do ktorého je už teraz možné fotografie nahrávať.

Area monitoring system (AMS) – Systém plošného monitorovania plôch dáva žiadateľom o priame podpory možnosť cez aplikáciu pre Geopriestorovú žiadosť o podporu (GSAA) sledovať na svojich deklarovaných plochách výsledky monitoringu AMS pomocou semaforu farieb:

  • zelená - splnenie monitorovanej podmienky
    ·      oranžová - potreba ďalšej aktivity zo strany prijímateľa (úpravy žiadosti, prípadne zaslanie geotagovanej fotografie)
    ·      červená - identifikované nesplnenie monitorovanej podmienky,
    ·      sivá – zatiaľ bez finálneho výsledku monitoringu, farba sa postupne zmení na zelenú, alebo oranžovú.

Žiadatelia v aplikácii uvidia, či splnili podmienky oprávnenosti na svojich plochách a v prípade, že podmienky nesplnili a s výsledkami AMS súhlasia, si môžu upraviť žiadosť, alebo zákres. V prípade, že nesúhlasia, môžu ako dôkaz k danej ploche poslať geotagovanú fotografiu,“ vysvetlil generálny riaditeľ PPA Marek Čepko. Semafor AMS funguje pre všetky tri služby: kosenie/pasenie, plodiny a kultúra s nehomogenitami. Povinnosť zaviesť prvok Area monitoring system (AMS) - Systém plošného monitorovania plôch nám ukladá európska legislatíva v zmysle novej spoločnej poľnohospodárskej politiky pre roky 2023-2027 a čl. 10 Vykonávacieho nariadenia Európskej komisie č. 2022/1173. Rovnaký systém funguje v členských štátoch EÚ.

Novinky monitoringu AMS v roku 2024:

  • monitorovanie viazaných priamych platieb
  • monitorovanie výkonu agrotechnickej operácie kosenia na úhoroch

Novinky k nahrávaniu geotagovaných fotografií v roku 2024:

  • možnosť nahrávania fotografií už aj k sivým plochám (farba sa neskôr zmení na zelenú alebo oranžovú a tým pádom v prípade potreby fotografiou už budeme disponovať)
  • výber odôvodnenia, prečo danú fotografiu nahrávate (výsledky AMS, vyššia moc, invázne rastliny na ploche, presun biopásov)
  • povinnosť výberu skutočnej plodiny/kultúry na ploche pri nahrávaní fotografií pre AMS
  • pri TTP povinnosť výberu dátumu a typu prvej agrotechnickej operácie pri nahrávaní fotografií pre AMS

Vytváranie fotografií ostáva nezmenené od minulého roka, inštrukcie nájdu žiadatelia v Manuáli na vytváranie geotagovaných fotografií na www.apa.sk/system-ams. Zmeny v nahrávači na geotagované fotografie sú vysvetlené v aktualizovanom Manuáli na nahrávanie geotagovaných fotogafií.

 

Tlačová správa PPA

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov