tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny uplynulý týždeň vykazovali premenlivé výsledky. Pšenica znovu stratila úroveň svojho 50–dňového priemeru, čo zvyšuje riziko, že opäť navštívi značku 215 EUR/t.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 6 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 232 EUR/t. Kukurica oslabila o 3 EUR/t na dnešných 207 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 11 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 439 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 6 EUR/t na 466 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu posilnila o 19 EUR/t na 409 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 2 EUR/t na 200 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne stratila 2 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 179 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne posilnila o 16 EUR/t na 459 EUR/t.

Pšenica

Čoskoro exspirujúci decembrový kontrakt pšenice na burze MATIF sa ostatné dni opäť dostáva pod poklesný tlak, keď sa mu nepodarilo udržať nad svojím 50–dňovým priemerom. Tento vývoj tak opäť zvyšuje šance, že najbližšie dni až týždne sa decembrový kontrakt plodiny môže pozrieť na svoje tohtoročné minimá na cenovke 215 EUR/t. Naproti tomu marcový kontrakt 2024, ktorý sa už čoskoro stane najlikvidnejším a teda i cenovo smerodajným, zrejme nebude nasledovať svojho staršieho brata a bude sa naďalej obchodovať nad 230 EUR/t. Inými slovami, cenový rozdiel (spread) medzi dvomi najobchodovanejšími kontraktmi sa bude rozširovať podobne ako to vidíme aktuálne pri repke či kukurici. Aj predchádzajúci spread medzi septembrovým a decembrovým kontraktom pšenice v čase exspirácie septembrového kontraktu pšenice (t.j. v období koncom augusta 2023) dosiahol rozdiel až 25 EUR/t (nižšia cena o 25 EUR/t pre septembrový kontrakt).

Teraz sa môže podobné stať aj v rámci rozdielu medzi decembrovým 2023 a marcovým 2024 kontraktom (momentálny rozdiel je štandardných 5 EUR/t). Aj preto vidíme aktuálne vyššie riziko, že decembrový kontrakt pšenice na MATIFe môže vykazovať vyššiu volatilitu a tendenciu k poklesu. Ak sa potvrdia vysoké spready (rozdiely) bude to ďalej poukazovať na to, že na fyzickom trhu v EÚ ďalej viazne dopyt po komodite, čo nateraz dáva cenám pšenice obmedzený potenciál pre vzostup na vyššie úrovne.

Sejba novej úrody pšenice však neprebieha bez komplikácií. Vlhké počasie totiž komplikuje sejbu vo Francúzsku, kde majú aktuálne zasiatych len 60 % pestovateľských výmer plodiny. Na krajinu sa pritom rúti búrka Ciaran, ktorá zajtra a pozajtra prinesie okrem výdatných zrážok až 170 km/hod vietor so silou orkánu.

Ruské exporty pšenice rovnako začínajú spomaľovať. Na druhej strane aj otvorenie nového koridoru pre ukrajinské obilniny smerom do Litvy k Baltiku v prvej polovici októbra umožnilo Ukrajine vyexportovať 1,89 mil. ton obilnín, čo je o 4 % viac v porovnaní s prvou polovicou septembra. Z Ukrajiny však raketovo rastú exporty pšeničnej múky, ktoré v sezóne 2023/24 (od 1.7. 2023) dosiahli už 42,5 tis. ton a sú medziročne vyššie až o 20 %. Exporty obilnín v tomto ročníku dosiahli 9 mil. ton.

AGROMAGAZÍN ďalej sleduje aj makroekonomické dáta, ktoré vplývajú na toky kapitálu medzi jednotlivými triedami aktív (akcie, dlhopisy a komodity). Zdá sa, že eurozóna sa prepadla do recesie, čo nie je veľmi dobrá správa pre ceny komodít. No kľúčový je stále vývoj v USA, kde ekonomika v 3.Q 2023 vzrástla medziročne reálne až o 4,9 % a teda nateraz sa drží vo veľmi slušnej kondícii. Preto ďalej vidíme potenciál, že tok kapitálu sa už čoskoro čiastočne prehradí smerom aj do komodít, čo pomôže cenám v raste. Málokto si aktuálne uvedomuje aj riziko, ktoré plynie z geopolitického napätia na Blízkom východe, do ktorého nie je zainteresovaný len Izrael a Palestína, ale všetky krajiny v regióne a tiež USA, Rusko i Čína. Ak sa do konfliktu zapojí Irán, môžeme očakávať blokádu Hormuzského prielivu, cez ktorý dennodenne prejde 20 % celosvetových exportov ropy a 18 % LNG. Niektorí členovia OPEC môžu pri vyostrení konfliktu uvaliť sankcie na Európu a skomplikovať jej takto prístup k rope. To môže ceny ropy raketovo vytiahnuť o desiatky dolárov za barel (i ceny plynu) a rozdúchať novú vlnu inflácie. To, že ceny plodín sú aktuálne v poklesnom trende, sa tak môže veľmi rýchlo zmeniť.

Odložme však potenciálne scenáre stranou, a sústreďme sa na súčasnú cenovú akciu na trhu s pšenicou. Pokles ceny pod 50–dňový priemer zvyšuje šancu, že pšenica bude ďalej klesať na svoje letné minimá k 215 EUR/t. Predpokladáme ale, že nový líderský kontrakt na marec 2024 nebude nasledovať a ostane nad 230 EUR/t.

Kukurica

Novembrový kontakt kukurice, ktorý sa už obchoduje v naozaj minimálnych objemoch sa dnes zosunul nadol k 195 EUR/t. Kvôli minimálnej likvidite tento kontrakt už nie je smerodajný pre ceny plodín, no cenový rozdiel medzi týmto kontraktom a nasledujúcim (marec 2024) nám opäť ukazuje na to, že dopyt po kukurici v EÚ ostáva rovnako utlmený. Z pohľadu ponuky a dopytu po komodite tak kukurica naďalej vykazuje obmedzený potenciál pre cenový rast. Opäť ale platí, že externý šok môže všetko zmeniť a ceny poslať do rastovej špirály. Znovu pripomíname, že sa nachádzame v novom ekonomickom svete, ktorému dominujú vyššie inflačné tlaky a ktorý môže viesť k prekvapivým zvratom pri cenách komodít. Ďalej tak zastávame názor, že plodiny majú odtiaľto už len obmedzený potenciál pre pokles.

Ukrajina pokračuje v žatve kukurice, keď nateraz na výmere 1,95 mil. ha zožala 13,3 mil. ton kukurice. Priemerný hektárový výnos sa tak pohybuje na 6,84 t/ha, čo naznačuje na to, že produkcia krajiny sa vyšplhá nad 28 mil. ton. Ak Ukrajina bude mať voľné exportné cesty, potom môže ďalej komfortne zásobovať EÚ trh. Netreba však podceňovať konflikt medzi NATO a Ruskom, ktorý sa môže po Ukrajine otvoriť aj na Blízkom východe.

Ceny kukurice sa ostatné dni dostali pod poklesný tlak aj na burze CBoT, keď do Južnej Ameriky dorazili zrážky. Sucho totiž komplikovalo sejbu plodín v regióne. Brazílska sejba sóje však mešká a spravidla, keď sa tak deje, následná druhá úroda kukurice v krajine nedokáže využiť naplno svoj produkčný potenciál a teda celková produkcia kukurice býva nižšia. Uvidíme, čas ukáže.

Technicky na MATIFe sú ostatné dni ceny kukurice opäť pod určitým poklesným tlakom a to nevylučuje scenár, že i nový líderský kontrakt marec 2024 sa nepozrie najbližšie dni na svoje minimá k 198 EUR/t.

Olejniny

Trojdňový útok cien repky s cieľom dostať sa nad svoj 50–dňový priemer (nad 440 EUR/t) v ostatnom týždni sa cenám repky nepodaril a i preto sa aktuálne javí ako menšia cesta odporu smerom nadol. Repka sa dnes zosunula už k 428 EUR/t, pričom najnovšou úrovňou cenovej podpory je méta 418 EUR/t. Pre repku bude dôležité sa udržať nad touto cenovkou, inak je v hre ďalšia korekcia pod 400 EUR/t. Európske ceny repky sú pod tlakom aj kvôli spomaleniu domáceho spracovania plodiny v EÚ. Mieste spracovateľské podniky spracovali v septembri len 1,6 mil. ton repky, čo je o 11 % menej ako v auguste. Za prvé tri kvartály roka 2023 však spracovanie dosiahlo 14,2 mil. ton a je tak na medziročnej báze vyššie až o 10 %.

Ukrajina podľa dát UkrAgroConsult zozbierala v ostatnej žatve 4,01 mil. ton repky, čo je rekordná produkcia. Na export má tak k dispozícii viac ako 3,1 mil. ton komodity. Aj tento faktor prispieva k aktuálnej cenovej podvýkonnosti repky na európskom trhu.

Ceny repkového oleja v Rotterdame ostatný týždeň zastavili svoj pokles, pričom posilnili o 29 EUR/t na 984 EUR/t. Zastabilizovali sa aj ceny palmového oleja, ktoré sa už niekoľko týždňov obchodujú v Malajzii nad 740 EUR/t.

Ropa ostáva v rastovom trende, aj keď najnovšie dáta o spomaľujúcej ekonomike eurozóny a tiež Číny vyvolali na trhu čiastočnú korekciu komodity. Konflikt na Blízkom východe však môže komoditu rýchlo znovu dostať na vyššie úrovne. Pri tejto konštelácii sa nám tak javí ako menej pravdepodobné, že ceny repky budú chcieť mať tendenciu sa na MATIFe ťahať späť pod 400 EUR/t. Na druhej strane repka potrebuje posilniť nad 440 EUR/t, aby mohla pomýšľať na vzostup na vyššie úrovne.

Cenám sóje sa uplynulý týždeň darilo vďaka zvýšenému záujmu o americké exporty komodity ako aj dáta o vyššom spracovaní sóje v USA. Komodita sa tak aktuálne pokúša presadiť cez svoju úroveň 50–dňového priemeru (13,2 USD/bušel, teda 485 USD/t). Ak by sa jej to podarilo, mohla by naďalej vykazovať vzostupné tendencie.

Najnovší príchod zrážok do Brazílie ostatné dni mierne zbrzdil komoditu v raste, no kľúčový pestovateľský štát Brazílie Matto Grosso naďalej vykazuje značný zrážkový deficit, čo naďalej znervózňuje účastníkov trhov. Sejba sóje v tomto štáte mešká v sumári o 15 dní, čo automaticky zvyšuje riziko neskoršieho nástupu druhej sejby kukurice, ktorá sa seje v úvode jari po žatve sóje. Neskoršia sejba sóje samozrejme sama o sebe rovnako znižuje produkčný potenciál komodity.

Keď sa tak pozrieme komplexne na sektor olejnín, aj v tomto prípade vidíme relatívne obmedzený potenciál pre pokračovanie cenového poklesu. Na druhej strane plodinám ako celku chýbajú rovnako i cenovo prorastové impulzy a i preto je nateraz vysoko pravdepodobný ďalší cenový pohyb v bočnom pásme.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 44. týždňa 2023: pšenica 216 – 235 EUR/t (kontrakt dec 2023, marcový kontrakt 2024 nad 230 EUR/t), kukurica 198 – 212 EUR/t, repka 418 – 440 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov