tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zákon nadobudne účinnosť 1. mája 2025.

Čína prijala zákon na lepšiu ochranu práv poľnohospodárov na pôdu a podporu rozvoja dedinských kolektívov, ktorého cieľom je posilniť chradnúce vidiecke hospodárstvo krajiny a dosiahnuť potravinovú bezpečnosť.

Hoci je všetka poľnohospodárska pôda v Číne vo vlastníctve štátu, poľnohospodári majú desaťročia trvajúce práva na prenájom pôdy, ktoré v ich mene vykonávajú kolektívy, ktoré boli kritizované za to, že poľnohospodárom neposkytujú dostatočný hlas.

Nový zákon o vidieckych kolektívnych hospodárskych organizáciách, ktorý nadobudne účinnosť 1. mája 2025, vymedzuje úlohu vidieckych kolektívov a poskytne poľnohospodárom dohľad nad kolektívmi.

Jeho cieľom je chrániť práva kolektívu a jeho členov a podporuje fiškálne a daňové opatrenia na posilnenie rozvoja vidieckeho kolektívneho hospodárstva, uviedla agentúra Xinhua.

V súčasnosti môžu obyvatelia vidieka teoreticky rozhodnúť o podaní žiadosti o odpredaj alebo obhospodarovanie pôdy. V praxi však zvyčajne rozhodujú štátni úradníci a v nádeji, že získajú investície alebo iné hospodárske zisky, často prehlasujú želania poľnohospodárov.

Poľnohospodári tvrdia, že súčasný systém dáva štátnym úradníkom príliš veľkú moc na to, aby zaberali pôdu za nízku alebo žiadnu náhradu. Zaberanie pôdy bolo v minulosti príčinou sociálnych nepokojov.

 

Z Cattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.

Snímka: cdn.globalagmedia.com/Farms/China-farm.jpg

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov