tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu stagnáciu cien jatočných ošípaných, pokles cien mliečnych komodít a pokles cien ropy. Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni ostávajú bez zmeny, ceny jatočných ošípaných si pripisujú malé zisky.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú na minulotýždňovej hodnote 2,10 EUR/kg jat. hm. Na dvojici aukcií na burze ISN v Nemecku ostatný týždeň ceny jatočných ošípaných pridali vždy po 1 eurocent/kg jat. hm., čo znamená, že sumárne vzrástli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 2,24 EUR/kg jat. hm.

Ceny v exportných krajinách potvrdzujú cenovú stagnáciu. Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú na 1,86 EUR/kg jat. hm., ceny v Španielsku na Mercolleide sa rovnako medzitýždenne nezmenili, keď zostali na 1,63 EUR/kg ž. hm.

V regióne V4 zrejme tento týždeň rovnako neuvidíme veľké cenové pohyby. Očakávame pokračovanie pohybu slovenských farmárskych cien ošípaných v pásme 2,24 – 2,31 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných ostatný týždeň mierne posilnili, keď vzrástli o 3 eurocent/kg ž. hm. na 1,88 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1921 EUR/t ž. hm., čo znamená, že medzitýždenne poskočili vyššie o 184 EUR/t. Len včera pritom ceny posilnili v priemere o 10 eurocent/kg ž. hm.

Situácia na čínskych farmách však ostáva ekonomicky komplikovaná, keď aj tie najmodernejšie farmy pri súčasných cenách stále ostávajú v strate. Podľa analytikov Hua´an Securities sa pritom očakáva opätovne v prvej polovici roka sezónny vzostup produkcie ošípaných v Číne o 10 % v porovnaní s minulým rokom, čo nevytvára potenciál pre vyššie ceny komodity. Paradoxne, na druhej strane správy hovoria už dlhšie o tom, že v chovoch pomaly klesajú stavy prasníc, čo by malo byť náznakom toho, že produkcia by mala v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v opatrnom poklese a nie v expanzii.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne klesli o 3,9 % na 1,14 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA v sledovanom období skorigovali nadol o 1 % na 1,49 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni ostávajú na cenových hladinách platných z uplynulého týždňa. Jatočné kravy (O3) sa obchodujú za 3,43 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne zostali zastabilizované na cenovke 4,69 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 48. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne posilnila o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,90 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) sa posunuli nadol o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,79 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 48. týždni 2023 vzrástli medzitýždenne o 14 eurocent/kg jat. hm. na 4,62 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR klesli na medzitýždennej báze o 4 eurocent/kg jat. hm. na 3,10 EUR/kg jat. hm. (trieda O3).

Vývoj v Nemecku naznačuje, že ceny jatočného dobytka v Európe budú vykazovať tento týždeň len malé cenové pohyby

 

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ na trhu futures (hlavne ceny masla) pokračujú v korekcii na nižšie úrovne. Európske ceny masla medzitýždenne klesli o 121 EUR/t na dnešných 5329 EUR/t, kým ceny SOM oslabili o 5 EUR/t na 2620 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne zamierila nižšie o 1,3 % na 42,34 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní aj v 48. kalendárnom týždni 2023 pokračovali v poklese, keď boli o 2,4 % nižšie ako totožný týždeň spred roka. Pod cenový tlak sa však dostalo mlieko na spotovom trhu. V Nemecku odpísalo zo svojej ceny 4-5 EUR/100 kg, keď mliekarne medzi sebou obchodovali mlieko za ceny medzi 41 - 43 EUR/100 kg. V Holandsku evidentne panuje tesnejšia bilancia medzi ponukou a dopytom po mlieku, no i tu ceny na spotovom trhu medzitýždenne stratili 1,5 EUR/100 kg, keď oslabili na 48 EUR/100 kg. Pod výraznejšími prepadmi cien mlieka v Nemecku na spotovom trhu ale môže byť aj efekt blížiacich sa sviatkov, keďže koncom roka spravidla vidíme na tomto trhu výraznejšiu cenovú volatilitu.

Ceny mlieka v USA určeného na výrobu syrov (class III ako najrozšírenejšia kategória v predaji mlieka v USA) medzitýždenne stúpli o 1,7 % na 36,29 USD/100 kg.

USDA pokračuje vo svojom výhľade v korekcii očakávanej produkcie mlieka v USA pre rok 2023 ako aj pre rok 2024. Najnovšie odhaduje, že produkcia mlieka v USA v roku 2023 vzrastie medziročne len o 0,2 % na 102,8 mil. ton a v roku 2024 zrýchli na 103,7 mil. ton. No ešte pred mesiacom ministerstvo prognózovalo celoročnú produkciu mlieka v roku 224 na úrovni 104,2 mil. ton.

V AGROMAGAZÍNe ponechávame náš výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka bez zmeny.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): december 2023: 40,95 EUR/100 kg, január 2024: 42,40 EUR/100 kg, február 2024: 44,10 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): december 2023: 41,05 EUR/100 kg, január 2024: 42,65 EUR/100 kg, február 2024: 44,30 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent sa minulý týždeň neudržala nad svojimi novembrovými cenovými minimami (76 USD za barel), čo komoditu automaticky začalo ťahať na jej predchádzajúce cenové minimá z úvodu leta do oblasti 71 USD za barel. V tomto momente sa Brent obchoduje za 74 USD za barel, čo znamená, že medzitýždenne oslabila o 4 USD za barel. Tiež to znamená aj to, že komodita má stále priestor pre ďalší pokles k nami avizovanému technickému cieľu 71 USD za barel. Súčasná cenová korekcia môže mať spojitosť so spomaľovaním dopytu po rope, keďže dáta poukazujú na spomaľovanie svetovej ekonomiky. Na druhej strane jeden z top producentov ropy – Saudská Arábia v záujme toho, aby pokryla všetky plánované výdavky štátneho rozpočtu, potrebuje inkasovať za ropu v tomto roku minimálne 86 USD za barel, čo znamená, že pri súčasných cenách môže začať intervenovať na trhu. To platí aj pre Rusko, ktoré momentálne predáva ropu Ural len za 56 USD za barel. Preto by sme sa nečudovali, ak pri poklese ropy k 70 USD za barel začnú spomínané intervencie v snahe stabilizovať ceny. Aj z pohľadu technickej analýzy je pravdepodobné, že ropa sa od cenovky 70 - 71 USD za barel môže znovu odraziť na vyššie úrovne. Komodita však definitívne stratila rastový trend a to znamená, že najpravdepodobnejšia trajektória jej ceny v nasledujúcich týždňoch bude medzi 70 a 80 USD za barel. Vzhľadom na to, že globálna ponuka a dopyt po rope ostávajú vybilancované – cena 70 USD za barel môže byť atraktívna i pre nákupcov. Pripomíname, že osem členov aliancie OPEC+ sa v záujme stabilizovania cien ropy rozhodlo znížiť v 1.Q. 2024 produkciu o 2,2 mil. barelov denne, pričom kumulatívna redukcia Ruska a Saudskej Arábie by z tohto objemu mala predstavovať 1,3 mil. barelov denne.

Dnešná korekcia cien ropy citeľne stiahla nadol aj ceny palív na európskych burzách, ktoré skorigovali len dnes o takmer 4 %. Keďže čerpacie stanice započítavajú burzové ceny do cien na pumpách s omeškaním a navyše ceny ropy ostávajú volatilné (môžu rýchlo vymazať svoje straty), je otázne, do akej miery sa túto zľavu podarí zakomponovať do cien. Pred dnešnou korekciou mali ceny nafty v SR potenciál pre pokles o 2 eurocent/l na 1,53 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 o 2,5 eurocent/l na 1,52 EUR/l. Ak by sa však ropa Brent udržala pod 74 USD za barel dlhšie, potom v najbližších 10 dňoch by ceny PHM v SR mohli klesnúť ešte výraznejšie a to k 1,50 EUR/l.

 

/AMR/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov