tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu premenlivú cenotvorbu jatočných ošípaných, rast cien mliečnych komodít a mierny pokles cien ropy. Ceny jatočných kráv v Nemecku v tomto týždni výrazne oslabili, ceny býkov sa nemenia.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú na minulotýždňovej hodnote 2,10 EUR/kg jat. hm. Na aukciách na burze ISN v Nemecku nákupcovia ďalej nereagujú na ponuky, keď ani dnes sa nezrealizoval ani jeden obchod napriek takmer 600 ponukám na predaj. Ponuka v krajine ostáva dostačujúca, pričom presahuje dopyt, čo môže ďalej tlačiť ceny nižšie.

Ceny v exportných krajinách vykazujú zmiešané výsledky. Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni vzrástli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 1,83 EUR/kg jat. hm., no ceny v Španielsku na Mercolleide pokračujú v korekcii (sú viac naviazané na nemecký trh), keď ostatný týždeň stratili zo svojej ceny 3 eurocent/kg živej hmotnosti, čo ich poslalo na 1,71 EUR/kg ž. hm.

Situácia v západnej Európe naznačuje, že i v regióne V4 môžeme vidieť pokračovanie tlakov na opatrný pokles cien komodity. Európe pritom nepomáha situácia v Číne, kde naďalej vysoká produkcia spomaľuje potrebu importov bravčoviny do krajiny. Pritom top exportérom do Číny býva práve EÚ. Tento týždeň očakávame pokračovanie pohybu slovenských farmárskych cien ošípaných v pásme 2,20 – 2,28 EUR/kg jat. hm.

AGROMAGAZÍNu sa nepodarilo získať tohtotýždňovú aktualizáciu čínskych farmárskych cien jatočných ošípaných. No na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1925 EUR/t ž. hm., čo znamená, že medzitýždenne klesli o 117 EUR/t, teda takmer o 12 eurocent/kg ž. hm. Zástupcovia Ministerstva poľnohospodárstva a vidieckych záležitostí Číny informovali, že stavy prasníc v septembri v Číne ostali bez medzimesačnej zmeny na 42,4 mil. jedincov, pričom ale rastie počet odstavených prasiatok na prasnicu a súčasne i výkrmové hmotnosti ošípaných. Ponuka komodity je tak robustná a i preto je malá pravdepodobnosť pre vzostup cien komodity. Podľa slov zástupcov ministerstva by sa farmári mali prispôsobiť tejto realite a upraviť produkciu v záujme stabilizácie cien.

Vývoj v Číne tak naznačuje, že exporty bravčoviny z EÚ ostanú naďalej utlmené. Keďže produkcia v EÚ opäť začína expandovať, je pravdepodobný scenár pokračovania poklesu cien aj tu.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne klesli o 4 % na 1,54 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA nasledovali, keď medzitýždenne oslabili o 5 % na 1,46 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni vykazujú zmiešaný trend. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne razantne zlacneli, keď stratili zo svojej ceny 17 eurocent za kg jat. hm. a v tomto týždni sa tak obchodujú za 3,53 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne zostali zastabilizované na cenovke 4,62 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 41. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne stagnovala na 4,85 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) sa posunuli nadol a to o 4 eurocent/kg jat. hm. na 4,01 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 41. týždni 2023 vzrástli medzitýždenne o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,80 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv v SR pokračovali v pohyboch v širšom cenovom intervale, ktorý vyplýva s nižšieho počtu realizovaných zvierat. V 41. kalendárnom týždni ceny klesli na medzitýždennej báze o 18 eurocent/kg jat. hm. na 2,76 EUR/kg jat. hm. (trieda O3).

Vývoj v Nemecku naznačuje, že ceny jatočných kráv v EÚ vrátane SR môžu v tomto týždni korigovať na nižšie úrovne. Ceny býkov by naproti tomu mohli aj vďaka sezónnemu efektu ostať naďalej bez výraznejších zmien.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ si ostatný týždeň ďalej pripisovali mierne zisky. Európske ceny masla medzitýždenne vzrástli o 30 EUR/t na dnešných 5025 EUR/t, kým ceny SOM posilnili o 37 EUR/t na 2775 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne vzrástla o 0,7 % na 42,86 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 41. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze vyššie o 0,3 %. To naznačuje na dynamiku dodávok mlieka v úvode 4.Q 2023 na podobných úrovniach ako vlani. Spotové ceny mlieka v západnej Európe ostatný týždeň mierne strácali, keď odpísali ako v Nemecku, tak i v Holandsku zo svojej ceny 0,5 EUR/100 kg. V Nemecku tak mliekarne medzi sebou obchodovali mlieko za ceny medzi 44,5 EUR/100 kg až 46,5 EUR/100 kg a v Holandsku za 45,5 EUR/100 kg.

V Oceánii na minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra priemerná cena zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z úvodu októbra vzrástla o 4,3 % na aktuálnu priemernú cenu 3202 USD/t. Ceny SOM pridali v sledovanom období 4,3 %, maslo posilnilo o 2,9 %.

Ceny mlieka v USA určeného na výrobu syrov (class III ako najrozšírenejšia kategória v predaji mlieka v USA) medzitýždenne stúpli o 2,2 % na 39,35 USD/100 kg.

USDA zverejnilo základnú cenu mlieka vykupovaného v rámci svojich objednávok Federálneho programu marketingu mlieka za mesiac november 2023. Tá medzimesačne vzrastie o 0,62 USD/100 kg na 43,54 USD/100 kg.

V AGROMAGAZÍNe ponechávame náš výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka bez zmeny s očakávaním pokračovania formovania cenového dna v pásme medzi 40 až 41 EUR/100 kg.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 2023: 40,94 EUR/100 kg, november 2023: 40,30 EUR/100 kg, december 2023: 40,90 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 2023: 40,45 EUR/100 kg, november 2023: 40,15 EUR/100 kg, december 2023: 40,80 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Konflikt na Blízkom východe vytlačil uplynulý týždeň ceny ropy Brent nahor až k 94 USD za barel. Rope pomohla k vzostupu aj správa o tom, že USA plánujú doplniť značne vyčerpané domáce strategické rezervy ropy s cielením započať nákupy, keď cena americkej ropy WTI klesne k 78 USD za barel. Cenám ropy sa však nepodarilo vzrásť až k svojim predchádzajúcim maximám spred mesiaca, pričom v tomto týždni sa časť investorov rozhodla pre výber ziskov, čo ostatné dva obchodné dni tlačí ceny nadol. Keďže ropa WTI sa aktuálne obchoduje o 5 USD za barel lacnejšie ako Brent, je možné, že vzhľadom na nedávne vyjadrenia americkej administratívy môže trh takticky pokračovať v predajoch a stlačiť ceny ropy na avizovaných 78 USD za barel pre WTI (teda zrejme okolo 83 USD/barel pre Brent) s očakávaním ako masívne začnú USA nakupovať ropu do strategických rezerv. Tento faktor by ale mal viesť k rastu dopytu po komodite, čo zrejme zabráni cenám ropy ďalej klesať.

Pravdou však je, že dnešné dáta z oblasti priemyselnej aktivity a sektoru služieb v Eurozóne ukázali, že obidva sektory sa nachádzajú v kontrakcii a teda je pravdepodobné, že Eurozóna vstúpila do recesie. To vyvoláva obavy aj o zníženie dopytu po rope. Na druhej strane dnešné podobné dáta pre USA ukazujú na opatrné zrýchlenie tunajšej ekonomickej aktivity.

Predpokladáme, že ropa Brent môže v najbližších dňoch skorigovať nadol k 83 USD za barel, kde by mala nájsť úroveň svojej podpory. Ak ju stratí, znamená to, že technicky dôjde k prerušeniu rastového trendu a tým nárastu šancí, že cenový pokles bude pokračovať. No vzhľadom na geopolitické napätie na Blízkom východe ako aj úvahy USA znovu začať nakupovať ropu do strategických rezerv nateraz vidíme stále realistický scenár zotrvania cien ropy v rastovom trende. A to zo strednodobého hľadiska ďalej znamená nezmenené naše očakávanie, že ropa cieli k značke 100 USD za barel. Z krátkodobého hľadiska očakávame korekciu nadol k 83 USD za barel.

Cenové prémie pri nafte obchodovanej v západnej Európe ostávajú z historického hľadiska naďalej vyššie, čo naznačuje na pretrvávanie vyšších cien nafty voči cenám benzínu i na slovenskom trhu. Dnes však na burzách vidíme v čase písania tejto analýzy nateraz už 3 %-nú medzidennú korekciu cien nafty, čo výrazne zvyšuje šance na pokles cien palív na čerpacích staniciach v tomto týždni. Momentálny vývoj naznačuje, že ceny nafty by mohli v tomto týždni klesnúť o 4 eurocent/l na 1,65 EUR/l, pričom ceny benzínov budú korigovať menej, keď by mohli klesnúť o 2 až 3 eurocent/l do pásma 1,61 – 1,62 EUR/l.

Ostatných niekoľko týždňov badať na trhu EÚ aj rast cien holandského zemného plynu TTF, ktorý je benchmarkom pre ceny plynu v EÚ. Tie vzrástli na 50 EUR/MWh, pričom ešte v lete sa obchodovali v okolí 30 až 35 EUR/MWh. Pre poriadok však dopĺňame, že zimné kontrakty zemného plynu 2023/24 sa obchodovali medzi 40 – 50 EUR/MWh aj počas leta a teda ceny týchto kontraktov v sumári až tak nestúpali. Tak či tak, trend cien ostáva jasný, pričom toto by mohol byť aj signál pre poľnohospodárov, že náklady na výrobu priemyselných hnojív (hlavne dusíkatých) v EÚ začnú znovu rásť. Otázka znie, do akej miery budú brániť rastu cien hnojív stále značné cenovo atraktívne dovozy z Egypta a Ruska, ktoré počas jari 2023 stlačili ich ceny na medziročnej báze na citeľne nižšie úrovne. Na nemeckom trhu sa nateraz ceny K a N hnojív držia zastabilizované, no už badať mierny rast cien P hnojív.

 

/AGROBIZNIS/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov