tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na trhu s pšenicou sa rozbehol technický výpredaj, ktorý súvisí s postupným rolovaním expirujúceho decembrového kontraktu 2023 smerom k novému lídrovi, ktorým je marcový kontrakt 2024.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 11 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 213 EUR/t (kontrakt dec 2023). Žezlo najlikvidnejšieho kontraktu však už prebral marcový kontrakt 2024, ktorý sa aktuálne obchoduje za 223 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 4 EUR/t na dnešných 201 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 10 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 442 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 6 EUR/t na 470 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu posilnila o 6 EUR/t na 410 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 4 EUR/t na 179 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne stratila 5 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 164 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne skorigovala nadol o 15 EUR/t na 446 EUR/t.

Pšenica

Na trh s pšenicou dorazil technický výpredaj, ktorý do značnej miery súvisí s blížiacou sa expiráciou decembrového kontraktu komodity. Ten už budúci týždeň nahradí v pozícii termínu s najbližším termínom dodávky marcový kontrakt. Keďže si decembrový kontrakt ostatný týždeň neudržal cenovku 222 EUR/t, nastal rýchly prepad ceny smerom k tohtoročným minimám na 215 EUR/t.

Zdá sa však, že ani túto technickú úroveň si komodita nedokázala udržať, keďže sa zosunula k 213 EUR/t. Do širšieho hľadáčika našej pozornosti by sa však mal už dostať najlikvidnejší kontrakt pšenice za marec 2023, ktorého cena sa aktuálne pohybuje na 223 EUR/t. No i tento kontrakt klesol na svoje tohtoročné minimá a tak sa zdá, že finálnou destináciou tejto technickej korekcie bude cena 215 EUR/t v rámci marcového kontraktu 2024. Decembrový kontrakt sa môže počas finálnych dní pred expiráciou pohybovať dosť hekticky a tvoriť nové cenové minimá medzi 200 – 210 EUR/t.

Ceny nadol tlačí aj špekulatívny kapitál, pričom pri pšenici na burze CBoT vidíme aktuálne rekordné vysoké čisté krátke pozície (stávky na pokles ceny) finančných manažérov. Táto pozícia však súčasne zvyšuje riziko, že investori v nejakom momente začnú masívne zatvárať tieto pozície, na čo ceny pšenice zareagujú masívnym vzostupom svojej ceny nahor (tzv. krytie krátkych pozícií, resp. short covering). Potrebujú však k tomu prorastové fundamenty ceny pšenice, ktoré sa na trhu už aj formujú, no nateraz investori na ne nereagujú.

Aktuálny technický výpredaj pšenice na MATIFe ja zaujímavý aj z toho hľadiska, že Francúzsko ako aj Nemecko sa boria kvôli mokru s extrémne pomalým tempom sejby pšenice. Vo Francúzsku k 20.11.2023 mali farmári zasiatych stále len 74 % plánovaných výmer pšenice, teda medzitýždenne rozšírili výmery len o 3 %. Niektorí pozorovatelia v Nemecku zase hovoria o tom, že už bude nemožné dokončiť sejbu pšenice v aktuálnych podmienkach.

Predpokladáme, že súčasný výpredaj pšenice na MATIFe má technický charakter a akonáhle budúci týždeň decembrový kontrakt 2023 exspiruje, komodita zastaví svoj pokles. Tento týždeň však treba počítať s možnou tvorbou nových cenových miním, pričom marcový kontrakt 2023 zrejme poklesne k 215 EUR/t. Technické indikátory nám však jasne ukazujú na divergenciu svojho pohybu voči pohybu samotnej ceny komodity – čo je signál, že súčasný trend sa obráti.

Pred chvíľou Rusgrain Union reportovala, že ruská vláda schválila dokument o možnom zavedení zákazu exportov obilnín v prípade, že ich zásoby klesnú pod 10 mil. ton. Ministerstvo poľnohospodárstva má pritom monitorovať zásoby na mesačnej báze. V aktuálnej sezóne je pokles stavu zásob pod túto úroveň veľmi málo pravdepodobný, no nevylučuje sa, že v turbulentných časoch by sa tento limit mohol meniť.

Kukurica

Trh s pšenicou vyvíja tlak aj na susedný trh s kukuricou. Tá na MATIFe znovu poklesla do blízkosti 200 EUR/t, cenové minimá z úvodu októbra (197 EUR/t) však ostávajú neporušené.

Žatva kukurice v USA finišuje (zožatých 96 % výmer), teraz sa bude čakať na finálne výsledky produkcie. Tie by malo USDA spresniť vo svojom januárovom WASDE reporte.

Ceny kukurice sa dostali pod určitý tlak poklesu aj kvôli príchodu zrážok do Brazílie. Išlo o tzv. weather market effect, ktorý však bol badateľný tentoraz hlavne pri cenách sóje. Práve tie totiž dominantne ovplyvňoval vývoj počasia v Brazílii ostatné týždne. Kukurica na CBoT na suché počasie v Brazílii reagovala výrazne menej, keďže sa tento trh sústredí hlavne na finálnu výšku produkcie v USA.

Poľské ceny kukurice ostatný týždeň mierne klesali, keď skorigovali približne o 5 EUR/t na 163 EUR/t. Na regionálnom trhu V4 tak nateraz zrejme musíme ďalej počítať s pokračovaním vysokej negatívnej cenovej prémie kukurice voči cenám na burze MATIF.

Napriek aktuálnemu tlaku, ktorý ťahá ceny kukurice na MATIFe pod 200 EUR/t, naďalej očakávame cenový pohyb komodity v bočnom cenovom pásme. Najbližšie dni je však pravdepodobný pokles ceny k 197 EUR/t. Predpokladáme, že októbrové cenové minimá ale nebudú prekonané.

Olejniny

Vývoj cien repky na burze MATIF aktuálne poukazuje na vyvážený trh, keď komodita sa usadila v stabilnom cenovom intervale medzi 435 až 455 EUR/t. Smer úniku ceny komodity z tohto intervalu naznačí na ďalší cenový vývoj repky.

Trh s olejninami vykazuje prvky neistoty ohľadom diania v Južnej Amerike. Suché počasie ostatný týždeň primälo analytikov znížiť odhad produkcie sóje v Brazílii v priemere o 7,1 mil. ton. Odhady sa tak znížili pod značku 160 mil. ton. Stále by to ale predstavovalo rekordnú úrodu. Sóji sa aj vďaka tomu podarilo na CBoT znovu vyšplhať k 14 USD za bušel (511 USD/t).

Koncom uplynulého týždňa však Brazíliu skropili zrážky, na čo ceny na burze CBoT rýchlo zareagovali korekciou smerom k 13,3 USD za bušel (489 USD/t). Napriek príchodu zrážok však v regióne ďalej panuje neistota, keď farmári nateraz zasiali len 74 % plánovaných výmer sóje, pričom tradične v tomto období majú zasiatych 87 % výmer. Neskoršia sejba je indikátorom možných nižších výnosov komodity.

Zaujímavý vývoj možno očakávať v Argentíne, kde zvíťazil v prezidentských voľbách Javier Milei, ktorý zastáva pomerne neštandardné ekonomické názory. Môže sa stať, že farmári takticky zastavia exporty sóje, resp. jej produktov v snahe analyzovať dopady prípadnej novej politiky tohto prezidenta. Ten napríklad okrem iného navrhuje zrušiť Argentínsku centrálnu banku a naviazať svoju menu na USD (argentínska inflácia sa aktuálne pohybuje na 143 % per annum).

Pri olejninách nateraz očakávame pohyb cien do strany. Pri sóji sa nateraz ukazuje, že technickú cenovú rezistenciu na úrovni 14 USD za bušel bude komplikované prekonať. Podotýkame ale, že do Brazílie síce dorazili zrážky, no tieto vzhľadom na dlhotrvajúce sucho však stále nedokázali plne vykryť doterajší zrážkový deficit naalokovaný za túto sezónu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 48. týždňa 2023: pšenica 215 – 230 EUR/t (marcový kontrakt 2024), kukurica 198 – 212 EUR/t, repka 435 – 455 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov