tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Minulotýždňová cenová korekcia burzových cien plodín bola napokon trhmi spätne nakúpená, pričom plodiny v sumári zaknihovali cenové zisky.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 12 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 226 EUR/t. Kukurica medzitýždenne vzrástla o 9 EUR/t na 221 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne poskočila nahor o 28 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 494 EUR/t v rámci čoskoro exspirujúceho augustového kontraktu. Aktuálne likvidnejší novembrový kontrakt sa dnes obchoduje za 502 EUR/t, čo znamená, že medzitýždenne jeho cena stúpla o 30 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne posilnila o 30 EUR/t na dnešných 446 EUR/t. Austrálska repka brala medzitýždenne zisk 21 EUR/t, keď sa dnes jej cena pohybuje na 498 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 5 EUR/t na dnešných 185 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 4 EUR/t na 145 EUR/t a sója si pripísala zisk 13 EUR/t, čím sa vyšplhala na dnešných 377 EUR/t.

Pšenica

Pšenica sa v úvode uplynulého týždňa ocitla v situácii, kedy technicky stratila kontakt s dlhodobým rastovým trendom a súčasne otvorila na grafe s cenovou medzerou, ktorú nedokázala nasledujúce obchodné dni vyplniť. Indície tak čoraz viac naznačovali na ďalší cenový pokles plodiny na burze MATIF. Potom ale koncom týždňa dorazili na trh správy o progrese žatvy vo Francúzsku a v Nemecku, kde farmári reportovali, že zberané pšenice dosahujú nižšie obsahy dusíkatých látok v porovnaní s vlaňajškom. Vo Francúzsku síce pozberali doteraz len 14 % pestovateľských výmer pšenice, no dáta hovoriace o nižšej kvalite komodity stačili aj pri takejto (zberovej) vzorke k tomu, aby ceny pšenice na burze MATIF znovu prudko vystrelili nahor. Komodita tak opäť posilnila nad 220 EUR/t, vyplnila cenovú medzeru a dostala sa nad svoj 200–dňový cenový priemer, čo by ju malo chrániť pred ďalšími poklesmi ceny. V pondelok Európska komisia jemne navýšila svoj odhad priemerného hektárového výnosu mäkkej pšenice v EÚ-27 a to medzimesačne o jednu stotinu na 5,68 t/ha. Na druhej strane pre Slovensko EK medzimesačne razantne okresala svoj odhad pre hektárový výnos a to až o 14 % na 5,27 t/ha.

Analytici SovEconu predpokladajú, že tempo exportov pšenice z Ruska v júli 2024 spomalí na ročné minimum, keď má dosiahnuť len 2,9 mil. ton. Okolo ruskej úrody pšenice naďalej panuje určitá neistota. Región Čierneho mora ostáva suchý, čo bude mať zrejme negatívny vplyv aj na výnosy jarných pšeníc ako aj výnosy kukurice. Analytici nateraz očakávajú ruskú produkciu na úrovni 80 až 84 mil. ton. Európska komisia pritom včera znížila odhad priemerného hektárového výnosu pšenice aj pre Ukrajinu a to medzimesačne o 3 % na 4,07 t/ha. To by signalizovalo medziročný pokles výnosu o takmer 11 %.

Kým pri hektárovom výnose mäkkej pšenice pre SR bola EK skeptická, hektárový výnos pšenice tvrdej pre našu krajinu medzimesačne navýšila na 5,45 t/ha, čo je, apropos, najvyšší hektárový výnos za všetky krajiny EÚ.

Pre ďalší cenový vývoj pšenice na burze MATIF bude dôležité, či sa plodina dokáže udržať nad cenovkou 220 EUR/t. Ak túto cenu podlezie, znovu ju začne priťahovať nová úroveň cenovej podpory, ktorá leží na cene 198 – 204 EUR/t. Okrem toho postupne nastáva čas začať si všímať decembrový kontrakt 2024, ktorý sa ostatné dni stal najlikvidnejším na trhu. V prípade tohto kontraktu sa pritom pšenici nateraz nepodarilo dostať nad 232 EUR/t, čo je úroveň 200–dňového cenového priemeru tohto kontraktu, čo vnímame ako riziko, že komodita ešte môže ďalšie dni napokon obnoviť svoj poklesný trend.

Kukurica

Cenám kukurice sa minulý týždeň podarilo udržať sa nad svojím 20–dňovým cenovým priemerom, ktorý signalizuje pokračovanie rastového trendu. Aj vďaka tomu si plodina dokázala pripísať určité cenové zisky.

Ostatné dni pritom cenám pomáha aj stabilizácia cien kukurice na burze CBoT v USA, ktoré zastavili svoj pokles. Pre oblasť kukuričného pásu v USA sa prognózuje najbližšie dni nárast teplôt, na čo môžu miestne porasty v čase opeľovania a tvorby šúľkov doplatiť redukciou potenciálu svojej úrody. Špekulatívny kapitál pritom v USA drží rekordné stávky na pokles cien, takže príchod teplého počasia manažérov fondov znervózňuje a núti ich redukovať tieto pozície. Tento faktor tzv. short coveringu tak tento týždeň prispel k nárastu cien kukurice na burze CBoT na 4 USD za bušel (160 USD/t).

V Európe si trhy všímajú extrémne teplé počasie na Ukrajine, kde hlavne na juhu krajiny sa aktuálne maximálne denné teploty pohybujú na úrovni 6 až 9 stupňov Celzia nad dlhodobým priemerom. EK i preto včera znižovala odhad priemerného hektárového výnosu kukurice na Ukrajine na aktuálnych 6,85 t/ha (vlani 7,73 t/ha). Môžeme tak očakávať pokles celkového odhadu produkcie smerom bližšie k 26 mil. ton. EK pritom v najnovšom výhľade pomerne razantne okresala aj odhad priemerného hektárového výnosu plodiny v EÚ-27 a to medzimesačne o 0,31 t/ha na 7,24 t/ha. Dôvodom je sucho a teplé počasie na juhu Európy, ktoré redukuje čiastočne potenciál produkcie maďarskej, no predovšetkým rumunskej produkcie kukurice. Pre ceny kukurice to pôsobí ako vzpruha a tie sa opatrne posúvajú nahor. Technicky ceny aktuálne na MATIFe operujú v pásme medzi 205 až 230 EUR/t, pričom očakávame, že v tomto pásme sa budú pohybovať naďalej. Aktuálne sa zrejme komodita bude snažiť dostať na horný interval tohto pásma (230 EUR/t).

Boost k rastu cien by nepochybne dodalo pokračovanie short coveringu na kukurici na burze CBoT. Manažéri fondov totiž držia stále extrémne veľký počet krátkych pozícií (stávky na pokles cien), ktoré budú musieť v nejakom bode likvidovať. Otázka ale znie, či to bude už teraz. Kukurica v USA vyzerá veľmi dobre, čo, naopak, môže špekulantov motivovať držať tieto pozície a ešte viac v lete stlačiť ceny kukurice nižšie. I preto momentálne vidíme rastový potenciál kukurice aj v EÚ ako obmedzený a všímať si treba, či komodita ďalšie dni úplne nestratí rastové momentum. Susedný trh s pšenicou totiž ostáva krehký, resp. náchylný na pokles.

Olejniny

Repka sa ostatný týždeň na MATIFe udržala nad kľúčovou cenovou úrovňou podpory 465 EUR/t, čo jej umožnilo generovať nové cenové zisky. Hlavne správy z Nemecka o nižšej olejnatosti semien repky ako aj ďalšia redukcia priemerného hektárového výnosu plodiny v EÚ-27 od EK dodali cenám znovu prorastovú dynamiku. Repka sa na MATIFe znovu dostala nad svoj 20–dňový cenový priemer, čo komodite opäť otvorilo priestor pre smerovanie k nami avizovanému cieľu 521 EUR/t.

Cenám olejnín pritom pomáhala aj politika. A to hlavne cenám sóje. Keďže D. Trump v boji o prezidentské kreslo USA má mierne navrch, existujú obavy, že Trump znovu zintenzívni obchodnú vojnu voči Číne. Počas minulého funkčného obdobia tohto prezidenta si to odniesli práve ceny sóje, keď Čína ohlásila zavedenie importných ciel na americkú sóju. Trhy pritom kalkulujú s tým, že Čína do prezidentských volieb (november 2024) v snahe vyhnúť sa riziku vyšších importných cien začne masívnejšie nakupovať americkú sóju, aby sa predzásobila. To ostatné dva dni ťahá nahor na burze CBoT aj ceny sóje. Keďže súčasne špekulatívny kapitál aj pri tejto plodine drží rekordné čisté krátke pozície, rast ceny núti manažérov fondov v snahe eliminovať straty zatvárať časť týchto pozícií, čo ceny ďalej stimuluje v raste. Tento faktor tak umožnil cenám sóje ostatných niekoľko obchodných dní posilniť na CBoT o 5 % na 11,3 USD za bušel (415 USD/t). Profitujú z toho i ceny repky na burze MATIF.

Aj keď repka ostatný týždeň si pripísala pekné zisky, pravdou je, že rastové momentum plodiny klesá, čo je pre nás varovaním, že cenový rast môže slabnúť a alternatívne plodina môže otočiť. Zatiaľ je repka v silnom rastovom trende, takže má reálne šance to na MATIFe vytiahnuť k 520 EUR/t. Môže sa ale stať, že sa jej to ale nepodarí. Ak plodina prestane tvoriť nové cenové maximá na dennom grafe, bude to znak toho, že trend sa obracia. Pokles ceny pod 467 EUR/t pritom môže cenový pokles zakcelerovať.

Napokon, aj porasty sóje v USA vyzerajú kondične na tom veľmi dobre, čo nám nateraz nenaznačuje na scenár, že ceny sóje budú ďalej pokračovať v raste. Preto určite stojí za zváženie využiť súčasný cenový vzostup olejnín na zakontrahovanie časti novej úrody. Aj keď nevylučujeme, že ceny repky ešte majú pred sebou určitý rastový potenciál (výstup do intervalu 510 – 520 EUR/t).

Varovným signálom je i fakt, že hlavný komoditný index sa dostal ostatný týždeň definitívne do poklesného trendu po tom, čo investori vnímajú boj s vyššou infláciou ako vyhratý. Spomaľuje nám aj globálna ekonomika, čo je zrejme ďalší faktor, ktorý núti investorov znižovať svoju finančnú expozíciu v rámci nákupov na komoditných trhoch.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 30. týždňa 2024: pšenica 215 – 230 EUR/t, kukurica 212 – 230 EUR/t, repka 470 – 520 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov