tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín zaznamenali ostatný týždeň zmiešaný vývoj. Predpokladáme, že sú vo finálnej fáze tvorby svojho cenového dna a pripravujú sa na odraz na vyššie úrovne.

Na burze MATIF medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na 237 EUR/t. Kukurica oslabila o 5 EUR/t na dnešných 201 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zostala rovnako bez zmeny, keď sa aktuálne obchoduje na cene 426 EUR/t (februárový kontrakt ostal rovnako bez zmeny na 444 EUR/t). Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 14 EUR/t na 503 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu stratila 9 EUR/t, keď zlacnela na 414 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 5 EUR/t na 202 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 3 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 184 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne vzrástla o 9 EUR/t na 447 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice na burze MATIF sa pohybuje v relatívne úzkom obchodnom pásme a naďalej nad svojím 50 – dňovým priemerom.

Ceny v USA na burze CBoT ostatné dni vykazujú citeľný vzostup po tom, čo Čína spravila niekoľko nákupov americkej pšenice.

Keďže špekulatívny kapitál je pri americkej pšenici aktuálne naklonený razantne na krátku stranu (t.j. investori stavujú na ďalší cenový pokles), aktuálny cenový vzostup môže vyvolať proces short coveringu, teda krytia krátkych pozícií, čo by mohlo ceny pšenice stimulovať ďalšie dni v pokračovaní vzostupu na vyššie úrovne.

Cenám pšenice pomohol aj minulotýždňový report WASDE, v ktorom USDA znížilo odhad svetovej produkcie komodity v aktuálnom ročníku, keď korigovalo nadol odhad pre Austráliu a Kazachstan.

Na MATIFe cena pšenice nevykazuje aktuálne vysokú volatilitu, čo sa však môže zmeniť. Spravidla totiž dlhodobý cenový pohyb komodity v úzkom cenovom pásme býva striedaný raketovým vyskočením ceny z tohto pásma. Nateraz na trhu stále chýba vážnejší stimul, no aktuálne vidíme, že komoditné trhy ako celok začínajú vykazovať zvýšenú volatilitu. Inflácia v USA už tretí mesiac po sebe rastie a to môže byť pre investorov signál, že je čas zvýšiť svoju expozíciu v komoditách.

Technicky momentálne vidíme potenciál pre vzostup ceny pšenice na burze MATIF k 250 EUR/t. Na to však potrebuje pšenica opustiť svoje aktuálne obchodné pásmo medzi 230 až 243 EUR/t smerom nahor. Keďže na trhu nemáme stále dostatočný prorastový stimul, je v tomto týždni stále pravdepodobné, že komodita sa bude naďalej obchodovať vo svojom súčasnom pásme.

Kukurica

USDA vo svojom najnovšom odhade (WASDE report) pokračovalo v poklese odhadu celonárodného plošného výnosu kukurice v USA, keď ho medzimesačne znížilo o 0,05 t/ha na 10,85 t/ha, resp. na 173 bušelov na aker. Celková produkcia kukurice v USA tak bola znížená o 1,8 mil. ha na 382,7 mil. ha. Na prvý pohľad sa táto zmena zdá malá, no špekulatívny kapitál reagoval. Za uplynulý týždeň znížil svoje krátke pozície o 15 % (stávky na pokles cien), čo cenám kukurice na burze CBoT prinieslo krátkodobý vzostup ceny späť k 5 USD za bušel (200 USD/t).

Na MATIFe sa kukurica v piatok ocitla na našom dlhodobo avizovanom cieli 198 EUR/t (resp. ho podliezla o 1 EUR/t na 197 EUR/t), pričom táto cenová hladina nateraz funguje ako úroveň podpory a cena sa odrazila na vyššie úrovne. Inflácia nie je porazená a my predpokladáme, že ceny komodít budú na túto skutočnosť reflektovať rastom. A to do doby, kedy nespomalí dopyt po komoditách vplyvom ekonomického spomalenia, resp. príchodu ekonomickej recesie. Predpokladáme, že kukurica vytvorila cenové dno a v 4.Q 2023 začne mazať straty, ktoré zaknihovala počas leta. Pozor, kukurica z technického hľadiska má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, aby potvrdila rastový trend (potrebuje vzostup minimálne do pásma 230 – 235 EUR/t), no vidíme ako čoraz menej pravdepodobné, že komodita bude na MATIFe ďalšie týždne robiť nové a nové cenové minimá.

Európsky trh je stále dobre zásobovaný kukuricou, čaká nás silná produkcia Ukrajiny a k tomu sú tu bohaté zásoby Brazílie. To hovorí za obmedzený rastový potenciál ceny. No nezabúdajme na špekulatívny kapitál, ktorý vzhľadom na obnovenie rastu inflácie v USA môže ďalej redukovať svoje krátke pozície a tým tlačiť ceny vyššie. Takže nie ani tak faktor nedostatku kukurice na trhu, ale faktor prílišnej orientácie špekulatívneho kapitálu na ďalší pokles cien môže zaveliť k obratu trendu.

Olejniny

Repka na burze MATIF pokračovala minulý týždeň spočiatku v poklese, keď čoskoro exspirujúci novembrový kontrakt 2023 sa na chvíľu zosunul nadol k 405 EUR/t. Koncom týždňa však i táto komodita ukázala obrat, keď zareagovala na report USDA, v ktorom ministerstvo znížilo odhad nadchádzajúcej produkcie repky v Kanade o 0,6 mil. ton na 17,8 mil. ton. Nič na tom nezmenil ani fakt, že USDA súčasne v tomto reporte navýšilo odhad tohtoročnej produkcie repky v EÚ z 19,7 na 20 mil. ton.

Repka pritom reaguje aj na rast ceny repkového oleja, ktorý spočiatku ignorovala. Repkový olej totiž predchádzajúci týždeň posilnil o viac ako 11 %, pričom ostatný týždeň pridal ďalšie 4 %, keď sa aktuálne vyšplhal na 1141 EUR/t. Tentoraz sa k rastu pridali i ceny palmového oleja, ktoré posilnili medzitýždenne o 3 %.

Odraz nahor po zverejnení reportu WASDE zaznamenali i ceny sóje na CBoT, keď USDA znížilo priemerný očakávaný hektárový výnos plodiny v USA viac ako očakávali účastníci trhov. Sóji sa tak podarilo na chvíľu opäť posilniť k 13 USD za bušel (478 USD/t).

Na olejninový komplex vplýva aj vyššia cenová volatilita na trhu s ropou, ktorej cena sa opäť vrátila nad 90 USD za barel. Rastlinným olejom tento vývoj poskytuje podporu a reagujú na to i ceny samotných olejnín.

Pri repke na MATIFe je aktuálne už viac relevantný februárový kontrakt 2024, ktorý sa momentálne obchoduje za 441 EUR/t a teda jeho cena sa drží naďalej v pásme medzi 435 až 455 EUR/t. Predpokladáme, že komodita si toto pásmo v aktuálnom týždni udrží a že si začne vytvárať pozíciu, ktorá ju v dohľadnej dobe vynesie k značke 475 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 42. týždňa 2023: pšenica 230 – 243 EUR/t, kukurica 198 – 213 EUR/t (marcový kontrakt 204 – 218 EUR/t), repka 418 – 455 EUR/t (februárový kontrakt 435 – 455 EUR/t).

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov