tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu stagnáciu cien jatočných ošípaných, pokles cien mliečnych komodít a rast cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni vzrástli, na dnešnej aukcii na burze ISN klesali ceny jatočných ošípaných.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú na minulotýždňovej hodnote 2,00 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na nemeckej burze ISN klesla cena zobchodovaných ošípaných oproti minulej aukcii o 3 eurocent/kg jat. hm. na 2,10 EUR/kg jat. hm. V medzitýždennom hodnotení však cena posilnila o 1 eurocent/kg jat. hm.

Ceny v ďalších exportných krajinách ostali bez zmeny. Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 1,71 EUR/kg jat. hm., rovnako sa ostatný týždeň nemenili ani ceny v Španielsku na Mercolleide, kde sa ošípané obchodujú za 1,63 EUR/kg ž. hm. (2,05 EUR/kg jat. hm).

Ostatné týždne vidíme pomerne vysokú cenovú variabilitu jatočných ošípaných v regióne V4. Kým v Poľsku sa ceny zosunuli už na 2,02 EUR/kg jat. hm., v SR sa v treťom reportovanom týždni stále pohybovali medzi 2,15 – 2,20 EUR/kg jat. hm. Tento diferenciál tak stále môže viesť ku korekciám ceny na slovenskom trhu, keďže v rámci regiónu sú tunajšie ceny najvyššie. Na základe vývoja v západnej Európe by sme však mali tento týždeň vidieť stagnáciu, prípadne len veľmi mierny pokles cien komodity. Očakávame pokračovanie pohybu slovenských farmárskych cien ošípaných v  pásme 2,09 – 2,20 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných s blížiacimi sa oslavami čínskeho lunárneho roka výrazne vzrástli, keď si medzitýždenne pripísali zisk o 10 %, čím posilnili na 2,03 EUR/kg ž. hm.. No na burze Dalian sa ceny živých ošípaných medzitýždenne napriek tomu výraznejšie nemenili, keď vzrástli len o 13 EUR/t ž. hm. (teda len o 1 eurocent/kg ž. hm.) na 1777 EUR/t ž. hm. Tento vývoj tak vytvára otázku, ktorý trh cúvne – či po sviatkoch znovu oslabia farmárske ceny na domácom trhu alebo posilnia ceny na burze. Čína sa ale momentálne borí v ekonomických problémoch, čo môže negatívne ovplyvňovať aj tamojší trh s komoditami.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne poskočili nahor o 21 % na 1,25 USD/kg jat. hm., keď opadli tlaky z veľkých dodávok komodity zo strany Kanady smerom do Iowy, čo sa prejavilo aj na medzitýždennom náraste domáceho jatočného spracovania komodity v USA. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne vzrástli o 8 % na 1,84 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni vykazujú stúpajúcu tendenciu. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne opäť posilnili a to o 3 eurocent za kg jat. hm., pričom sa ich cena v tomto týždni vyšplhala na 3,63 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) po dlhšej dobe stagnácie nasledovali jatočné kravy a medzitýždenne posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 4,72 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 3. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,97 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) sa posunuli nahor o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,88 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 3. týždni 2024 vzrástli medzitýždenne o 9 eurocent/kg jat. hm. na 4,60 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O3 v SR poskočili na medzitýždennej báze nahor o 38 eurocent/kg jat. hm. na 3,04 EUR/kg jat. hm.

Vývoj v Nemecku naznačuje na pokračovanie prorastového trendu jatočného dobytka v EÚ.

Mlieko

Pri cenách mliečnych komodít na trhu futures v EÚ dominoval aj minulý týždeň pokles cien. Európske ceny masla medzitýždenne oslabili o 163 EUR/t na dnešných 5225 EUR/t, kým ceny SOM stratili z minulotýždňovej ceny 60 EUR/t, keď sa dnes na burze EEX obchodovali za 2462 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne skorigovala nadol o 3,6 % na 40,57 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 3. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze nižšie o 1,7 %, čo signalizuje na známky opatrného zotavovania produkcie. Spotové ceny mlieka v západnej Európe ostatný týždeň zaznamenali len malé zmeny. V Nemecku odpísali zo svojej ceny 1 EUR/100 kg, keď mliekarne medzi sebou obchodovali mlieko za cenu medzi 40,5 EUR/100 kg až 41,5 EUR/100 kg. V Holandsku sa ceny nemenili, keď ostali na 43,5 EUR/100 kg.

Mliekareň FrieslandCampina zverejnila svoju garantovanú cenu mlieka pre mesiac február, ktorú medzimesačne navýšila o 1,25 EUR/100 kg na 46 EUR/100 kg. A tak aj napriek aktuálnemu poklesu cien mliečnych komodít na európskom trhu futures by mali farmárske ceny mlieka pokračovať nateraz v raste, ktorého tempo sa však citeľne zmierni.

Ceny mlieka v USA určeného na výrobu syrov (class III ako najrozšírenejšia kategória v predaji mlieka v USA) medzitýždenne stúpli o 4,3 % na 36,60 USD/100 kg.

USDA zverejnilo základnú cenu mlieka vykupovaného v rámci svojich objednávok Federálneho programu marketingu mlieka na mesiac február 2024. Tá medzimesačne klesne o 1,08 USD/100 kg na 38,56 USD/100 kg.

V AGROMAGAZÍNe ponechávame náš výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka bez zmeny.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): január 2024: 43,73 EUR/100 kg, február 2024: 44,30 EUR/100 kg, marec 2024: 44,50 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): január 2024: 44,45 EUR/100 kg, február 2024: 44,90 EUR/100 kg, marec 2024: 45,05 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Rastúce geopolitické napätie na Blízkom východe vplývalo ostatný týždeň aj na ceny ropy Brent. Tie medzitýždenne posilnili o 3 USD za barel, keď sa dnes komodita obchoduje za 83 USD za barel. V regióne sa komplikujú hlavne vzťahy medzi USA a Iránom po útoku dronu na americkú armádu, ktorá si, žiaľ, vyžiadala i obete. Nervozita sa podpísala aj pod to, že Hútiovia zaútočili aj na tanker prevážajúci ruskú ropu. S tým účastníci trhov nepočítali, keďže útoky Hútiov sa doteraz sústredili hlavne na americké a európske lode prevážajúce iný tovar. Útok pomohol cenám ruskej ropy Ural poskočiť na 68 USD za barel a priblížiť sa k cenám ropy Brent len na rozdiel 14 USD za barel, čo je najnižší rozdiel od začiatku vojny na Ukrajine.

Ropa Brent sa pritom technicky dostala znovu do rastového trendu, keď komodita posilnila nad dôležitú cenovú hladinu 82 USD za barel. Dnes síce ropa na chvíľu znovu oslabila k 81 USD za barel z dôvodu obáv investorov o ekonomiku Číny (aktuálne sa v krajine prehlbujú problémy na realitnom trhu), ktorej spomaľovanie by mohlo prispieť k nižšiemu dopytu po rope. Trh s ropou sa však veľmi rýchlo spamätal a cena komodity sa aktuálne znovu vrátila nad 83 USD za barel. To môže byť signál, že cena bude mať ambície pokračovať v raste smerom do pásma 85 – 86 USD za barel.

Technicky do rastového trendu sa ostatný týždeň dostali spoločne s cenami ropy aj ceny nafty na burze ICE v Londýne. Zisky si pritom pripisovali aj ceny benzínov. Tenzie na Blízkom východe tak potiahli o niečo vyššie ceny PHM aj na slovenských čerpacích staniciach v porovnaní s našimi minulotýždňovými očakávaniami. Benzín Natural 95 sa dostal v úvode tohto týždňa na 1,58 EUR/l a cena nafty vzrástla k 1,565 EUR/l. Ak sa cena ropy bude ďalej obchodovať nad 83 USD za barel, potom do konca tohto týždňa ešte môžeme očakávať jedno zdražovanie a to pri nafte o 1,5 eurocent/l na 1,58 EUR/l a pri benzíne Natural 95 o 1 eurocent/l na 1,59 EUR/l.

 

/AGROBIZNIS/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov