tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu neutrálny cenový trend jatočných ošípaných, premenlivý vývoj cien mliečnych komodít a mierny pokles cien ropy. Nemecko eviduje v tomto týždni stagnáciu cien jatočného dobytka a pokles cien jatočných ošípaných.

Jatočné ošípané

Európsky trh s jatočnými ošípanými vykazuje premenlivý trend cien. Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ďalej stagnujú na cenovke 2,10 EUR/kg jat. hm. Na burze ISN však cena zobchodovaných jatočných ošípaných medzitýždenne oslabila sumárne o 3 eurocent/kg jat. hm. na cenu 2,22 EUR/kg jat. hm. Pritom na dnešnej aukcii ceny klesli o 2 eurocent/kg jat. hm., čo môže vyvolať určitý tlak aj na pokles cien komodity v ďalších krajinách vrátane krajín V4.

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 1,86 EUR/kg jat. hm., pričom cenovky sa v uplynulom týždni nemenili ani v Španielsku. Tie medzitýždenne ostali na 1,63 EUR/kg ž. hm.

Pre SR Európska komisia v 47. kalendárnom týždni reportovala ceny komodity v pásme medzi 2,24 až 2,28 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že v aktuálnom týždni ceny jatočných ošípaných v SR môžu klesnúť približne o 1 – 2 eurocent/kg jat. hm. do pásma 2,26 – 2,31 EUR/kg jat. hm.

O čínskych farmárskych cenách jatočných ošípaných v ostatnom týždni nemáme dáta, no vývoj na burze Dalian naznačuje, že ich ceny klesli pod 1,80 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian ceny živých ošípaných oslabili medzitýždenne totiž o 158 EUR/t ž. hm. na 1737 EUR/t ž. hm. (1,73 EUR/kg ž. hm.). Výrazný cenový prepad je však dominantne výsledkom exspirácie novembrového kontraktu, ktorý nahradil kontrakt za mesiac január 2024, pričom jeho cena ako nového líderského kontraktu sa týmto začala výraznejšie približovať k spotovým cenám na miestnom trhu.

Farmárske ceny ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA ostávajú pod sezónnym vplyvom cenového poklesu, keď medzitýždenne oslabili o 8 % na 1,19 USD/kg jat. hm. Od začiatku novembra sú tak ceny nižšie o 22 %. Ceny živých ošípaných na trhu futures na burze CME v medzitýždennom porovnaní klesli o 0,1 % na 1,50 USD/kg jat. hm.

Za poklesom cien stojí sezónny efekt, keď v tomto období tradične kulminuje jatočné spracovanie zvierat. Extra tlak na ceny pritom spôsobuje to, že sa momentálne spracovávajú zvieratá, ktoré boli vykŕmené do vyšších jatočných hmotností ako býva bežné.

Keďže jatočné ošípané v USA sa v súčasnosti predávajú so značnou zľavou voči cenám v EÚ, je pravdepodobné, že exporty komodity z EÚ ostanú naďalej pomalé. Produkcia ošípaných v EÚ síce za prvé tri kvartály roka 2023 na medziročnej báze spomalila o 8 %, no napriek tomu pomalé exporty môžu ďalej tlačiť európske ceny komodity aj vplyvom sezónnych efektov na nižšie úrovne.

Jatočný dobytok

Na nemeckom trhu sa ceny jatočného dobytka v tomto týždni nemenia. Ceny jatočných kráv (trieda O3) ostávajú na 3,43 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov (R3) ostávajú rovnako medzitýždenne bez zmeny na 4,69 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 47. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne posilnila o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,88 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) klesli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,81 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 47. týždni 2023 posilnili medzitýždenne o 13 eurocent/kg jat. hm. na 4,48 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O3 v SR medzitýždenne pridali 2 eurocent/kg jat. hm., čo ich posunulo na cenovku 3,14 EUR/kg jat. hm.

Najnovší vývoj v Nemecku naznačuje na minimálne cenové pohyby jatočného dobytka na slovenskom trhu v aktuálnom týždni.

Mlieko

Európske mliečne komodity v ostatnom týždni predviedli premenlivý cenový vývoj. Európske maslo na nemeckej burze EEX medzitýždenne zlacnelo o 150 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 5450 EUR/t. Ceny SOM medzitýždenne pridali k svojej cene 2 EUR/t, pričom sa dnes obchodovali za 2625 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z cien masla a SOM tak medzitýždenne poklesla o 1,7 % na 42,90 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 47. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze nižšie o 1,4 %, čo ďalej signalizuje spomaľovanie rastu produkcie mlieka najväčšieho výrobcu v EÚ. Ceny na nemeckom spotovom trhu minulý týždeň oslabili o 1,5 – 2 EUR/100 kg do pásma 46 - 47 EUR/100 kg. Naproti tomu holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne vzrástli o 0,5 EUR/100 kg na 49,5 EUR/100 kg.

Vývoj na spotovom trhu tak naznačuje, že nemecké mliekarne v decembri zrejme nenapodobnia holandskú mliekareň FrieslandCampina, ktorá tento mesiac zdvihla garantovanú cenu mlieka o viac ako 4 EUR/100 kg nad 46 EUR/100 kg. Nemecké mliekarne budú zrejme konzervatívnejšie vo zvyšovaní cien, no predpokladáme, že v decembri väčšina mliekarní v Európe začne ceny surového kravského mlieka dvíhať.

Dodávky mlieka do EÚ-27 v septembri na medziročnej báze (sept 23 vs. sept 22) boli nižšie o 0,8 %. Za prvé tri kvartály roka 2023 sú medziročne (1-3Q.23 vs. 1-3Q. 22) vyššie o 0,5 %.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra mliečne komodity po krátkom období stagnácie obnovili prorastový trend. Ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice novembra vzrástli o 1,6 % na aktuálnu priemernú cenu 3323 USD/t.

Ceny mlieka určeného na produkciu syra v USA medzitýždenne klesli o 1,7 % na 35,67 USD/100 kg. Americký trh s mliekom aktuálne trápi nedostatok obalového materiálu, ktorý spomaľuje dodávky mlieka do obchodov.

Hlavné európske mliekarne v októbri 2023 znižovali ceny surového kravského mlieka vyplácané farmárom, keď oproti septembru skorigovali priemernú cenu štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) o 0,70 EUR/100 kg na 40,64 EUR/100 kg. Tento vývoj tak naznačuje, že štandardizované ceny surového mlieka v SR môžu v decembri mierne klesať. Naďalej ale kalkulujeme, že od januára nás čaká citeľnejší vzostup cien surového kravského mlieka. Decembrové ceny mlieka po prepočte na reálny obsah zložiek sa tak budú zrejme pohybovať v okolí 41 EUR/100 kg, pričom do februára 2024 by ceny mohli vzrásť k 44 EUR/100 kg.

V našej prognóze mierne znižujeme odhad cien štandardizovaného surového kravského mlieka za mesiac december 2023. Pridávame náš výhľad pre mesiac február 2024.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): december 2023: 40,95 EUR/100 kg, január 2024: 42,40 EUR/100 kg, február 2024: 44,10 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): december 2023: 41,05 EUR/100 kg, január 2024: 42,65 EUR/100 kg, február 2024: 44,30 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Minulotýždňové rokovanie aliancie OPEC+ dospelo k rozpačitým záverom, keď sa členovia dohodli, že v prvom kvartáli 2024 dobrovoľne znížia produkciu ropy oproti cieľu o 2,2 mil. barelov denne. Z tohto objemu však Saudská Arábia a Rusko aplikuje dobrovoľné spomalenie ťažby vo výške 1,3 mil. barelov denne už teraz a teda reálne by sa ťažba mala od nového roku znížiť o necelých 1 mil. barelov denne. Nie všetci členovia sú však stotožnení s týmto postupom, na čo poukázalo aj predchádzajúce odloženie rokovaní na neskôr, keďže spočiatku sa členovia nevedeli dohodnúť na miere krátenia produkcie.

Ropa Brent zareagovala na rozhodnutie OPEC+ spočiatku vzostupom svojej ceny k 85 USD za barel, no následne vymazala všetky svoje zisky, keď sa ďalšie dni zosunula pod 80 USD za barel. Dnes sa komodita obchoduje za 79 USD za barel, čo znamená, že medzitýždenne je lacnejšia o 2 USD za barel. Dôležitým poznatkom je, že komodita z technického hľadiska stratila rastový trend, čo ju robí náchylnejšiu na tvorbu nových cenových miním v nasledujúcich dňoch. Zaujímavé však je, že rope sa nechce mieriť ani výrazne na nižšie úrovne, keď už po druhýkrát ostatný týždeň odmietla klesnúť pod značku 77 USD za barel. USA ohlásilo, že začne s nákupom ropy do strategických zásob, predstavitelia však priznali, že vzhľadom na tesnú bilanciu komodity na trhu bude proces zotavovania strategických zásob trvať dlhšie ako sa pôvodne očakávalo. Dnes pritom znovu na trh dorazili správy o možnom raste napätia na Blízkom východe, na čo ropa automaticky reaguje vzostupom svojej ceny.

Globálna ekonomika ale spomaľuje, čo môže byť brzdou v raste cien ropy v nasledujúcom období. Odhady síce hovoria o tom, že svetová spotreba ropy v roku 2024 medziročne vzrastie o ďalších 0,9 až 2 mil. barelov denne, no ekonomické spomaľovania viditeľné hlavne v Európe a Číne napokon môže viesť k opačnému trendu.

Relatívne tesná bilancia ponuky a dopytu po rope by mala aktuálne držať ceny komodity v bočnom pásme medzi 77 až 82 USD za barel, no musíme rešpektovať aj fakt, že došlo k prerušeniu rastového trendu a to môže najbližšie obdobie priniesť zvýšené tlaky na ďalší pokles cien ropy smerom k jarným minimám na úrovni 70 USD/barel.

V našom základnom scenári očakávame tento týždeň cenovú osciláciu ropy v okolí 80 USD za barel. Zo strednodobého hľadiska pritom naďalej vnímame realistické riziká, ktoré môžu viesť k znovu nastoleniu rastového trendu cien ropy, ktorý by favorizoval scenár jej vzostupu k 100 USD za barel. Momentálne ale rešpektujeme trend, ktorý šance na ďalší vzostup cien ropy momentálne výrazne okresal.

Lacnejšia ropa prispela na európskych burzách k poklesu cien PHM. Cenové prirážky pri nafte však naďalej ostávajú vyššie ako historický priemer. Zdá sa pritom, že tento faktor si započítavajú do svojich marží aj rafinérie, resp. ďalšie články vo výrobno – distribučnom reťazci i v regióne strednej Európy.

Aktuálny vývoj nám naznačuje, že ceny benzínu Natural 95 by mali v tomto týždni klesnúť o 1,5 eurocent/l na 1,565 EUR/l, zatiaľ čo ceny nafty by mohli poklesnúť rovnako o 1,5 eurocent/l na 1,59 EUR/l.

 

David Karkulín

AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov