tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu mierny pokles cien ošípaných, vzostup cien mliečnych komodít a pokles cien ropy. Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni pokračujú v stagnácii.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni zaznamenali pokles na medzitýždennej báze o 5 eurocent/kg jat. hm. na 2,25 EUR/kg jat. hm. Na burze ISN sa ostatný týždeň opäť neobchodovalo. Ceny v Španielsku na Mercolleide nasledujú nemecké ceny, keď poklesli o 3 eurocent/kg ž. hm. na 1,77 EUR/kg ž. hm. V poklese pokračujú i ceny odstavčiat v EÚ, ktoré v 39. týždni skorigovali nadol už na 70,38 EUR za odstavča. Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostali bez zmeny a obchodujú sa za 1,81 EUR/kg jat. hm.

V krajinách V4 sa ceny komodity pohybujú v pásme medzi 2,30 – 2,40 EUR/kg jat. hm. Korekcia na nemeckom trhu môže v tomto týždni posunúť slovenské ceny jatočných ošípaných mierne nadol, pričom tieto by sa mohli obchodovať v pásme 2,30 – 2,35 EUR/kg jat. hm.

AGROMAGAZÍN nemá k dispozícii tohtotýždňové farmárske ceny jatočných ošípaných v Číne (ceny v minulom týždni sa pohybovali na 2,06 EUR/kg ž. hm.), no vývoj na burze Dalian naznačuje, že ceny skorigovali nadol pod 2 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 2025 EUR/t ž. hm., čo znamená, že medzitýždenne klesli o 139 EUR/t ž. hm., resp. o 14 eurocent/kg ž. hm. Stavy prasníc v krajine opatrne klesajú, pričom sa očakáva, že produkcia ošípaných v Číne v budúcom roku poklesne medziročne o 1 %, no o 1 % má klesnúť aj domáca spotreba. Farmárov lákajú v stabilnej produkcii i nízke ceny odstavčiat, ktoré sú medziročne lacnejšie o 50 %, pričom podľa údajov JCI China klesli k 34 EUR za odstavča. Importy bravčoviny do Číny v roku 2024 majú dosiahnuť 2,32 mil. ton, čo je rovnaké číslo ako sa očakáva pre rok 2023.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne vzrástli o 0,4 % na 1,66 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA posilnili o 3,8 % na 1,60 USD/kg jat. hm.

Exporty bravčoviny z USA sú medziročne vyššie, na rozdiel od EÚ, kde vysoké ceny komodity znižujú našu konkurencieschopnosť na exportnom trhu. Aj preto sa zdá, že sezónny pokles cien jatočných ošípaných v EÚ má priestor pre svoje ďalšie pokračovanie.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v aktuálnom týždni znovu nemenili. Ceny jatočných kráv (trieda O3) ostávajú na 3,80 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov (R3) sa tiež obchodujú bez zmeny za 4,62 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 39. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,84 EUR/kg jat. hm. Cena jatočných kráv v EÚ-27 (trieda O3) klesla o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,07 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 39. týždni 2023 klesli medzitýždenne o 9 eurocent/kg jat. hm. na 4,58 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O3 v SR medzitýždenne skorigovali nižšie o 29 eurocent/kg jat. hm. na 2,54 EUR/kg jat. hm.

Mlieko

Ceny na európskom trhu futures s mliečnymi komoditami uplynulý týždeň zaznamenali zmiešané výsledky. Cena európskeho masla medzitýždenne poklesla o 63 EUR/t na dnešných 4800 EUR/t, kým SOM posilnilo o 38 EUR/t na 2588 EUR/t. Tento vývoj vďaka vyššie oceneným mliečnym bielkovinám v porovnaní s tukom potiahol medzitýždenne trhovú cenu mlieka vypočítanú z cien SOM a masla nahor, ktorá tak po dlhšej dobe opäť stúpla nad 40 EUR/100 kg. Medzitýždenne cena vzrástla o 0,9 % na 40,25 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 39. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze vyššie o 0,5 %. Tempo rastu dodávok mlieka do mliekarní na strane najväčšieho producenta v EÚ sa tak ďalej spomaľuje.

Ceny na spotovom trhu v západnej Európe sa minulý týždeň nemenili. Nemecké spotové ceny mlieka ostali v intervale 47,5 - 48 EUR/100 kg a holandské na 47 EUR/100 kg.

Ceny mlieka určeného na produkciu syra v USA medzitýždenne vzrástli o 1 % na 38,58 USD/100 kg.

Stabilný vývoj cien na trhu s mliekom nám nedáva dôvod meniť náš cenový výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka. Naďalej predpokladáme, že sme vo fáze formovania strednodobého cenového dna, ktoré by sa malo realizovať v pásme medzi 40 až 41 EUR/100 kg.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 2023: 40,94 EUR/100 kg, november 2023: 40,30 EUR/100 kg, december 2023: 40,90 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 2023: 40,45 EUR/100 kg, november 2023: 40,15 EUR/100 kg, december 2023: 40,80 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Uplynulý týždeň bol pre ceny ropy poriadne volatilný. Keď sa ropa neudržala nad úrovňou svojej technickej podpory 88 USD za barel, začala výrazne strácať a v priebehu dvoch dní klesla k 83 USD za barel. Úroky na amerických dlhopisoch totiž minulý týždeň predviedli razantný cenový vzostup, čo ďalej tlačilo na vyššie úrovne hodnotu dolára voči košu svetových mien. Ropa na tento vývoj reagovala citeľným poklesom svojej ceny, nehovoriac o tom, že komodita bola po svojom predchádzajúcom silnom cenovom vzostupe výrazne technicky prekúpená. V piatok sa ale trend na dlhopisovom trhu obrátil, čo pomohlo cenám ropy vymazať časť predchádzajúcich strát. Cez víkend sa rozpútal vojnový konflikt medzi Izraelom a Palestínou, čo katapultovalo v pondelok ceny ropy nahor o 4 USD za barel až k úrovni línie jej 50 – dňovému priemeru. Dnes sa ropa obchoduje za 88 USD za barel a to znamená, že medzitýždenne cena komodity klesla o 2 USD za barel.

Ropa sa dnes technicky odrazila od svojho 50–dňového priemeru smerom nadol, čo nateraz nenaznačuje na scenár, že by sa chcela čo najskôr znovu vrátiť nad značku 90 USD za barel. Konflikt na Blízkom východe je ale veľmi citlivou záležitosťou, keďže sa zisťuje, či na jeho podnecovaní sa nepodieľal aj Irán, ktorý je významným producentom ropy. Ak by sa to potvrdilo, krajina by sa mohla dostať do sankčného režimu, čo by viedlo k obmedzeniu jej exportov ropy.

V kombinácii s dobrovoľným poklesom produkcie Saudskej Arábie a Ruska by to mohol byť nový stimul pre cenový vzostup komodity. USA tiež včera pripomenulo, že naďalej platí cenový strop 60 USD za barel pre ruskú ropu a keďže Rusko aktuálne predáva ropu za 77 USD za barel, USA sa chcú sústrediť na dodržiavanie obmedzení, ktoré by prepravné firmy a poisťovne mali pri preprave ruskej ropy uplatňovať. Toto môže ale byť dvojsečná zbraň, keďže prípadné obmedzenia môžu Rusko motivovať ďalej znižovať exporty ropy na globálny trh. Ropa tak má dostatok fundamentov sa opäť dostať do obchodného pásma medzi 90 až 100 USD za barel.

Pravdou však je, že ak opäť uvidíme na trhu vzostup úrokov na amerických štátnych dlhopisoch a posilnenie dolára, potom ropa môže mať problém posilňovať. Keďže trh s komoditou je aktuálne pomerne dosť nervózny, očakávame, že tento týždeň sa ropa bude obchodovať medzi svojím 50-dňovým a 200-dňovým priemerom, teda medzi 83 až 89 USD za barel. Ak sa cene podarí uzatvoriť nad 90 USD za barel, potom je pravdepodobné, že cena začne znovu pôsobiť v intervale medzi 90 až 100 USD za barel. V tomto momente vidíme pre tento týždeň ako viac pravdepodobnejší scenár pohybu ceny medzi 83 až 89 USD za barel. V nasledujúcich týždňoch ale znovu môže vzrásť pravdepodobnosť, že cena ropy zamieri nad 90 USD za barel. Na trhu dopyt prevažuje ponuku a navyše vznikol nový geopolitický konflikt na Blízkom východe.

Pokles cien ropy, no hlavne včerajšia správa o zrušení exportného zákazu nafty a benzínov zo strany Ruska pomohla na európskom trhu k zníženiu cenových prémií palív voči cenovým benchmarkom. Aj preto by sme mohli tento týždeň vidieť na slovenských čerpacích staniciach pomerne slušnýpokles cien PHM. Ak sa ropa Brent udrží pod cenovkou 89 USD za barel, potom by ceny nafty v SR mohli medzitýždenne klesnúť o 5 eurocent/l na 1,64 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 o 4 eurocent/l na 1,61 EUR/l.

 

AGROBIZNIS 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov