tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nepriaznivý vývoj na trhu s plodinami pokračuje, keď obilniny vygenerovali nové cenové minimá.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 209 EUR/t. Kukurica oslabila o 3 EUR/t na dnešných 178 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne vzrástla o 8 EUR/t, pričom sa dnes obchoduje za cenu 422 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 5 EUR/t na 409 EUR/t. Austrálska repka medzitýždenne zlacnela o 6 EUR/t na 399 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne posilnila cena mäkkej pšenice v USA o 2 EUR/t na 204 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nadol o 5 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 157 EUR/t. Cena sóje medzitýždenne klesla o 2 EUR/t na 407 EUR/t.

Pšenica

Plodiny ostávajú v nemilosti investorov. Špekulatívny kapitál ostatný týždeň znovu navyšoval svoje krátke pozície (stávky na pokles cien), čo ďalej drží pod tlakom poklesu i samotné ceny plodín. V prípade pšenice pritom viaceré fundamenty aktuálne už naznačujú, že poklesný trend je hnaný už len zo zotrvačnosti ako na základe reálnej situácie na trhu.

Trhy nateraz vonkoncom nezapočítali do cien faktor poklesu pestovateľských výmer pšenice v EÚ v novej sezóne vplyvom extrémne vlhkej jesene a zimy. Najnovšie popri Francúzsku sa začínajú hlásiť aj nemeckí analytici, ktorí naznačujú na pokles pestovateľských plôch pšenice v dôsledku podmáčaných pôd.

Okrem toho USDA vo svojich pravidelných reportoch už dlhšiu dobu pokračuje v navyšovaní očakávanej spotreby pšenice vo svete v tomto ročníku, čo vedie simultánne k poklesu odhadu koncoročníkových zásob plodiny vo svete. A oko pozorného pozorovateľa si môže všimnúť, že ostatný týždeň na vybraných trhoch s plodinami na burze MATIF ako aj na burze CBoT sa obrátila i forwardová krivka po sebe nasledujúcich kontraktov, čo naznačuje, že tieto plodiny sú na fyzickom trhu čoraz viac žiadané.

Napriek tomu cena pšenice na burze MATIF pokračovala minulý týždeň v poklese k nami avizovanému cieľovému intervalu 202 - 207 EUR/t. Trh je tak pod nadvládou špekulatívneho kapitálu, ktorý momentálne zarába na poklese cien. Nie je to ani až tak viditeľné pri pšenici, no pri kukurici a sóji na burze CBoT je drží špekulatívny kapitál krátke pozície v objemoch, ktoré sa blížia k historickým maximám. Kým ceny klesajú, stratégia im vychádza, no ak sa poklesný potenciál vyčerpá, na trhoch môže nastať poriadne rušno.

Ak sa totiž špekulatívni investori začnú vo veľkom zbavovať svojich krátkych pozícií, môže to v priebehu niekoľkých málo dní vytlačiť nahor ceny o 10 %, v prípade kukurice možno i 15 až 20 % vyššie.

Ponuka pšenice na trhu EÚ ostáva komfortná, keďže túto sezónu netradične expandujú aj dovozy plodiny z tretích krajín, hlavne z Ukrajiny. Akonáhle sa však účastníci trhov začnú viac zaoberať vyhliadkami novej úrody, je šanca, že trh obráti. Momentálne sa ale nachádzame ďalej v poklesnom trende, pričom najbližším cieľom technickej podpory je cena 202 EUR/t. Preto najbližšie dni nemôžeme vylúčiť pokračovanie cenového poklesu. Mnohé indície ale naznačujú, že poklesný potenciál plodiny je už minimálny.

Navyše práve teraz boli zverejnené dáta o januárovej jadrovej inflácii (očistenej o ceny energií a potravín) v USA, ktorá s medziročným rastom 3,9 % bola vyššia ako 3,7 % očakávaný konsenzus trhu. To je už druhý mesiac, kedy inflácia prekonala očakávania trhu. Toto by mohlo pomôcť zamieriť komoditnému trhu na vyššie úrovne, a keďže trh s plodinami je veľmi prepredaný, je tu šanca, že obrat ceny je blízko aj pre plodiny.

Predpokladáme, že pšenica na MATIFe aktuálne hľadá svoje dno (v pásme medzi 202 – 205 EUR/t) a postupne začne posilňovať v prvej fáze smerom k 219 EUR/t.

Kukurica

Poklesný trend tvrdo dopadá predovšetkým na ceny kukurice. Tie sa na burze MATIF ostatný týždeň neudržali nad ďalšou dôležitou technickou úrovňou podpory ležiacou na cene 183 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre pokles k novému cieľu na 168 EUR/t. Manažéri fondov na burze CBoT držia 298 tis. čistých krátkych pozícií na kukuricu, čo je hodnota blízka absolútnemu rekordu.

Je pravdepodobné, že hlavný tlak na pokles cien tak momentálne pochádza práve z tohto zdroja. Keď sa však potenciál poklesu cien vyčerpá (to jest na trhu bude deficit informácií hovoriacich za pokles cien), tieto pozície budú mať tendenciu byť veľmi rýchlo zlikvidované, čo by mohlo viesť k efektu tzv. shortcoveringu (krytie krátkych pozícií). Ten býva sprevádzaný krátkodobým, zato impulzívnym vzostupom ceny komodity.

Investori v rámci širokej ekonomiky aktuálne naďalej stavujú na pokračovanie deflačného procesu, čo je spojené s malými ambíciami investovania do komodít. Dnešné dáta o inflácii v USA za mesiac január by však mohli toto ich nastavenie zmeniť, resp. aspoň naštrbiť ich doterajšie očakávania.

Kukurica spomedzi všetkých hlavných plodín aktuálne trpí aj vplyvom najmenej priaznivejších fundamentov na trhu. Minulotýždňový WASDE report od USDA nepriniesol zase až tak výraznú korekciu odhadu nadchádzajúcej produkcie kukurice v Brazílii (vplyvom jesenného a zimného sucha). Navyše žatva sóje v Brazílii prebieha relatívne rýchlo, čo umožňuje farmárom napredovať aj pri sejbe druhej úrody kukurice, tzv. safrinhy. Skoršia sejba dáva predpoklad pre vyššie výnosy, pričom safrinha je pre celkovú produkciu krajiny kľúčová, keďže sa na nej podieľa 60 až 75 %. Niektorí analytici v Brazílii pritom obrátili kartu a najnovšie začínajú znovu navyšovať svoje odhady brazílskej produkcie kukurice.

Ceny v EÚ sú zase pod tiažou ukrajinskej produkcie, ktorá vlani dosiahla 30,5 mil. ton, pričom USDA najnovšie navýšilo odhad exportov kukurice z Ukrajiny v tejto sezóne z 21 na 23 mil. ton. EÚ pritom by mala v tomto ročníku celkovo importovať 20,5 mil. ton kukurice, čo technicky znamená, že si vystačí s ukrajinskými prebytkami. No sú tu aj prebytky z Brazílie. Tým, že je trh relatívne dobre zásobovaný, spracovatelia nie sú nútení nakupovať do zásob, a tiež ponúkať za tovar vyššie ceny.

Aj keď nám technická analýza naznačuje, že cena kukurice na burze MATIF môže mať ambície v dohľadnej dobe klesnúť k 168 EUR/t, je dôležité súčasne podotknúť, že trh s kukuricou je extrémne prepredaný a navyše špekulatívny kapitál drží neprirodzene veľké krátke pozície (stávky na pokles cien). Predpokladáme, že časť týchto pozícií bude čoskoro vysporiadaných, čo by mohlo cenám kukurice pomôcť na vyššie úrovne. Predpokladáme, že kukurica na MATIFe začne v najbližších dvoch týždňoch mazať straty, pričom prvým záchytným bodom by pre komoditu mala byť cenovka 192 EUR/t.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF novú vlnu tlaku na pokles cien všetkých plodín z úvodu februára napokon neustála a poklesla pod svoju dôležitú úroveň cenovej podpory (na 418 EUR/t). Z technického hľadiska sa tak repke otvoril priestor pre ďalší pokles k novému cieľu v pásme medzi 395 – 400 EUR/t. USDA v najnovšom výhľade revidovalo nahor odhad úrody repky v Indii, čím došlo k navýšeniu aj celkového odhadu svetovej produkcie komodity. V kombinácii s navýšením odhadu koncoročníkových svetových zásob sa tak jej bilancia opäť zlepšila, čo sa prejavilo aj na poklese ceny repky.

Ostatné tri obchodné dni sa však komodite podarilo vymazať časť svojich strát, a čo je dôležité, znovu sa dostať nad cenu 418 EUR/t, konkrétne do obchodného pásma 418 – 440 EUR/t, v ktorom sa obchodovala predtým. Na olejniny ako celok čaká niekoľko „nástrah“ ktoré sa nestotožňujú s víziou ďalšieho poklesu ich cien. Podmáčané pôdy v Nemecku i Francúzsku naznačujú na možnosť nižšej úrody repky, čo trhy aktuálne nateraz nezapočítali do cien. Analytici Stratégie Grains v novej sezóne očakávajú v EÚ produkciu repky len na úrovni 18,4 mil. ton, čo je o 1,1 mil. ton menej ako pred rokom.

V prípade sóje sa ostatný mesiac výrazne zlepšili klimatické podmienky v Brazílii, čo zastavilo pokles odhadov tamojšej produkcie. Okrem toho rýchlo napreduje žatva sóje plus počasie v Argentíne v uplynulých týždňov viedlo analytikov v prehodnoteniu očakávanej produkcie tejto krajiny smerom na vyššie úrovne. Pokles cien sóje pritom zakcelerovala v januári aj „medvedia nálada“ špekulatívneho kapitálu, kde, podobne ako pri kukurici, investori masívne navýšili svoje krátke pozície.

Zdá sa ale, že nami avizovaná silná úroveň podpory na cenovke 11,80 USD za bušel (434 USD/t) zatiaľ statočné odoláva a nedovoľuje cenám sóje na CBoT ďalej klesať. Čím väčší problém bude mať trh prekonať túto cenovú úroveň, o to väčšia šanca, že cena sa od nej odrazí vyššie. Problémom trhu sú veľké krátke pozície manažérov fondov, ktoré však za určitých okolností môžu začať manažéri likvidovať a tým vytlačiť ceny sóje späť do pásma 12 až 13 USD za bušel (441 – 478 USD/t).

V tomto momente sú ceny repky na MATIFe ako aj sóje na CBoT v jasne zadefinovanom poklesnom trende, preto v hre ostáva tvorba nových cenových miním. Predpokladáme ale, že v najbližších dvoch týždňoch tlaky na pokles cien ustúpia a obidve plodiny sa budú obchodovať dominantne v bočnom cenovom pásme. Pre repku by to mal byť interval medzi 418 až 440 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF v 7 a 8. týždni 2024: pšenica 202 – 219 EUR/t, kukurica 175 – 192 EUR/t, repka 405 – 440 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov