tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čoraz väčší počet komodít sa nám dostáva do technického rastového trendu. Zisky si pripisovali pritom aj ceny plodín. Žeby to bol znak, že sa nám mení sentiment na trhu?

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 197 EUR/t. Kukurica medzitýždenne vzrástla o 6 EUR/t na 184 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 12 EUR/t, čo ju vytiahlo na dnešných 443 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 8 EUR/t na dnešných 428 EUR/t. O 6 EUR/t posilnila cena austrálskej repky a to na cenu 416 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stagnovala cena mäkkej pšenice v USA na 184 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 1 EUR/t na 158 EUR/t a sója si pripísala zisk 6 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 402 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice na burze MATIF sa dnes pokúšajú o útok na značku 200 EUR/t, keď reagujú na novú vlnu tenzií v regióne Čierneho mora ako aj nové sankcie zo strany EÚ voči Rusku. Ukrajina uplynulý týždeň dronmi útočila na ruské rafinérie, za čo Rusko podniklo protiúdery, pričom cielilo na prístavnú infraštruktúru na terminály v Odese. Ceny pšenice reagujú na tento vývoj ako na MATIFe, tak i na burze CBoT ostatné dva dni citeľným vzostupom na vyššie úrovne.

EÚ okrem toho schválila nové sankcie voči Rusku, keď sa rozhodla zaviesť clo na ruské dovozy obilnín, olejnín a derivátov vyrobených z olejnín do EÚ-27. EÚ v roku 2023 doviezla z Ruska sumárne 4 mil. ton obilnín, olejnín a olejov. Na tie by sa mali začať vzťahovať clá. Pri obilninách sa uvažuje o zavedení cla vo výške 95 EUR/t, pri olejninách a ich derivátoch clo vo výške 50 % z ceny týchto olejov. Kremeľ sa nechal počuť, že si počká na oficiálne sadzby ciel a následne zavedie primerané opatrenia na svojej strane.

Na druhej strane Čína uplynulý týždeň zrušila niekoľko svojich importných objednávok na pšenicu – konkrétne 0,5 mil. ton pšenice z USA a 1 mil. ton z Austrálie. Ceny pšenice ako na CBoT, tak na MATIFe reagovali poklesom, no najnovší rast tenzií v Čiernom mori sa v tomto týždni postaral dni o totálne vymazanie týchto strát zaznamenaných v druhej polovici minulého týždňa.

Rovnako tak dáta z Nemecka naznačujú, že kvôli mokrej jeseni klesli pestovateľské výmery ozimnej pšenice v krajine medziročne o takmer 8 %, čo dáva predpoklady pre medziročný pokles tunajšej produkcie.

Ale opatrne. Technicky sa pšenica stále nevymanila z poklesného trendu, čo nás naďalej núti ostať opatrnými pri prognózach pokračovania cenového rastu tejto plodiny. Špekulatívny kapitál naďalej drží vysoké počty stávok na pokles cien pri pšenici, čo môže ceny tlačiť na nižšie úrovne. Ako ale upozorňujeme už dlhšiu dobu, ide o dvojsečnú zbraň. Ak totiž nervozita na trhu potisne ďalšie dni ceny pšenice ešte viac nahor, časť špekulatívneho kapitálu v snahe ochrániť zisky začne zatvárať tieto krátke pozície, čo znamená, že manažéri fondov začnú pšenicu nakupovať a to zintenzívni cenový rast plodiny. Otázka znie, „aké silné ruky“ momentálne držia krátke pozície. Čím sú tieto ruky slabšie, o to horšie môžu títo investori znášať ďalší rast ceny a byť nútení zatvárať krátke pozície. Apropos, náš základný scenár z ročenky AGROBIZNIS 2024 zverejnenej v úvode roka je, že v 1.Q. 2024 začne špekulatívny kapitál likvidovať svoje krátke pozície, čo potiahne ceny plodín na vyššie úrovne. Dočkáme sa tohto scenára?

Dnešná akcia na trhu zvyšuje pravdepodobnosť že pšenica predĺži svoju rastovú šnúru smerom k 208 EUR/t.

Kukurica

Trh s kukuricou vykazuje ostatný týždeň ešte silnejšiu prorastovú dynamiku ako susedný trh s pšenicou. Z pohľadu technickej analýzy kukurica na burze MATIF sa jednak dostala nad úroveň svojho 50 – dňového priemeru, čo naznačuje na krátkodobý rastový trend a jednak prekonala aj technickú úroveň rezistencie na cenovke 183 EUR/t, čo komodite otvára priestor pre posilnenie k novému cieľu 198 EUR/t.

Špekulatívny kapitál na burze CBoT ďalej postupne znižuje svoje čisté krátke pozície, keď uplynulý týždeň ich znížil o ďalších 12 %. To pomáha cenám komodity k vzostupom na vyššie úrovne, aj keď v prípade CBoT môžeme ostatný týždeň hovoriť skôr o stagnácii ceny. Na cenotvorbu na burze CBoT má väčšiu váhu aktuálny vývoj v Južnej Amerike, kde analytici momentálne vidia naďalej relatívne robustnú produkciu v Brazílii. Odhady analytikov sa však podobne ako v prípade sóje, aj v prípade kukurice naďalej pomerne výrazne rozchádzajú, čo vytvára priestor pre možné prekvapenia.

Európske ceny pšenice sú momentálne ťahané na vyššie úrovne aj vďaka rastúcemu napätiu v Čiernom mori.

Je pravdepodobné, že ceny kukurice na burze MATIF budú tento týždeň pokračovať v raste na vyššie úrovne. No z historického hľadiska stále relatívne vysoký objem krátkych pozícií (stávky na pokles cien) na strane špekulatívneho kapitálu naďalej robí komoditu zraniteľnou na možné cenové obraty späť na nižšie úrovne. Je ale čoraz viac pravdepodobné, že zo strednodobého hľadiska cena kukurice na MATIFe má už svoje cenové minimum zaknihované (168 EUR/t).

Olejniny

Repka na burze MATIF je momentálne prvou oficiálnou hlavnou plodinou, ktorá prekonala svoj 200 – dňový cenový priemer a tým sa dostala do dlhodobého rastového trendu. Svoj prvý pokus o prekonanie kľúčovej cenovej úrovne 440 EUR/t minulý týždeň síce komodita nezvládla, keď skorigovala späť pod 430 EUR/t, no aktuálne tenzie v Čiernom mori ako aj vzostup cien ropy ako aj vzostup cien rastlinných olejov dodal komodite ostatné dva dni dostatok energie, aby vytvorila nové cenové maximá. V čase písania tejto analýzy sa komodita na MATIFe obchoduje za 446 EUR/t, čo znamená, že jej novým cenovým cieľom by mala byť značka 472 EUR/t.

Po Francúzsku najnovšie aj Nemecko očakáva medziročný citeľnejší pokles produkcie repky v dôsledku extrémne vlhkej jesene, ktorá viedla k podmáčaniu časti výmer plodiny. Odhaduje sa, že produkcia repky v Nemecku klesne medziročne o 7 % na 3,9 mil. ton. Rovnako sa odhaduje, že Kanada medziročne zníži pestovateľské výmery repky o 5 %, čo je ďalšou indíciou, že svetová produkcia repky v novej sezóne 2024/25 zamieri na nižšie úrovne.

Na susednom trhu sója na CBoT v súlade s našimi očakávaniami bojuje s prekonaním dôležitej úrovne cenovej rezistencie v okolí 12 USD za bušel (441 USD/t). Americká produkcia je už známa, no dilema sa ďalej vedie ohľadom výšky produkcie v Brazílii. Tunajší farmári doteraz zožali sóju už zo 63 % osiatych plôch, čo postupne vedie ku kryštalizácii výšky finálnej úrody. Napriek tomu odhady analytikov ostávajú stále dosť nejednotné, keď sa pohybujú medzi 141 až 155 mil. ton. Na drahej strane odhady pre Argentínu sú naopak dosť dobre zadefinované, keď takmer všetky naznačujú na produkciu 50 mil. ton. V sumári za obidve krajiny tak môžeme stále hovoriť o pomerne robustnej produkcii sóje, čo môže cenám komodity brániť vo výraznejšom vzostupe na vyššie úrovne.

No ako sme naznačili už v minulotýždňovom výhľade, manažéri fondov držia pri sóji netradične vysoké objemy krátkych pozícií (stávky na pokles cien), ktoré môžu byť prinútení začať likvidovať, čo dáva za určitých okolností sóji šance pre ďalší vzostup jej cien. Chce to ale ďalší prorastový cenový impulz.

Pravdou však je, že čoraz väčší počet rôznych komodít sa ostatný týždeň dostalo do rastového trendu po tom, čo dáta v USA naznačili na novú vlnu reakcelerácie inflácie. Po zlate sa minulý týždeň pridali do rastového trendu dôležité komodity – ropa a meď. Ak inflačné očakávania budú ďalej rásť, potom pre investorov bude dávať čoraz menší zmysel držať vysoké krátke pozície (stávky na pokles cien) na komodity vrátane plodín, čo môže odštartovať ich likvidáciu a tým aj ďalší cenový vzostup komodít.

Repka sa už dostala do rastového trendu, uvidíme, či sa o takýto krok pokúsia aj obilniny. Nateraz obilniny majú stále relatívne dosť práce pre posilnenie k svojmu 200 – dňovému cenovému priemeru, takže je priskoro konštatovať, že ceny obrátili trend. No čoraz viac indícií na trhu nám naznačuje, že inflácia znovu zrýchli, čo môže naštartovať rast cien komodít. Tie môžu rásť až do doby, dokým vyššie ceny neutlmia po nich dopyt a nepošlú tým ekonomiku vyspelých krajín do recesie.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 12. týždňa 2024: pšenica 193 – 208 EUR/t, kukurica 182 – 198 EUR/t, repka 435 – 455 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov