tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cena sóje na počas celého decembra hýbala nad 13 USD za bušel (477 USD/t), no s pribúdajúcimi zrážkami padajúcimi na brazílske polia postupne začali rásť aj tlaky na pokles ceny plodiny na burze CBoT.

Sucho v Brazílii narobilo veľa škody hlavne v kľúčovom pestovateľskom štáte Matto Grosso, kde kondícia porastov sa dostala na najhoršie úrovne za dve dekády. Analytici tak v decembri (ešte pred príchodom dažďov) ešte znižovali odhady nadchádzajúcej produkcie sóje, ktoré už klesli na 153 mil. ton. A to znamená, že tohtoročná produkcia sóje v Brazílii neprekoná vlaňajší rekord. No v kombinácii s produkciou v Argentíne to nateraz stále vyzerá na robustnú úrodu v Južnej Amerike. V reakcii na priaznivejšie počasie si sója napokon neudržala cenovku 13 USD za bušel a postupne sa v úvode januára zosunula nadol na nové ročné minimum k 12,4 USD za bušel (456 USD/t).

USDA čoskoro spresní výšku vlaňajšej produkcie sóje v USA, pričom sa dá predpokladať, že vzhľadom na medziročný citeľný pokles pestovateľských výmer ostane bilancia sóje v USA v ročníku 2023/24 pomerne tesná. I preto vidíme nateraz relatívne obmedzený ďalší poklesný potenciál pre ceny sóje. Je pravdou, že tempo exportov plodiny z USA ostatný mesiac spomaľuje, čo by teoreticky mohlo na chvíľu stiahnuť ceny nadol k 11,8 USD za bušel (434 USD/t), na druhej strane relatívne tesná bilancia komodity v USA v kombinácii s očakávaním nižšej úrody v Brazílii by mohli s postupne dodať komodite dostatok síl pre návrat k 13 USD za bušel (477 USD/t).

 

David Karkulín

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov