tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny obilnín na globálnych burzách ostatný týždeň vykazovali premenlivý vývoj.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 4 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 228 EUR/t. Kukurica oslabila o 2 EUR/t na dnešných 201 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne vzstástla o 1 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 446 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 1 EUR/t na 460 EUR/t, kým austrálska repka ostala na medzitýždenne nezmenených 416 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 1 EUR/t na 209 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 1 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 177 EUR/t, pričom cena sóje medzitýždenne vzrástla o 12 EUR/t na 456 EUR/t.

Pšenica

Decembrový WASDE report, ktorý USDA zverejnilo koncom uplynulého týždňa (viac informácií k reportu prinesieme v zajtrajšom spravodajstve) účastníkom trhov opätovne pripomenul komfortnú globálnu produkciu plodín v aktuálnej sezóne, keď sa znovu mierne navyšoval odhad svetovej produkcie a to o 1 mil. ton na 783 mil. ton.

Pšenica na burze MATIF ako aj na burze CBoT má za sebou sériu masívneho vzostupu svojej ceny, po tom ako špekulatívni investori sa rozhodli zatvoriť časť krátkych pozícií (stávok na pokles cien). O short coveringu sme informovali už minulý týždeň, pričom v piatok to potvrdili aj oficiálne dáta. Podľa tých manažéri fondov na burze CBoT ostatný týždeň zatvorili približne 20 % svojich krátkych pozícií, čo dominantne stálo za niekoľkodňovým pomerne dynamickým cenovým rastom plodiny (ceny na MATIFe vzrástli o 10 % a na burze CBoT takmer o 20 % v priebehu piatich obchodných dní). Pri zatváraní krátkych pozícií totiž je pre vysporiadanie pozície nutné identickú pozíciu nakúpiť, čo ceny podporuje v raste. Žiaľ, zdá sa, že špekulatívny kapitál ostatné dni zastavil likvidáciu svojich krátkych pozícií, keďže hlavný komoditný index, ktorý v sebe zahŕňa ceny všetkých hlavných komodít, ostatné dni zaznamenal výrazné cenové prepady. Dôvodom sú výpredaje v sektore energií, ktoré tlačia nadol ceny energetických komodít. Ani dnešné dáta o novembrovej inflácii v USA, ktorá medziročne vzrástla o 3,1 %, pritom veľa optimizmu segmentu komodít neprinesú. Inflácia totiž pokračuje v opatrnom poklese, čo investorov motivuje držať svoj kapitál ďalej od sektoru komodít. Problémom pritom je, že nám ďalej spomaľuje globálna ekonomika, čo znovu zvýšilo riziko pre príchod ekonomickej recesie. A tá sa s vyššími cenami komodít nekamaráti.

Špekulatívny kapitál sa tak zrejme nasledujúce týždne nebude ponáhľať v pokračovaní likvidácie svojich krátkych pozícií, čo môže byť signál, že pšenica, no i ďalšie komodity nateraz nenájdu dostatok motivácie pre predĺženie svojej rastovej šnúry.

Európske ceny pšenice na burze MATIF sa nateraz zasekli na úrovni svojho 100–dňového priemeru, ktorý pôsobí ako rezistencia (cenovka 234 EUR/t) a bráni cenám v ďalšom vzostupe nahor. No už len na skok odtiaľ leží úroveň 200–dňového cenového priemeru (239 EUR/t), čo je méta, ktorú by sa mohlo pšenici podariť do konca roka navštíviť. Pomôcť by jej mohla i dnešná správa o tom, že Francúzsko kvôli dažďom medziročne zníži pestovateľské výmery pšenice o 5 %. V sumári ale pri absencii iných prorastových fundamentov zrejme momentálne pšenica nebude mať dostatok síl, aby sa pokúsila dostať nad 240 EUR/t a technicky potvrdiť tým nový rastový trend. Klesajúce ceny energií zrejme poľnohospodárov potešia, no sú súčasne indíciou, že kapitál opúšťa komodity, pričom pre investorov sú momentálne zaujímavejšie investície do akcií a dlhopisov. Pšenica sa tak zrejme bude najbližšie obdobie obchodovať v bočnom cenovom pásme.

Kukurica

Podľa najnovšieho odhadu USDA má svetová produkcia kukurice v sezóne 2023/24 dosiahnuť rekordných 1,222 mld. ton. USDA pritom ponechalo odhad produkcie USA na rekordných 387 mil. ton a navyšovalo odhad produkcie pre Európu. Pre EÚ o 0,3 mil. ton na 60,1 mil. ton a pre Ukrajinu o ďalšiu 1 mil. ton na 30,5 mil. ton. Pri bilancii Južnej Ameriky k zmenám nedošlo. Európske ceny kukurice na burze MATIF sa v reakcii na vyšší odhad produkcie v regióne znovu dostali pod určitý tlak, pričom sa naďalej pohybujú nebezpečne blízko svojich tohtoročných miním (197 EUR/t). Na trhu V4 sa však cenové podmienky mierne zlepšili, keď napríklad v Poľsku ceny ostatný týždeň vzrástli približne o 10 EUR/t k 170 EUR/t. Je to signál, že extrémne negatívna cenová prémia slovenskej kukurice voči cenám MATIF (slovenské ceny sa pohybovali 60 EUR/t pod cenami MATIF) by sa mohla začať normalizovať aj na našom trhu.

Na MATIFe sa kukurici podarilo minulý týždeň dostať až k úrovni svojho 50–dňového priemeru (205 EUR/t), ktorý však komodita aj vplyvom správ z regiónu nateraz nedokázala prekonať a znovu mierne oslabila smerom k 200 EUR/t.

Čína podľa dát Čínskeho štatistického úradu v aktuálnej sezóne zaknihovala rekordnú úrodu kukurice na úrovni 288,8 mil. ton.

Podobne ako pri pšenici, aj pri kukurici nateraz favorizujeme scenár pohybu ceny do strany.

Olejniny

USDA v reakcii na zrážkový deficit v Brazílii vo svojom najnovšom reporte WASDE znížilo odhad tamojšej produkcie komodity o 2 mil. ton na 161 mil. ton. Dnes analytici Safras pritom zredukovali odhad brazílskej produkcie na 158,2 mil. ton. Keďže predpoveď počasia pre hlavné pestovateľské regióny najbližšie dni znovu naznačuje na suché a teplé počasie, na burze CBoT si sója ostatné dni dokázala pripísať mierne zisky, keď sa vyšplhala nad 13,4 USD za bušel (492 USD/t). Naďalej ale upozorňujeme, že trh so sójou je momentálne pod vplyvom weather marketu, čo môže viesť k vyššej cenovej volatilite komodity a hlavne k možným pohybom ceny obidvomi smermi len v závislosti na tom ako sa bude vyvíjať predpoveď počasia.

Pre USA ministerstvo nemenilo bilanciu sóje, keď ponechalo produkciu na úrovni 112,4 mil. ton. Kľúčový však bude januárový report, kde USDA spravidla zverejňuje finálne číslo produkcie jarín v USA.

USDA prekvapivo navýšilo odhad svetovej produkcie repky na rekordných 87 mil. ton, keď zvýšilo odhad produkcie pre Kanadu o 1 mil. ton na 18,8 mil. ton a tiež korigovalo nahor odhad pre menších producentov – Ukrajinu a Austráliu. Zmena v bilancii viedla k nárastu odhadu koncoročníkových svetových zásob plodiny medzimesačne až o 0,9 mil. ton na 7,4 mil. ton. Repka na MATIFe však výrazne na report nereagovala. Komodita stabilne osciluje v obchodnom pásme medzi 435 až 455 EUR/t a zdá sa, že toto pásmo si ešte nejaký ten čas podrží. Treba ale podotknúť, že prorastový potenciál repky aj vplyvom ďalšieho nárastu ponuky komodity na globálnom trhu je obmedzený. Pokles cien ropy zase ostatné dni vytvoril tlak na pokles cien palmového oleja. Repkový olej v Rotterdame síce ostal cenovo zastabilizovaný, no séria správ z ostatného týždňa určite nepomohla repke zvýšiť prorastový potenciál jej ceny. Repka jednoznačne potrebuje citeľnejší impulz, aby mohla začať cenovo rásť, keďže technicky stále osciluje veľmi blízko hranice, ktorá oddeľuje rastový trend od poklesného. Nad 450 - 455 EUR/t totiž komodita vstúpi do rastového trendu – no potrebuje fundamenty, aby ho potvrdila. A keďže tie nateraz nemá, zrejme nenájde dostatok síl zamieriť vyššie a ostane pod 455 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 50. týždňa 2023: pšenica 225 – 235 EUR/t, kukurica 197 – 205 EUR/t, repka 435 – 455 EUR/t.

 

/AMR/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov