tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pokračujúci rast úrokových sadzieb na dlhopisovom trhu USA vedie k posilňovaniu dolára, na čo viaceré komodity ostatný týždeň reagovali poklesom svojich cien. Hlavný komoditný index sa tak opäť zosunul nadol pod úroveň svojho 200 – dňového priemeru a má tak za sebou prvý neúspešný pokus o nastolenie dlhodobého rastového trendu.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 233 EUR/t. Kukurica zlacnela o 4 EUR/t na dnešných 207 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne posilnila o 7 EUR/t na 448 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 4 EUR/t na 497 EUR/t, zatiaľ čo austrálska repka na domácom trhu oslabila o 5 EUR/t na 432 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 5 EUR/t na 199 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 4 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 183 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne korigovala nadol o 4 EUR/t na 446 EUR/t.

Pšenica

Naše minulotýždňové avízo na možný príchod citeľnejšieho vzostupu cien plodín sa nateraz nekoná, keď rastúce úroky na dlhopisoch ťahajú nahor hodnotu USD voči košu svetových mien, čo zvyšuje riziko poklesu dopytu po komoditách zo strany viacerých importérov, keďže silnejší dolár im zvyšuje ceny týchto tovarov.

Nič to však nateraz nemení na našom výhľade, pretože hlavne v USA opäť začínajú rásť inflačné očakávania, na čo by mali postupom času zareagovať rastom i ceny komodít. Obzvlášť v prípade, keď si úroky na amerických dlhopisoch dajú prestávku v raste, čo by mohla byť príležitosť pre oslabenie USD a tým vzrastie šanca pre vzostup cien komodít.

Pod veľký cenový tlak sa uplynulý piatok dostala cena pšenice na burze CBOT po tom, čo USDA zverejnilo reporty o stave zásob plodín v USA ako aj spresnilo dáta o tohtoročníkovej finálnej produkcii pšenice v krajine. Kým v prípade reportu o zásobách zverejnené čísla boli v súlade s očakávaniami trhu, ohľadom finálneho čísla produkcie pšenice v USA ostali účastníci trhu zaskočení. USDA totiž kvantifikovalo finálnu produkciu pšenice v USA na 49,3 mil. ton, čo bolo 2,3 mil. ton nad doterajším odhadom ministerstva ako aj odhadom účastníkov trhov.

Medziročne tak produkcia pšenice v USA vzrástla o 10 %. Trh zareagoval na správu až neprimerane, keď stlačil ceny pšenice na CBoT takmer o limit nadol (konkrétne o 7 %) na nové ročné minimum 5,4 USD za bušel (198 USD/t). Na MATIFe aj vďaka efektu slabšieho eura voči doláru komodita reagovala výrazne pokojnejšie, keď oslabila len o 2 %. S príchodom nového týždňa však už aj na CBoT pšenica postupne maže svoje straty. Trh však aj vďaka naďalej silnej pozícii špekulatívneho kapitálu nakoncentrovaného na krátku stranu (profit na poklese ceny) ostáva naďalej pod tlakom.

Ukrajinské exporty plodín v septembri dosiahli 2,9 mil. ton, čo je polovičný objem v porovnaní s totožným obdobím roka predtým. Krajine evidentne chýba možnosť prepravy plodín po mori, no nateraz obnova rokovaní o novej čiernomorskej exportnej dohode sa nejaví ako realistická. Ceny pšenice sa na MATIFe prevaľujú na mieste, no naďalej platí, že prípadný nárast geopolitického napätia môže cenu komodity veľmi rýchlo posunúť vyššie.

Na európskom trhu ako aj na globálnom trhu je komfortná ponuka pšenice, preto trhy nereagujú rastom cien, no kdesi v hĺbke pod pokrievkou sa opäť rozbiehajú inflačné tlaky, ktoré môžu komodity pri určitej konštelácii faktorov v 4 Q. 23 a 1.Q.24 opäť dostať do rastového trendu.

Pozornosť treba venovať stratégii Ruska, ktoré môže ďalej obmedzovať dodávky ropy, prípadne ďalších energonosičov na trh, čo môže podnietiť ceny ropy v ďalšom raste.

Naďalej predpokladáme, že plodiny sú vo fáze tvorby strednodobého cenového dna, čomu nasvedčuje aj fakt, že nie sú ochotné na MATIFe výraznejšie klesať.

Kukurica

Kukurica na MATIFe opatrne pokračuje v svojej tvorbe nových cenových miním, keď ostatný týždeň svoje minimum rozšírila z doterajších 207 EUR/t na aktuálnych 206 EUR/t. Technicky komodita ostáva v poklesnom trende, no momentum tohto trendu sa vytráca. Je to signál, že obrat je blízko, no nateraz k nemu ešte nedošlo. Kukurica však aj napriek tomu má pred sebou relatívne dlhú cestu, kým sa vymaní z poklesného trendu a i preto je právom považovaná momentálne za najslabší článok spomedzi všetkých hlavných plodín.

Ukrajinská produkcia kukurice sa odhaduje na 28 mil. ton, čo znamená, že Ukrajina bude pre EÚ aj tento rok významným obchodným partnerom a od nášho východného suseda bude do EÚ smerovať značná porcia jej produkcie.

Situácia ohľadom úrody sa pritom kryštalizuje aj s postupujúcou žatvou (aktuálne zožatých 24 % výmer) v USA. Najnovší výhľad analytikov StoneX zo včerajška hovorí o priemernom celonárodnom výnose na úrovni 175,5 bušelov na aker a produkcii 386,1 mil. ton, čo je 3 mil. ton nad súčasným odhadom USDA. StoneX pritom robí tieto odhady na základe priamych komunikácií s farmármi, preto má tento výhľad v odbornej komunite značnú váhu. Na druhej strane množstvo farmárov v USA stále avizuje, že celonárodný výnos plodiny po zrážkovo deficitnej jari a teplom lete nemôže presiahnuť 170 bušelov na aker.

USDA včera ponechalo odhad kondície porastov kukurice v USA bez zmeny, keď sa v kategórii dobrej až excelentnej kondície nachádza 53 % všetkých porastov.

Minulotýždňový report o zásobách plodín kvantifikoval zásoby kukurice k 1.9.2023 (t.j. k začiatku nového ročníka 2023/24 v USA) na 34,6 mil. ton, čo znamená medziročný pokles zásob o 1 %. Súčasne toto číslo bolo v súlade s očakávaniami účastníkov trhov. Cena kukurice však napriek tomu na CBoT korigovala nižšie, keďže reagovala hlavne na dramatický cenový prepad pšenice.

Pri kukurici to v aktuálnom týždni vyzerá na neutrálny cenový vývoj. Myslíme si však, že komodita sa pripravuje na cenový odraz na vyššie úrovne. Komfortná ponuka komodity na trhu nefavorizuje cenový rast, no aktuálne prebúdzanie inflačných očakávaní môže byť faktorom, ktorý môže mať silu ceny potiahnuť ďalšie mesiace vyššie.

Olejniny

Repka na MATIFe sa úspešne drží v cenovom kanáli medzi 435 až 455 EUR/t, pričom štruktúra cenového grafu naznačuje, že by sa mohla pokúsiť v dohľadnej dobe posilniť nad 455 EUR/t, čo by jej otvorilo priestor pre vzostup k 480 EUR/t. Do cenotvorby aktuálne zasahuje aj oslabovanie eura, čo naďalej potvrdzuje trend divergencie cien repky medzi Európou a Kanadou či Austráliou.

Prekážkou rastu cien repky ostávajú ukrajinské importy do EÚ, keď ukrajinská repka sa predáva takmer o 100 EUR/t lacnejšie (340 EUR/t) voči cenám v západnej Európe. EÚ nateraz v ročníku 23/24 (začiatok od 1.7.2023) doviezla 851 tis. ton repky, pričom 51 % pochádza z Ukrajiny. Pripomíname, že Ukrajina má túto sezónu po rekordnej produkcii k dispozícii na export sumárne okolo 3,7 mil. ton repky a tak v tomto momente je veľmi malá šanca, že EÚ by mala čeliť nedostatku komodity. Navyše analytici Strategie Grains najnovšie spresnili výšku tohtoročníkovej domácej úrody repky v EÚ, ktorú navýšili o 0,6 mil. ton na 19,5 mil. ton. Z tohto hľadiska tak cenový rast repky ostáva oklieštený.

Prečo si teda myslíme, že cena repky na burze MATIF môže ďalšie mesiace rásť? Odpoveďou sú inflačné očakávania. Ak Rusko okliešti dodávky energií na globálny trh, ceny komodít môžu nahor. Tomuto scenáru pritom nahráva aj fakt, že Čína ostatný mesiac znovu zrýchlila svoju ekonomickú aktivitu, no hlavne začína čoraz viac nakupovať komodity do zásob.

Naproti tomu ceny sóje na CBoT ostatný týždeň po zverejnení reportov USDA opäť korigovali nadol k svojim tohtoročným minimám 12,7 USD za bušel (467 USD/t). Zásoby sóje v USA na konci ročníka 23/24 ministerstvo kvantifikovalo na 7,3 mil. ton, čo znamená, že boli medziročne nižšie o 2 %. Toto číslo bolo v súlade s odhadmi analytikov, no sója pod tiažou rapídneho poklesu ceny pšenice ako aj silnejúceho dolára rovnako neodolala a korigovala nižšie.

Dnes sa komodita dokonca dostala na nové cenové minimum 12,6 USD za bušel (464 USD/t), keď najnovší odhad analytikov StoneX hovorí o očakávanom priemernom plošnom výnose plodiny v USA na 50,4 bušelov na aker, čo je mierne nad súčasným odhadom USDA. Rovnako tak USDA včera zlepšilo kondíciu porastov sóje v USA, keď do kategórie v dobrej až excelentnej kondície priradilo ďalšie 2 % porastov, pričom celkovo je v tejto kategórii 52 % všetkých porastov sóje. Americkí farmári aktuálne majú zožatých 23 % výmer sóje.

Sejba sóje v Brazílii pokračuje v rýchlom tempe, pričom farmári majú zasiatych už viac ako 5 % plánovaných plôch.

Predpokladáme, že ceny sóje napriek dnešnému vytvoreniu nového cenového minima sa zotavia a čoskoro sa znovu dostanú nad značku 13 USD za bušel (478 USD/t).

V tomto týždni očakávame pohyb cien plodín dominantne v bočnom cenovom pásme. Kukurica na MATIFe môže ďalej opatrne tvoriť nové minimá, ktoré by sa však mali pohybovať v jednotkách eur na tonu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 40. týždňa 2023: pšenica 230 – 245 EUR/t, kukurica 204 – 218 EUR/t, repka 435 – 455 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov